See also:
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 14.11.2013 - USA: 3.200 småkriminelle fengslet med livstidsdommer
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 26.06.2013 - USAs høyesterett anerkjenner rettighetene til homofile par
» 20.06.2013 - Homoutdriverne legger ned og unnskylder seg
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"College affordability": USAs president Barack Obama lanserte i går et forslag som skal redusere universitetsavgifter
© White House/Kureren
Samfunn - USA

Nå blir det billigere å studere på universitet i USA

Det koster penger å studere: Reklame fra Universitet i Michigan, USA

© University of Michigan/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- Universitetsstudier i USA koster skjorta. Nå har president Barack Obama annonsert et ambisiøst forslag for å prøve å redusere studieavgiftene i landet. Avgiftene, og dermed også studiegjelden, har hatt en enorm vekst de siste årene, og nå snakker mange om en "utdanningsboble" i USA.

Obamas initiativ innebærer en total endring av ratingsystemet for de amerikanske universitetene. Fra 2015 skal det innføres en ny rangering av universitetene som baserer seg på undervisningens kostnadsnivå, den faglige suksessen til studentene, den økonomiske situasjonen for studentene og graden av teknologisk innovasjon i undervisningen.

Og ifølge Obamas plan, vil regjeringen i Washington deretter basere seg på denne rankingen når den skal gi økonomisk støtte til universitetene. De mest effektive, ifølge rangeringen, vil få mest støtte.

På denne måten vil også studentene kunne velge universitet basert på forholdet mellom kvalitet og pris. Dermed ventes det nå at mange undervisningsinstitusjoner blir tvunget til å justere ned studieavgiftene for å oppnå en god kostnad-nytte-balanse.

President Obamas prosjekt er et svar på den såkalte "utdanningsboblen" i den amerikanske økonomien, som har fått stor medieomtale i USA i det siste.

Boblen går ut på at den totale mengden studielån har nådd nivået på en milliard dollar (cirka 6 milliarder kroner), noe mange mener ikke er bærekraftig gitt de fremtidige lønningene til de universitetsutdannede. Det er rett og slett for mange som må låne for mye for å kunne betale studiegebyrene.

150.000 kroner i årlige gebyrer
Prisen for å studere ved et amerikansk universitet er så visst ingen spøk. Den årlige avgiften under en fireårig utdanning ved et offentlig universitet i USA ligger i 2013 på 8.655 dollar (ca 52.000 kroner). Det er 4,8 prosent høyere enn i 2012, ifølge en rapport fra USAs universitetsforening (The College Board), publisert tidligere denne måneden.

Hvis man også regner med private universitetene, stiger den gjennomsnittlige årlige studieavgiften til hele 25.100 dollar, eller 150.000 kroner.

Disse særs høye studieprisene er blitt offentliggjort samtidig med en ny meningsmåling, som har skapt undring i ulike amerikanske medier. Den viser nemlig at 57 prosent av amerikanerne mener at universitetene ikke gir studentene en god nok utdanning i forhold til det de må betale. De er rett og slett overpriset, mener den jevne amerikaner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no