See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 01.10.2013 - Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 03.05.2013 - Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"
» 18.04.2013 - EU truer med sanksjoner mot Ungarn
» 12.03.2013 - Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sosialdemokraten Attila Mesterházy (i midten) ble i dag presentert som opposisjonens statsministerkandidat
© MSZP/Kureren
Politikk - Ungarn

Ungarns opposisjon samler seg før valget

Tidligere statsminister Gordon Bajnai (h) og Attila Mesterházy (v) offentliggjør opposisjonsalliansen

© MSZP/Kureren
Kureren, 14. januar 2014
- Tre måneder før valget griper Ungarns dypt splittede opposisjon til det som anses som dets siste sjanse for å felle regjeringen til statsminister Viktor Orbán og det omstridte partiet Fidesz. Men det reises spørsmål om samlingen av opposisjonen ikke kommer for sent.

Tidligere statsminister Gordon Bajnai leder det sentrum-venstreorienterte partiet Együtt 2014. Som leder for et av de viktigste opposisjonspartiene i Ungarn har han nå gitt avkall på å være opposisjonens statsministerkandidat ved vårens valg. Dermed åpnet han for en bred allianse mot Orbán-regjeringen.

Bajnai har bakgrunn fra Ungarns sosialistiske parti MSZP, som han skiltes fra i bitter krangel. Og mens Orbáns Fidesz-parti har hatt totredels flertall til å styre landet siden 2010, har krangelen mellom landets sosialdemokratiske og sosialliberale partier rast videre i årevis med til dels kraftige personangrep.

Når Bajnai nå frasier seg ledelseskravet i en fremtidig opposisjonsallianse, er det den nåværende lederen av MSZP, Attila Mesterházy, som blir opposisjonens statsministerkandidat. Mesterházy har ledet sosialistpartiet siden før valget i 2010, da han også var partiets statsministerkandidat.

De to sosialdemokratiske partiene entes for en uke siden om å stille felles liste ved vårens valg. Men hittil har partiene ikke kunne enes om Bajnai eller Mesterházy skulle være listetopp og dermed statsministerkandidat. Dermed har det tredje viktige partiet, Den demokratiske koalisjonen (DK), ikke villet fastlegge seg om det skulle delta i felleslisten.

DK er også en gruppe som i 2011 skilte lag fra sosialistpartiet MSZP og sverger til en sosialdemokratisk politisk plattform. Partiet ledes av tidligere statsminister Ferenc Gyurcsány, mannen som ble verdenskjent da et hemmelig opptak fra et partimøte i 2006 ble gjort kjent. På opptaket sa daværende MSZP-statsminister Gyurcsány at "vi har åpenbart løyet i de siste to og et halvt årene," med referanse

Uheldig eksstatsminister: Ferenc Gyurcsány deltar også i koalisjonen

© Ferenc Gyurcsány/Kureren
til regjeringens økonomiske politikk. Opptaket førte til opptøyer og senere statsministerens avgang, som igjen ga Fidesz-partiet sin sterke oppslutning.

Eksstatsminister Gyurcsány kunne ikke akseptere sin etterfølger som regjeringssjef, Bajnai, som opposisjonens statsministerkandidat. Og da denne posisjonen nå innehas av Mesterházy, vil nå også partiet hans DK delta på den felles listen ved valget.

I tillegg har det lille liberale partiet sagt ja til å delta i valgalliansen. Derimot stritter fortsatt Ungarns liberale miljøparti LMP mot å delta på felleslisten, slik at det ikke synes å lykkes å samle alle partiene i en allianse mot Orbán-regjeringen. En splittergruppe fra LMP deltar imidlertid i alliansen.

Det høyreekstreme Jobbik-partiet er derimot ikke blitt invitert til å delta i valgsamarbeidet og vil komme til å bli en joker av ukjent størrelse ved det kommende valget.

Opposisjonens nye statsministerkandidat, Mesterházy, uttalte i dag at forhandlingene mellom partilederne hadde vært "intense, raske og effektive," og at de hadde fokusert på å lage et felles program for å "bygge en ny republikk." Det var særlig innen områdene økonomi, sosialpolitikk og gjenreisning av demokratiet den nye alliansen hadde satt sitt fokus. Samtidig ble man enig om listeplasseringen for de forskjellige partienes kandidater.

Vanskelige kår før valget
Men med samlingen av de fleste partiene på sentrum-venstresiden anslagsvis tre måneder før valget - en konkret valgdato er fortsatt ikke avgjort - er ikke alle problemene løst for opposisjonen. Eksstatsminister Gyurcsány uttalte selv at Ungarns "demokratiske krefter" hadde blitt "tvunget til å samarbei

Felles fiende: Statsminister Viktor Orbán er den store motstanderen

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
de" under den rådende situasjonen.

Og det er nettopp dette mange reagerer på i dagens Ungarn. De tre sosialistiske lederne har i de siste årene brukt mer energi på å bekjempe hverandre enn Orbán-regjeringen, så den plutselige enigheten dem imellom kan ha et troverdighetsproblem i den korte tiden fremfor valget.

Men "tvangen" til samarbeid var høyst reell. Hver for seg ville de venstreliberale partiene hatt liten sjanse i det kommende valget, ikke minst fordi den nye valgloven gjør det vanskeligere for små partier å hevde seg. Blant annet reduseres antall parlamentsseter fra 386 til 199, og over halvparten er direkte valgt i hver sin valgkrets.

Det er også høyst usikkert om partiene på venstresiden vil kunne mobilisere nok velgere til å ha en mulighet til å vinne valget. Et stort antall ungarske velgere er fortsatt svært skuffet over politikken til de sosialliberale partiene før 2010, som av mange anses å ha ført Ungarn i økonomisk og politisk ruin.

På tross av at skuffelsen over Fidesz brer seg, er det derfor tvilsomt om representantene fra "det gamle regimet" vil ha mer troverdighet blant velgerne. Et av problemene til den nye felleslisten er at den inneholder svært mange av de gamle navnene og fjesene fra krisetiden før Fidesz tok over, deriblant to eksstatsministere. Fidesz må derfor fortsatt anses å være favoritt til å vinne valget.

Regjeringspartiet Fidesz har opp gjennom 2013 hatt en relativt jevn støtte på om lag 35 prosent blant ungarske velgere, men dette tallet inkluderer også velgere som ikke har bestemt seg og kan komme til å la være å stemme. Blant velgerne som har bestemt seg, ligger støtten til Fidesz på nesten 50 prosent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no