See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 17.01.2014 - Rahul Gandhi blir ikke statsministerkandidat i India
» 03.01.2014 - Alt klart for en ny Gandhi i India etter valgetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slutt på dynastiet? Sonia og Rahul Gandhi
© INC/Kureren
Politikk - India

India: Verdens største valg er i gang

Shri Narendra Modi leder det hinduistiske opposisjonspartiet Bharatiya Janata (BJP)

© Shri Narendra Modi/Kureren
Kureren, 11. april 2014
- Verdens største og lengste valg begynte denne uken i India, med én klar favoritt: Narendra Modi, statsministerkandidaten til det hindusistiske og nasjonalistiske opposisjonspartiet BJP. Ghandi-dynastiet synes å ha utspilt sin rolle ved dette valget.

Det ser ut til at det regjerende Kongresspartiet og Ghandi-dynastiet, som har styrt India mesteparten av tiden siden uavhengigheten i 1947, kommer til å miste makten etter mange korrupsjonsskandaler. Målingene er entydige på at det går mot et maktskifte i verdens største demokrati.

Som alltid i India, er tallene svimlende: 814 millioner velgere har anledning til å stemme i ni forskjellige valgrunder, i et valg som først slutter den 12. mai. Da starter opptellingen av stemmene og resultatene vil bli kjent den 16. mai. Velgerne skal velge de 543 medlemmene av parlamentet.

Den lange valgprosessen begynte denne uken, uten at noen større hendelser ble registrert, i Indias to nordøstlige delstater Assam og Tripura. I løpet av måneden vil valgkarusellen passere alle de 28 delstatene og syv territoriene i India, og anslagsvis 30 milliarder kroner vil være brukt i valgbyråkratiet, til sikkerhet og til valgkampanjene.

Meningsmålingene spår en valgseier til opposisjonsleder Narendra Modi, som ligger trygt plassert foran Kongresspartiet til Gandhi-dynastiet, som har styrt India i 49 av sine 67 år som uavhengig nasjon. Årsakene til det forutsigbare nederlaget til Kongresspartiet er hovedsakelig økonomien, som i perioder har vokst med mer enn 8 prosent, mens veksten nå ligger på beskjedne 5 prosent. Men det er også en rekke korrupsjonsskandaler som har rammet regjeringen og Kongresspartiet.

I desember i fjor tapte Kongresspartiet det lokale valget i New Delhi, der det etter tre sammenhengende perioder ble slått av det hindusistiske og nasjonalistiske opposisjonspartiet Bharatiya Janata (BJP) og det nye partiet Aam Admi Partiet (AAP), som ble til for kun ett år siden. Etter dette sviende nederlaget ga selv ledelsen i Kongresspartiet opp å tro på seier ved parlamentsvalget, og partiet stiller kun med "annenrangs" kandidater.

Gode målinger for opposisjonen
Både meningsmålinger og analytikere spår en storseier for BJP og statsministerkandidat Narendra Modi. Modi har styrt den viktige delstaten Gujarat, vest i landet, siden 2001, og han kan vise til svært gode økonomiske resultater. Modi blir sett på som en klar politiker og en leder med en sterk hånd, noe som mange i India nå savner etter år uten sterkt lederskap.

Men Modi er samtidig kontroversiell ettersom han er anklaget for å ha gjort lite for å hindre indre uro i Gujarat, noe som førte til en massakre av muslimer i byen Ahmedabad i 2002. Modi hevdes å ha "tillatt" massakren, selv om han aldri har blitt dømt for noen av uregelmessighetene han anklages for.

Meningsmålinger i India er imidlertid langt fra sikre. Særlig er landets 100 millioner førstegangsvelgere et mysterium foran parlamentsvalget. Kaster og klasser har alltid vært viktige faktorer for å velge et parti i India, og dermed skapt en viss forutsigbarhet. Men dagens unge velgere er mer informert og mer misfornøyd med de gamle partiene, og de kan derfor gi store utslag på valgdagen.

Slutt for Gandhi-ætten?
I januar ble det kjent at Rahul Gandhi, sønn av Kongresspa

Går av etter valget: Indias statsminister Manmohan Singh

© Indias statsministerkontor/Kureren
rtiets leder Sonia Gandhi og den myrdede statsministeren Rajiv Gandhi, ikke ville bli offisielt valgt som partiets statsministerkandidat. Dette ble generelt tolket som om at partiet forventer seg et tap i parlamentsvalget, og at det derfor ikke ønsker å skade bildet av kronprinsen i Gandhi-dynastiet.

Rahul er oldebarn, barnebarn og sønn til tre statsministere fra familiedynastiet Nehru-Gandhi. Alle har ledet Kongresspartiet, som har styrt India i det meste av tiden siden uavhengigheten, og mange hadde forventet at Rahul skulle følge etter sine forfedre, selv om han knapt har politisk erfaring.

Men flere politiske analytikere har påpekt at den uerfarne Gandhi som Kongresspartiets statsministerkandidat ville ha måttet kjempe en nærmest håpløs kamp mot landets to mest populære politikere. Disse er nettopp den karismatiske Modi og Indias nye "politiske stjerne", Arvind Kejriwal, korrupsjonsjeger og leder av partiet AAP.

Rahul har heller ikke vist den same interessen for politikken som tidligere generasjoner i Gandhi-familien. Og moren, Sonia, våger ikke slåss om et politisk verv på grunn av sin italienske bakgrunn, selv om hun har sittet i ledelsen av Kongresspartiet i lengre tid. Derfor er det også mange som spør seg om Gandhi-dynastiet nå går mot sin endelige slutt.

Les mer om Rahul Gandhi i denne artikkelen: "Rahul Gandhi blir ikke statsministerkandidat i India".

Statsminister Singh går av
Det som derimot er sikkert, er at det blir et bytte på statsministerens kontor i New Dehli i år. Allerede i begynnelsen av januar annonserte Indias 81-årige statsminister Manmohan Singh fra Kongresspartiet at han, etter ti år ved makten, ønsket å pensjonere seg, uansett valgresultat.

"I løpet av noen måneders tid, etter parlamentsvalget, vil jeg overlate stafettpinnen til en ny statsminister," sa Singh. Han la til at en "ny generasjon" nå burde slippe til for å lede landet, og pekte deretter på Rahul Gandhi, som imidlertid takket nei til å ta over stafettpinnen.

Manmohan Singh har ledet regjeringen i India de siste ti årene. Han har ført en regjeringskoalisjon der Kongresspartiet er den ledende kraften. Tidligere, mellom 1991 og 1996, var Singh finansminister, og da var han ansvarlig for de store økonomiske reformene som førte til et oppsving for den indiske økonomien. Han var derfor en populær mann da han overtok statsministerembetet i landet.

Men i de siste årene har den økonomiske utviklingen i India gått noe i stå, og landet har vært plaget av flere store korrupsjonsskandaler. Singh har i økende grad blitt sett på som en tafatt politiker, som verken er i stand til å gjennomføre nye reformer eller til å få kontroll over det Gandhi-styrte Kongresspartiet.

Og sammen med Singh, har Kongresspartiet dermed falt raskt på meningsmålingene det siste året. Derfor ligger veien nå mer enn åpen for opposisjonen.

Les mer om upopulære Singhs avgang i denne artikkelen: "Alt klart for en ny Gandhi i India etter valget".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no