Fortsatt favoritt? Joko Widodo er presidentkandidaten til PDI-P © PDI-P/Kureren Politikk - Indonesia
Opposisjonen vinner valget i Indonesia | Susilo Bambang Yudhoyono, president i Indonesia | © Partai Demokrat/Kureren | Kureren, 10. april 2014 - Tidlige resultater fra parlamentsvalget i Indonesia, verdens fjerde mest folkerike stat, gir seieren til det største opposisjonspartiet. Regjeringspartiet gjør samtidig et katastrofevalg etter at partiet har blitt rystet av flere korrupsjonsskandaler.
Ifølge de første anslagene, vant Indonesias demokratiske parti-Kampfraksjonen (PDI-P) parlamentsvalget i Indonesia i går med mellom 18 og 20 prosent av stemmene. Størrelsen på seieren var imidlertid skuffende for partiet, siden de siste meningsmålingene før valget ga PDI-P håp om mer enn 25 prosent av stemmene.
De endelige resultatene av parlamentsvalget vil også avgjøre hvem som får konkurrere ved presidentvalget den 9. juli. Det er nemlig bare de partiene som får mer enn 20 prosent av de 560 setene i parlamentet i Jakarta som får nominere en kandidat til presidentvalget.
Dersom de foreløpige resultatene holder seg, og PDI-P kommer under 20 prosent, må partiets presidentkandidat, guvernøren i Jakarta, Joko Widodo, inngå valgsamarbeid med andre partier for å kunne stille til valg. Nettopp dette er kanskje det mest skuffende for PDI-P, ettersom Joko Widodo - som er mest kjent som "Jokowi" - har vært den store favoritten under hele valgkampen.
PDI-P har tidligere hatt makten i Indonesia, i perioden 1999 til 2004, etter at det vant det første demokratiske valget i landet. Men i 2004 viste velgerne sin skuffelse over en tafatt reformpolitikk. Nå ligger partiet altså igjen relativt godt an til å komme tilbake i regjeringskontorene, dersom det finner nok alliansepartnere.
Den andre overraskelsen ved gårsdagens valg er at de islamske partiene ser ut til å ha fått mye mer støtte hos velgerne enn forventet, og dermed ser ut til å ha gjenvunnet mye av sin tapte popularitet. Selv om Indonesia har verdens største muslimske befolkning, forutså de fleste analytikerne at landets islamske partier hadde mistet sin appell på grunn av flere politiske skandaler i de siste årene.
Ifølge de første anslagene er det to muslimske partier som har fått nest flest stemmer, etter PDI-P: Det er Golkar (14 til 15 prosent) og Gerindra (11 til 12 per prosent). Golkar er Indonesias tidligere allmektige regjeringsparti mellom 1966 og 1999, dannet av diktator Suharto.
Regjeringspartiet halveres
Samtidig forventes det at Indonesias regjerende Demokratiske parti, som har sitter ved makten siden 2004, kommer på en fjerdeplass, med mellom 9 og 10 prosent av stemmene. Det er en nedgang fra de 21 prosent partiet fikk ved forrige valg, i 2009, og som den gang gjorde det til landets største parti.
Det demokratiske partiet, som har markedsført seg som partiet som skulle bekjempe korrupsjon, er dermed blitt straffet hardt av velgerne. I det siste året er partiet til president Susilo Bambang Yudhoyono nemlig selv blitt rystet av flere korrupsjonsskandaler. Partileder Anas Urbaningrum måtte gå av i fjor etter at han ble utpekt som mistenkt av Indonesias antikorrupsjonskommisjon i forbindelse med byggingen av et stort sportskompleks.
Les mer om korrupsjonen i Indonesia i denne artikkelen: "Indonesias regjeringsparti rystes av korrupsjonsskandale".
Helller ikke økonomien går på skinner lenger. Med den regjerende koalisjonen, ledet av Det demokratiske partiet til nåværende president Yudhoyono, har den økonomiske veksten i 2013 nådd sitt laveste nivå på fire år (5,78 prosent i motsetning til 6,23 prosent i 2012).
Dette er en nedgang som ikke bare har kommet på grunn av ytre faktorer, men også på grunn av manglende økonomiske reformer i landet, siden partiene som har sittet ved makten har ikke klart å komme til enighet om dette. Og dermed er indonesiske velgere også skuffet over resultatene til den nåværende regjeringskoalisjonen.
185 millioner velgere
Valgdagen i går ble preget av normalitet, og de offisielle valgresultatene vil bli annonsert den 9. mai, ifølge den lokale avisen The Jakarta Post. Det har ikke blitt meldt om større uregelmessigheter etter politisk motivert vold i den enorme øystaten i Sørøst-Asia.
Totalt 185 millioner indonesiere - av en total befolkning på hele 248 millioner - står i manntallet og fikk anledning til å velge det nye parlamentet (560 representanter) og det regionale rådet (132 representanter). I tillegg velges 33 provinsielle parlamenter og lokale forsamlinger.
Indonesia har siden revolusjonen i 1998 vært et relativt velfungerende demokrati, med stadige demokratiske utskiftninger av regjeringer og president. Men det er likevel stor misnøye med det politiske systemet i landet, ikke minst fordi velgerne ser på de fleste partiene som lite effektive og henfalne til korrupsjon.
Av redaksjonen © Kureren
|