See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 14.01.2014 - Ungarns opposisjon samler seg før valget
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 01.10.2013 - Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 03.05.2013 - Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"
» 18.04.2013 - EU truer med sanksjoner mot Ungarn
» 12.03.2013 - Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgvinneren også i 2014, på tross av svakere resultater: Statsminister Viktor Orbán
© Fidesz/Kureren
Politikk - Ungarn

Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn

Valgvinner nummer to: Gábor Vona er partileder av det høyreekstreme partiet Jobbik

© Jobbik/Kureren
Kureren, 9. april 2014
- EUs kanskje mest kontroversielle statsminister, Viktor Orbán og hans nasjonalistiske parti Fidesz, vant som ventet parlamentsvalget i Ungarn. Frykten for ytterligere radikalisering i Ungarn øker etter veksten til ekstremistpartiet Jobbik, som fikk over 20 prosent av stemmene.

Det høyreekstreme partiet Jobbik, som betyr "de beste" på ungarsk og som ved tidligere anledninger har bedt om bygging av "interneringsleire" for romfolk i Ungarn, fikk stemmene til én av fem ungarere under søndagens valg, viser de endelige resultatene.

Til tross for sin anti-semittiske, anti-rom og anti-europeiske politikk, har Jobbik blitt den tredje største politiske kraften i landet. Det høyreradikale partiet fikk totalt 20,5 prosent av stemmene, fire prosentpoeng mer enn i 2010, da de for første gang deltok i et landsdekkende valg.

Jobbik havnet dermed ikke langt under den venstreorienterte demokratiske koalisjonen, som kun fikk 26 prosent av stemmene. Partiet ligger imidlertid fortsatt langt under det nasjonalistiske konservative regjeringspartiet Fidesz, som opprettholder flertallet sitt i parlamentet etter å ha fått hele 44,5 prosent av stemmene.

Men mens partiet til statsminister Viktor Orbán, Fidesz, mistet mer enn 600.000 stemmer i forhold til valget i 2010, vokste Jobbik med 150.000 nye velgere. Den gang fikk Orbáns parti hele 52.7 prosent av stemmene, noe som har gitt Fidesz et grunnlovsendrende flertall de siste fire årene, som Orbán også har benyttet seg av.

Siden det høyreekstreme partiet Jobbik klarte å komme seg inn i parlamentet i Budapest i 2010, har landets politiske liv endret seg vesentlig. Stigmatiserende uttrykk som "romkriminalitet" har bredt seg i den politiske diskusjonen i Ungarn, og minoritetsgrupper som ungarske sigøynere (romfolk) har blitt utsatt for det de selv oppfatter som hetskampanjer.

Et annet mål for hetsen til Jobbik er jødene og staten Israel, som partiet anklager for å prøve å "okkupere Ungarn" og styre landets økonomi.

Jobbik dempet retorikken
Men i de siste månedene, og ikke minst i løpet av valgkampen, har Jobbiks mangeårige partileder Gábor Vona merkbart dempet det politiske budskapet sitt og prøv å bedre partiet image for å tiltrekke seg flere moderate protestvelgere. Vona lovte blant annet at partiet aldri ville fremme lovforslag som diskriminerte på etnisk basis.

Jobbik og partiets ledere har under valgkampen presentert seg som det eneste troverdige alternativet mot korrupsjon. Partiet er da også det eneste i det ungarske parlamentet som i sitt korte liv ikke har sittet med regjeringsmakt, og dermed ikke kan sies å være direkte ansvarlig for den dårlige økonomiske situasjonen dagens Ungarn befinner seg i.

Og selv om partileder Vona gikk til valg med målet om å bli landets største parti, syntes han å være fornøyd med tredjeplassen. "Jobbik er det sterkeste nasjonale radikale partiet i hele EU," sa Vona rett etter at valgresultatene ble kjent. Og i et forsøk på å demonstrere sin nye styrke, kr

Valgtapperen: Lederen av Ungarns sosialistiske parti MSZP, Attila Mesterházy, fikk flere stemmer, men det holdt ikke

© MSZP/Kureren
evde Jobbik-lederen at Ungarn må holde en folkeavstemning om å fortsette i eller å forlate den Europeiske Union (EU).

Den neste testen for høyreekstreme Jobbik vil være det europeiske valget den 25. mai og lokalvalget i oktober, når partiet håper på å erobre "en stor mengde av kommuner," ifølge en oppstemt partileder.

Opposisjon kom for sent
Og mens de populistiske høyrepartiene er de store valgvinnere, er Ungarns splittede demokratiske opposisjon skuffet over et heller svakt resultat, med bare 26 prosent av stemmene, etter fire år med kontroversielle og polariserende Orbán i statsministerstolen.

Statsminister Orbán og hans høyrepopulistiske regjering har blitt sterkt kritisert for å undergrave demokratiske spilleregler og true den ungarske statens økonomiske fundament av både opposisjonen og et større antall EU-politikere. Det har vært masseprotester mot Orbán og Fidesz, og det var derfor mange som forventet seg et relativt jevnt valg mellom høyre- og venstresiden.

Men Ungarns splittede opposisjonen har ikke spilt kortene sine godt i opposisjon. Bare tre måneder før valget grep partiene i sentrum og på venstresiden til det som ble sett på som deres siste sjanse til å felle Orbán-regjeringen. Diskusjonene om en felles front mot Orbán startet ved årsskiftet, og allerede da spurte mange seg om ikke samlingen av opposisjonen kom for sent.

De venstreorienterte partiene MSZP, Együtt 2014 og DK entes i januar om å stille med fellesliste ved vårens valg. Velgerne fikk imidlertid raskt en forsmak på hvordan dette ville ende da de tre partiene straks kastet seg ut i en internkamp mellom om hvem skulle bli statsministerkandidaten og utfordre Orbán. De tre partiene, som ved nyttår hadde en felles oppslutning på 34 prosent, har falt jevnt på målingene fra uke til uke.

Den nåværende lederen av Det ungarske sosialistpartiet (MSZP), Attila Mesterházy, som til slutt ble opposisjonens statsministerkandidat, har under valgkampen fokusert på å lage et felles program for å "bygge en ny republikk." Mesterházy har kritisert Orbán sterkt for å ha en fascistisk ideologi på linje med krigsårenes Horthy-regime, ha en føydalistisk tilnærming til politikk og ha en "bolsjevistisk" utøvelse av politikken.

Den krasse retorikken mot statsminiser Orbán hjalp ikke for å overbevise de ungarske velgerne. Det gjorde heller ikke opposisjonens valgløfter innen økonomi, sosialpolitikk og gjenreisning av demokratiet, modellert etter de vesteuropeiske modellene. Ungarerne fortsatte å søke løsninger på ytre høyre fløy også ved dette valget.

Les mer om opposisjonens desperate kamp mot Orbán i denne artikkelen: "Ungarns opposisjon samler seg før valget".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no