See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 08.01.2014 - Chilensk domstol: "Salvador Allende begikk selvmord"
» 16.12.2013 - Bachelet tilbake til makten i Chile etter storseier
» 18.11.2013 - Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile
» 08.11.2013 - Chile vil rykke mot venstre ved presidentvalget
» 15.08.2013 - Chiles presidentkandidater klager over sexisme
» 24.04.2013 - Bolivia går til sak mot Chile over 130 år gammel krig
» 15.04.2013 - Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fornøyd: Chiles president Michelle Bachelet under presentasjonen av skattereformen på tirsdag
© Presidencia de Chile/Kureren
Politikk | Økonomi - Chile

Chile: Bachelet øker skattene

Krav om gratis utdanning: Store protester i Chile i juni 2011

© USC/Kureren
Kureren, 2. april 2014
- Chiles nye president, Michelle Bachelet, oppfyller sitt valgløfte om en "mer sosial" beskatning. Den svært lave selskapsskatten i landet heves, mens skattetrykket minskes for chilenske arbeidstakere. Økte skatteinntekter skal brukes til å finansiere billigere høyere utdannelse.

På mandag skrev president Bachelet under på skattereformen som skal gi et "historisk" økonomisk skifte i det søramerikanske landet. Og sent mandag kveld presenterte finansminister Alberto Arenas lovforslaget i den chilenske kongressen, der Bachelets sosialdemokrater og allierte på venstresiden har et bredt flertall.

Reformen åpner for en massiv omfordeling av midler i den chilenske økonomien. Den viktigste endringen er at Chiles lave selskapsskatt på 20 prosent i løpet av en treårsperiode skal heves til 25 prosent. Dessuten opphever loven midlertidige skattefritak som landets investorer har nytt godt av, blant annet på reinvesteringer.

Denne betydelige skatteøkningen for det chilenske næringslivet balanseres i noen grad av kutt i personskatten, både for middelklassen og landets rikeste. Blant annet senkes den høyeste skattesatsen i Chile fra 40 til 35 prosent. Også de lavere skattesatsene reduseres.

Ifølge finansminister Arenas, vil skattereformen gi den chilenske staten anslåtte årlige ekstrainntekter på nesten 50 milliarder kroner. Disse midlene skal i første rekke brukes til å bygge ut tilbudet innen høyere utdannelse i Chile. Det har lenge vært et krav på den chilenske venstresiden at høyere utdannelse må gjøres tilgjengelig for en større del av befolkningen.

Høyere utdannelse er svært kostbart i Chile, og det finnes kun svært få stipendordninger for begavede studenter fra de fattigere befolkningslagene. I praksis finnes det knapt et utdanningstilbud til dem som ikke har råd til det.

Og kravet om gratis utdanning har i økende grad blitt gjenstand for masseprotester i Chile. Studentene går hvert år ut i gatene og krever høylydt reformer. Under de siste masseprotestene i Chile de siste årene har gratis utdannelse og forbud mot profittdrevne utdanningsinstitusjoner vært blant hovedkravene.

Også president Bachelet lovte derfor en bedre studiefinansiering under valgkampen i fjor. Og politiske kommentatorer i Chile forventet at en utdanningsreform var blant de første tiltakene Bachelet ville sette ut i verden etter at hun den 11. mars i år ble tatt i ed som landets president. Bachelet ønsket trolig å få reformen i boks før studentene igjen tar til gatene, normalt i april-mai hvert år.

Omstridt skattereform
Chile, en av Latin-Amerikas ledende økonomier, har opplevd langsommere økonomisk vekst i det siste. Og venstresiden rundt Bac

Her blir det mindre skatt for folk flest: Skattekontor i Chile

© Javier Argel/GNU/Kureren
helet og de konservative, som inntil nylig satt ved makten i Santiago, er uenige om hva slags reformer som er best egnet for å gi landet en ny giv.

Den nye regjeringen mener at det viktigste nå er å fremme den chilenske middel- og arbeiderklassen og sørge for at flere blir inkludert i økonomien. Innenriksminister Rodrigo Peñailillo påpeker at skattereformen er nødvendig for å "bidra til stabilitet, godt styresett og samtidig motvirke ulikhetene, noe som trenges for å bli et mer inkluderende land." Ingen andre industriland har i dag en høyere grad av inntektsulikhet enn Chile.

President Bachelet selv presenterte skattereformen i en tale som ble overført på statlig radio og tv. Her forklarte hun at regjeringen nå hadde startet på en langsiktig endring for å sikre "sosial beskyttelse" og en mer rettferdig fordeling av landets goder. Chile var i ferd med å bygge opp en avansert velferdsstat. "Vi må lære av de utviklede nasjonene," sa Bachelet, med referanse til velferdsstatene i Europa.

På Chiles politiske høyreside, som tradisjonelt er svært fiendtlig innstilt til statlig innblanding i økonomien, blir reformene naturligvis ikke godt tatt imot. Landets ledende høyrepartier og deler av næringslivet advarer mot de "negative signalene" skatteøkningen sender og spår at den vil føre til høyere arbeidsledighet og lavere investeringer i Chile.

Høyresiden i Chile er også prinsipielt imot gratis utdanning og forslag om at staten skal ta over flere av landets universiteter. Landets nettopp avgåtte president, konservative Sebastián Piñera, motsatte seg alle krav om gratis utdanning på tross av årlige massemønstringer mot regjeringens utdanningspolitikk siden 2011.

Men sett utenfra er reaksjonene på skatteøkningen ikke så negative som den politiske høyresiden i Chile har spådd. Det amerikanske ratingbyrået Fitch har i dag i en uttalelse fastslått at reformen vitner om en "fortsatt ansvarlig skattepolitikk" i Chile, og at utsiktene for landets økonomi derfor forblir "stabil".

Man kunne i høyden regne med noe mindre investeringer og litt lavere økonomisk vekst enn tidligere anslått, heter det i bedømmelsen fra Fitch. Men samtidig ville levestandarden i Chile øke, understreker byrået. "Og selv med en økt skattesats på 25 prosent, vil den chilenske selskapssatsen ikke være spesielt høy sammenlignet med andre latinamerikanske systemer," avdramatiserer Fitch.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no