See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 17.01.2014 - Rahul Gandhi blir ikke statsministerkandidat i India











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Indias statsminister Manmohan Singh under dagens pressekonferanse
© Prime Minister's Office/Kureren
Politikk - India

Alt klart for en ny Gandhi i India etter valget

Kronprinsen i Gandhi-dynastiet? Rahul Gandhi

© Presidency Maldives/Kureren
Kureren, 3. januar 2014
- Etter ti år ved makten har Indias statsminister Manmohan Singh annonsert at han vil trekke seg etter valget. Han blir ikke kandidat for en tredje periode som regjeringsleder dersom det regjerende Kongresspartiet igjen vinner ved parlamentsvalget som planlagges til sommeren.

Singh, som ikke har for vane å holde pressekonferanser eller komme med offentlige uttalelser, annonserte på en pressekonferanse i dag at han ikke vil være med i en ny regjering og derfor kommer til å overlate makten til en ny statsminister senere i år.

"I løpet av noen måneders tid, etter parlamentsvalget, vil jeg overlate stafettpinnen til en ny statsminister," sa Singh. Han la til at en "ny generasjon" nå burde slippe til for å lede landet.

Manmohan Singh (81) har ledet regjeringen i India de siste ti årene. Han har ført en regjeringskoalisjon der Kongresspartiet er den ledende kraften. Tidligere, mellom 1991 og 1996, var Singh finansminister, og han var ansvarlig for de store økonomiske reformene som førte til en oppblomstring av den indiske økonomien.

Gandhi igjen
Men Singh har hele tiden blitt sett på som en stattholder for det mektige dynastiet Nehru-Gandhi, som i det siste tiåret ikke har hatt en egnet kandidat til statsministerposten. I de siste årene har imidlertid Rahul Gandhi (43) nådd en passende alder, og Singh har flere ganger gjort det klart at han ønsker å overlate makten til Gandhi.

Også i dag sørget Singh for å minne om at Rahul Gandhi har de nødvendige kvalifikasjonene for å overta. Gandhi-arvingen "har enestående erfaringer som gjør ham egnet til å bli nominert til kandidat, og jeg håper at partiet vårt vil ta denne beslutningen på et egnet tidspunkt," uttalte den avtroppende statsministeren.

Dette tidspunktet blir trolig om to uker. Kongresspartiet skal ha et møte i sentralkomiteen den 17. januar, og da er det ventet at Rahul Gandhi vil bli utpekt til å være partiets statsministerkandidat.

Statsminister Singh er, for sin del, en økonom som er kjent for å kunne gå i dialog og oppnå konsensus, men også for å ha lite karisma. Dessuten har både Singh og Kongresspartiet mistet svært mye popularitet i det siste året, ettersom India er blitt rystet av flere korrupsjonsskandaler og den økonomiske veksten har bremset kraftig opp. Singh, som karakteriseres som en svak leder, ville ikke vunnet et valg i dag, ifølge indiske meningsmålinger.

Derfor er det den noe mer populistiske

Shri Narendra Modi leder det hinduistiske opposisjonspartiet Bharatiya Janata (BJP)

© Shri Narendra Modi/Kureren
fløyen av Kongresspartiet, ledet av partiets president Sonia Gandhi, som nå ønsker seg mer makt. Italienskfødte Sonia er enken etter den myrdede statsministeren Rajiv Gandhi, som igjen er sønnen til statsminister Indira Gandhi (som var statsminister Nehrus datter). Som italienskfødt har Sonia ikke villet være statsministerkandidat, men hun støtter varmt opp om sønnens maktambisjoner.

Vanskelig valg
Selv om alt ligger til rette for at Rahul Gandhi nå blir Kongresspartiets statsministerkandidat, er det likevel langt fra sikkert hvilket parti som kommer til å vinne valget til sommeren. På målingene ligger det hindusistiske og nasjonalistiske opposisjonspartiet Bharatiya Janata (BJP) nå klart an til å overta makten.

BJPs toppkandidat Narendra Modi er for tiden Indias mest populære politiker. Han har i en årrekke ledet den viktige og folkerike delstaten Gujarat vest i India, som har utmerket seg ved politisk stabilitet og økonomisk vekst og utvikling. Modi har derfor høy troverdighet blant indere hva angår økonomisk utvikling, i motsetning til Kongresspartiet under Singh.

Men opposisjonslederen møtes likevel med skepsis i forhold til hans evner til å lede det multikulturelle landet og styre unna de mange etniske og religiøse konfliktene som ulmer under overflaten i India. Modi er gjentatte ganger blitt anklaget for å ha delansvar for de antimuslimske opptøyene i Guajarat i 2002, der minst 1.000 mennesker ble drept. De fleste av de drepte var muslimer.

Modi er imidlertid blitt frifunnet for anklagene om å ha anstiftet opptøyene i indisk høyesterett. Likevel har Kongresspartiet i de siste månedene intensivert kritikken mot Modi og nørt oppunder påstanden om at han er medansvarlig for drapet på uskyldige muslimer i Guarajat.

Statsminister Singh gjentok i dag denne kritikken i direkte ordelag. "Jeg tror oppriktig talt at det vil være en katastrofe for landet å ha Narendra Modi som statsminister," sa Singh, som beskyldte opposisjonslederen for å ha "voktet over massakren av uskyldige borgere i gatene i Ahmedabad." Dette burde ikke forveksles med den styrken en indisk statsminister trenger, advarte Singh.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no