See also:
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 23.08.2013 - Nå blir det billigere å studere på universitet i USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 26.06.2013 - USAs høyesterett anerkjenner rettighetene til homofile par
» 20.06.2013 - Homoutdriverne legger ned og unnskylder seg
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fanger i amerikanske fengsler: Livstid for småkriminalitet
© ACLU/Kureren
Samfunn - USA

USA: 3.200 småkriminelle fengslet med livstidsdommer

Patrick Matthews med familie: Livstidsdom for å stjele verktøy

© ACLU/Kureren
Kureren, 14. november 2013
- Aaron Jones lånte en bil som ved en feil ble meldt stjålet. Siden han var tidligere straffet, var dommeren pålagt å gi ham en livstidsdom for 14 år siden. Jones vil tilbringe resten av livet i fengsel, sammen med 3.278 andre dømte som ikke har begått voldskriminalitet.

Jones er også afroamerikaner, og statistikken viser at det ikke er tilfeldig at nettopp han har fått en såpass streng straff. Av de 3.278 ikke-voldelige straffedømte med livstidsdommer er hele 65 prosent afroamerikanere, 16 prosent er latinos og kun 18 prosent er hvite.

Den amerikanske organisasjonen for sivile rettigheter, ACLU, presenterer nå en grundig rapport om dommene som sperrer inne småkriminelle for resten av livet. Rapporten er kritisk til de stadig tøffere straffereaksjonene i USA og folkekravet om at staten må gå hardt til verks for å bekjempe kriminalitet.

En livstidsdom i USA er alvorlige saker. Den tas bokstavelig, og de dømte forventes å sitte innenfor murene helt til de dør. Det gis heller ikke anledning til permisjoner eller andre kortere opphold utenfor murene, for eksempel ved familieanledninger som bryllup og begravelser. Kommunikasjonen med utenverden er sterkt begrenset.

De fleste av disse ikke-voldelige livstidsdømte, hele 79 prosent, har en eller flere narkotikadommer mot seg. Dette kan dreie seg om så lite som å bli tatt for besittelse av mindre mengder narkotika tre ganger, eller for småskala salg av narkotika. 20 prosent soner livstidsdommer kun på grunn av ikke-væpnet tyveri.

Satt på med feil venn
Organisasjonen ACLU har snakket med hundrevis av disse livstidsfangene i amerikanske fengsler. Mange av dem har sjokkerende små rulleblad.

Teresa Griffin (47) har allerede sittet inne i 22 år fordi hun ble trukket inn i narkotikasalget til den voldelige kjæresten. Ifølge Teresa prøvde firebarnsmoren i flere år å forlate kjæresten, men ble møtt med vold og voldstrusler. Da hun ble tatt med 38.500 dollar og noen gram kokain, som kjæresten hadde gitt henne i oppdrag å passe på, ble hun som gravid 26-åring dømt til livstid. Teresa hadde på forhånd et rent rulleblad.

Tobarnsfaren Patrick Matthews (25), en av de få hvite ikke-voldelige med livstidsdom, fikk dommen sin fordi han som 22-åring satt på med en kamerat som hadde mindre mengder stjålet verktøy bak i bilen. Patrick, som ble dømt til livstid for tyveri, hadde som 17-åring vært med på noen ikke-væpnede ran som han fikk en ungdomsstraff for (ikke fengsel). Nå skal han sitte bak murene resten av livet.

Ikke bare det menneskelige aspektet ved disse overdrevent harde dommene sjokkerer. USA er landet mest størst andel av befolkningen bak lås og slå på grunn av de strenge strafferammene. Og kun de 3.278 ikke-voldelige livstidsfangene k

Teresa Griffin: Livstidsdom for å hjelpe kjæresten med narkotikasalg

© ACLU/Kureren
oster amerikanske skattebetalere 1,8 milliarder dollar (10 milliarder kroner), ifølge beregninger fra ACLU.

40 år med straffeskjerpelser
"Straffen disse menneskene får er på en grotesk måte utenfor proporsjoner i forhold til kriminaliteten de har begått," kommenterer Jennifer Turner fra ACLU, som har skrevet den omfattende rapporten. "I et humant samfunn er det mulig å holde folk ansvarlig for kriminalitet i forhold til narkotika og eiendom uten at man sperrer dem inne og kaster nøkkelen," legger hun til.

"Menneskene som vi profilerer i rapporten er de mest ekstreme eksemplene på de millioner av liv som går til grunne på grunn av den konstante skjerpingen av straffeutmålingen vi har opplevd de siste 40 årene," legger Vanita Gupta fra ACLU til.

"Nå må vi endre straffeutmålingen og få et rettssystem som er smart, rettferdig og humant. Det er på tide å gjøre om på skadene som fire tiår med krig mot narkotika og 'hard mot kriminalitet'-holdninger har ført med seg," krever hun.

Selv ikke dommerstanden er enig i disse strenge straffene. Men det føderale, og i noen grad delstatenes, lovverk pålegger dem å dømme gjengangere og narkotikaforbrytere til disse ekstremt strenge straffene. Dommer Milton Shadur sa, ifølge ACLU selv til personen han måtte dømme til livstidsstraff at "rettferdigheten har allerede forlatt systemet vårt."

Også i de overfylte amerikanske fengslene tror de ansatte knapt hva de får høre. En fengselsbetjent som har oppsyn med livstidsdømte Roberto Ortiz, som ble dømt for ett narkotikasalg, betrodde seg til ACLU: "Da jeg hørte om historien hans, kunne jeg ikke tro det. Vi har innsatte her som sitter for voldtekt eller drap, og de kommer ut etter 15 til 25 år, så det er noe som er galt med systemet."

Rapportforfatter Jennifer Turner oppfordrer nå president Barack Obama og guvernører i de forskjellige delstatene til å gå gjennom disse 3.278 dommene og redusere straffeutmålingen på individuelt nivå. Dessuten, sier hun, "må vi endre lovene som har ført til slike urimelige straffer."

Også i den amerikanske offentligheten er det flere og flere som spør seg om deler av straffeloven kan være for streng, kanskje særlig i forhold til narkotika. "Hvordan kan det ha seg at vi fortsetter å håndheve svært strenge lover i forhold til marihuana, med veldig alvorlige konsekvenser for mange amerikanske ungdommer, på tross av at alle de tre siste presidentene selv har prøv narkotika?" spør Lynda Garcia fra ACLU.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no