See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 21.03.2013 - Indonesia gjeninnfører dødsstraff
» 25.02.2013 - Indonesias regjeringsparti rystes av korrupsjonsskandale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fortsatt favoritt? Joko Widodo er presidentkandidaten til PDI-P
© PDI-P/Kureren
Politikk - Indonesia

Opposisjonen vinner valget i Indonesia

Susilo Bambang Yudhoyono, president i Indonesia

© Partai Demokrat/Kureren
Kureren, 10. april 2014
- Tidlige resultater fra parlamentsvalget i Indonesia, verdens fjerde mest folkerike stat, gir seieren til det største opposisjonspartiet. Regjeringspartiet gjør samtidig et katastrofevalg etter at partiet har blitt rystet av flere korrupsjonsskandaler.

Ifølge de første anslagene, vant Indonesias demokratiske parti-Kampfraksjonen (PDI-P) parlamentsvalget i Indonesia i går med mellom 18 og 20 prosent av stemmene. Størrelsen på seieren var imidlertid skuffende for partiet, siden de siste meningsmålingene før valget ga PDI-P håp om mer enn 25 prosent av stemmene.

De endelige resultatene av parlamentsvalget vil også avgjøre hvem som får konkurrere ved presidentvalget den 9. juli. Det er nemlig bare de partiene som får mer enn 20 prosent av de 560 setene i parlamentet i Jakarta som får nominere en kandidat til presidentvalget.

Dersom de foreløpige resultatene holder seg, og PDI-P kommer under 20 prosent, må partiets presidentkandidat, guvernøren i Jakarta, Joko Widodo, inngå valgsamarbeid med andre partier for å kunne stille til valg. Nettopp dette er kanskje det mest skuffende for PDI-P, ettersom Joko Widodo - som er mest kjent som "Jokowi" - har vært den store favoritten under hele valgkampen.

PDI-P har tidligere hatt makten i Indonesia, i perioden 1999 til 2004, etter at det vant det første demokratiske valget i landet. Men i 2004 viste velgerne sin skuffelse over en tafatt reformpolitikk. Nå ligger partiet altså igjen relativt godt an til å komme tilbake i regjeringskontorene, dersom det finner nok alliansepartnere.

Den andre overraskelsen ved gårsdagens valg er at de islamske partiene ser ut til å ha fått mye mer støtte hos velgerne enn forventet, og dermed ser ut til å ha gjenvunnet mye av sin tapte popularitet. Selv om Indonesia har verdens største muslimske befolkning, forutså de fleste analytikerne at landets islamske partier hadde mistet sin appell på grunn av flere politiske skandaler i de siste årene.

Ifølge de første anslagene er det to muslimske partier som har fått nest flest stemmer, etter PDI-P: Det er Golkar (14 til 15 prosent) og Gerindra (11 til 12 per prosent). Golkar er Indonesias tidligere allmektige regjeringsparti mellom 1966 og 1999, dannet av diktator Suharto.

Regjeringspartiet halveres
Samtidig forventes det at Indonesias regjerende Demokratiske parti, som har sitter ved makten siden 2004, kommer på en fjerdeplass, med mellom 9 og 10 prosent av stemmene. Det er en nedgang fra de 21 prosent partiet fikk ved forrige valg, i 2009, og som den gang gjorde det til landets største parti.

Det demokratiske partiet, som har markedsført seg som partiet som skulle bekjempe korrupsjon, er dermed blitt straffet hardt av velgerne. I det siste året er partiet til president Susilo Bambang Yudhoyono nemlig selv blitt rystet av flere korrupsjonsskandaler. Partileder Anas Urbaningrum måtte gå av i fjor etter at han ble utpekt som mistenkt av Indonesias antikorrupsjonskommisjon i forbindelse med byggingen av et stort sportskompleks.

Les mer om korrupsjonen i Indonesia i denne artikkelen: "Indonesias regjeringsparti rystes av korrupsjonsskandale".

Helller ikke økonomien går på skinner lenger. Med den regjerende koalisjonen, ledet av Det demokratiske partiet til nåværende president Yudhoyono, har den økonomiske veksten i 2013 nådd sitt laveste nivå på fire år (5,78 prosent i motsetning til 6,23 prosent i 2012).

Dette er en nedgang som ikke bare har kommet på grunn av ytre faktorer, men også på grunn av manglende økonomiske reformer i landet, siden partiene som har sittet ved makten har ikke klart å komme til enighet om dette. Og dermed er indonesiske velgere også skuffet over resultatene til den nåværende regjeringskoalisjonen.

185 millioner velgere
Valgdagen i går ble preget av normalitet, og de offisielle valgresultatene vil bli annonsert den 9. mai, ifølge den lokale avisen The Jakarta Post. Det har ikke blitt meldt om større uregelmessigheter etter politisk motivert vold i den enorme øystaten i Sørøst-Asia.

Totalt 185 millioner indonesiere - av en total befolkning på hele 248 millioner - står i manntallet og fikk anledning til å velge det nye parlamentet (560 representanter) og det regionale rådet (132 representanter). I tillegg velges 33 provinsielle parlamenter og lokale forsamlinger.

Indonesia har siden revolusjonen i 1998 vært et relativt velfungerende demokrati, med stadige demokratiske utskiftninger av regjeringer og president. Men det er likevel stor misnøye med det politiske systemet i landet, ikke minst fordi velgerne ser på de fleste partiene som lite effektive og henfalne til korrupsjon.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no