See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengt











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Postsortering i US Postal Service: Alle forsendelser blir fotografert og registrert
© ClintJCL/Flickr/Kureren
Politikk | Samfunn - USA

Også all vanlig postgang overvåkes i USA

Kureren, 4. juli 2013 - Avsløringene om USAs totale overvåkningsprogrammer går videre. Nå viser det seg at posttjenesten i USA også fotograferer utsiden av alle brev og pakker som sendes i landet. I fjor ble dermed 160 milliarder postforsendelser fotografert og registrert.

Det er storavisen 'New York Times' som i går avslørte at det minst siden 2001 har eksistert et overvåkningsprogram som registrerer all postgang i landet. Avisen har blant annet intervjuet medarbeidere fra det nasjonale justisdepartementet og FBI-agenter som bekrefter denne hemmelige storaksjonen.

Det amerikanske postvesenet er, gjennom overvåkningsprogrammet "Mail Isolation Control and Tracking" (MICT), forpliktet til å ta bilder av alle brevomslag og pakker, der det kommer frem hvem som på hvilket tidspunkt sender postforsendelser til hvem. "Det er en gullgruve av informasjon," sier en tidligere FBI-agent til 'New York Times'.

Programmet er enormt omfattende. Anslagsvis 160 milliarder postforsendelser avfotograferes årlig og informasjonen lagres av det amerikanske postvesenet. Det er uvisst hvor lenge informasjonen lagres eller om den overhodet slettes. Både vanlig politi og etterretningen kan søke om innsyn i arkivet over postforsendelser, og det er ikke nødvendig med en rettslig prøving eller en dommeruttalelse for å få tilgang til dataene.

Ifølge New York-avisen, ble det enorme MICT-programmet trolig etablert i 2001. Det var en utvidelse av et over 100 år gammelt overvåkningsprogram, der postansatte kunne pålegges å overvåke postgangen til enkeltpersoner.

Men i 2001 ble det sendt ut en bølge av brev forgiftet med antraks (miltbrann) mot amerikanske politikere der totalt fem mennesker ble drept. Som svar på dette, ble det besluttet at alle postforsendelser skulle avfotograferes, slik at man kan gå tilbake og se hvor brevene har blitt sendt fra og når de ble sendt.

Ifølge kilder 'New York Times' har snakket med, har denne overvåkningen vært sentral i å oppklare en rekke forbrytelser, alt fra vanlig kriminalitet til terrorvirksomhet. Blant annet ble skuespilleren Shannon Guess Richardson avslørt for å ha stått bak giftbrevene som ble sendt til president Barack Obama og New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

Imens brukes dette verktøyet i økende grad av politiet og etterretningen. Ifølge avisens kilder, er det hvert år mellom 15.000 og 20.000 forespørsler fra politiet i USA om innsyn i arkivet over postforsendelser. Avisen fikk ikke noen overslag over antall forespørsler fra etterretningstjenestene.

Det rettslige grunnlaget for MICT-programmet synes å ha blitt klarert av amerikanske domstoler. Domstolene har i enkelte tilfeller dømt myndighetene for målrettet postsnoking når overvåking på politisk grunnlag har vært mistenkt. Men retten har også funnet at det ikke er et overgrep mot privatlivets fred når kun brevenes og pakkenes omslag blir fotografert og registrert, i motsetning til når det snokes i innholdet.

Ifølge 'New York Times', har denne kjennelsen senere blitt brukt til å legitimere den massive overvåkningen av elektronisk kommunikasjon. Registreringen anses legal så lenge innholdet av e-poster, sms-er og telefonsamtaler ikke overvåkes, men kun mellom hvem og når kommunikasjonen har foregått. Disse begrensningene gjelder selvsagt kun for overvåkningen av amerikanske borgere.

Når det gjelder amerikanske borgere, må det fortsatt en rettsordre til for at et brev eller en e-post kan åpnes og leses. Men også her finnes det trolig unntak. Avisen refererer til en beslutning fra president George W. Bush i 2007, der brev kan åpnes uten en rettsordre i "nødstilfeller" eller når det dreier seg om utenlands spionasje.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no