See also:
» 14.11.2013 - USA: 3.200 småkriminelle fengslet med livstidsdommer
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 23.08.2013 - Nå blir det billigere å studere på universitet i USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 26.06.2013 - USAs høyesterett anerkjenner rettighetene til homofile par
» 20.06.2013 - Homoutdriverne legger ned og unnskylder seg
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det er bare å forsyne seg: Våpensalg i USA
© Rick Webb/GNU/Kureren
Samfunn | Viten - USA

20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag

Kureren, 28. januar 2014 - Hver eneste dag blir 20 barn i USA såret av skuddvåpen og må behandles på sykehus, ifølge ny en ny rapport. I løpet av 2009 var det 7.391 sykehusinnleggelser med skuddskader der ofrene var under 20 år, og seks prosent av disse pasientene døde av skuddskadene.

"Denne studien er en sterk påminnelse om de forferdelige effektene av vold med skytevåpen," kommenterer Adam Winkler, jussprofessor ved Universitetet i California (UCLA), som er kjent i USA for sin våpenkritiske boktittel 'Gunfight'.

"Vi fokuserer altfor ofte på de menneskene som dør på grunn av skytevåpen. Men svært mange av dem som unngår døden vil også måtte leve med skader resten av livet," legger Winkler til.

Ifølge resultatene fra den omfattende studien, er det i første rekke overfall som står for den største andelen av sykehusinnleggelsene som følge av skuddskader. Den minste andelen kom derimot fra selvmordsforsøk, heter det, da de fleste selvmordsforsøkene med skytevåpen stort sett endte med dødsfall på stedet.

Men hos de aller yngste barna, de under ti år, var 75 prosent av de nesten 400 sykehusinnleggelsene i forbindelse med skuddsår på grunn av ulykker, lek eller tilfeldige skader. Studiens forfattere oppfordrer derfor blant annet til kampanjer for en tryggere oppbevaring av skytevåpen i amerikanske hjem.

De mest typiske skadene hos barn og ungdom etter vold med skytevåpen var åpne sår (52 prosent), bruddskader (50 prosent) og indre skader i brystregionen, i magen eller i bekken og underliv (34 prosent), ifølge studien.

De som er skadet av skytevåpen trenger svært ofte oppfølgende legebehandling etter at de er blitt skrevet ut av sykehuset, viser studien videre. Dette inkluderer alt fra "rehabilitering, hjemmehjelpstjenester, ny innskrivelse på sykehus på grunn av ettervirkninger av skuddskadene, psykiske helsetjenester eller sosialtjenester."

"Disse tallene fremhever virkningene av våpenrelaterte skader, som kommer i tillegg til de mange medieprofilerte skyteepisodene og de mange barn og unge som dør før de blir lagt inn på sykehus," kommenterer John Leventhal fra Yale School of Medicine i New Haven i en uttalelse i dag. Leventhal er en av medforfatterne av studien.

Våpenaktivister skeptisk til studien
Ikke uventet stiller de amerikanske våpenforkjemperne seg kritisk til studien fra Yale. "Definisjonen deres av barn er ganske omfattende," påpeker for eksempel John Pierce, som leder en interessegruppe som går inn for retten "til å åpenlyst bære håndvåpen i hylster."

Pierce sier at han ikke har lest hele studien, men han understreker at det blir villedende å inkludere ofre helt opp til 20 års alder i en studie av barn som offer for skytevåpen.

"Jeg regner med at grunnen til at studien inkluderer voksne opp til 20 års alder, er fordi de da blir i stand til å inkludere det store antallet våpenangrep i gjengkriger og i narkohandelen som forekommer i aldersgruppen 14 til 20," påpeker han. "Ved å ta med denne volden som kommer i forbindelse med gjenger og narkohandelen med i tallmaterialet, får man det til å se ut som alvoret i problemet med 'skader' på 'barn' er mye større enn det faktisk er," legger Pierce til.

Pierce understreker at våpenaktivistene i USA kontinuerlig "sprer budskapet om sikkerhet, som enhver våpeneier burde ta inn over seg." Derimot, hevder han, "vil anti-våpenaktivister gjøre hva de kan for å manipulere tallmaterial i forsøk på å demonisere at lovlydige borgere eier et skytevåpen."

Det amerikanske akademiet for barneleger kommer imidlertid til en annen konklusjon, som også blir fremhevet i studien. Akademiet understreker at "det tryggeste hjemmet for et barn er et hjem uten våpen. Men dersom det er våpen i hjemmet, må disse være uladde og innlåst, med ammunisjonen låst inn på et annet sted."

Studien ble publisert i gårsdagens utgave av fagtidsskriftet for barneleger, Pediatrics.

Deler av denne artikkelen er levert av VoA.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no