See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 08.01.2014 - Chilensk domstol: "Salvador Allende begikk selvmord"
» 16.12.2013 - Bachelet tilbake til makten i Chile etter storseier
» 18.11.2013 - Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile
» 15.08.2013 - Chiles presidentkandidater klager over sexisme
» 24.04.2013 - Bolivia går til sak mot Chile over 130 år gammel krig
» 15.04.2013 - Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Storfavoritt: Bachelet under et valgkamparrangement i Putaendo (Chile) den 7. november
© Michelle Bachelet/Kureren
Politikk - Chile

Chile vil rykke mot venstre ved presidentvalget

Blir trolig nummer to: Evelyn Matthei driver valgkamp i den chilenske byen Talcahuano

© Evelyn Matthei/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- Nesten 13 millioner chilenere får lov til å stemme i det kommende president- og parlamentsvalget om en uke. Hovedspørsmålet er om tidligere president Michelle Bachelet kan gjøre comeback allerede i første valgrunde, i konkurranse med åtte presidentkandidater.

Sosialdemokratiske Bachelet var Chiles president fra 2006 til 2010, da hun flyttet til New York for å lede FNs kvinneorganisasjon UN Women. Men hun sa opp FN-stillingen i mars i år for å forberede et comeback som Chiles president. Nå er hun storfavoritt til å vinne presidentvalget søndag 17. november.

Den ikke overraskende kandidatkåringen av ekspresident Bachelet skjedde under et større folkemøte i Santiago de Chile allerede i april, organisert av Sosialistpartiet (PS) og Partiet for Demokrati (PPD), to venstreorienterte partier. Bachelet presenterte seg i primærvalg i begge partiene den 30. juni, der hun vant en klar seier med over 73 prosent av stemmene.

Les mer om Michelle Bachelet i denne artikkelen: "Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjen".

Ifølge de siste meningsmålingene, publisert i slutten av oktober, ligger den tidligere statslederen an til å få 47 prosent av stemmene. Det er derfor ikke usannsynlig at hun kan bli president uten at det må organiseres en runde nummer to i valget. Den er eventuelt planlagt avholdt 15. desember.

Den viktigste motkandidaten er Bachelets følgesvenn fra barndommen, konservative Evelyn Matthei, som representerer flere chilenske høyrepartier. Men det ser ikke bra ut for Matthei, som ifølge de siste meningsmålingene bare får en oppslutning på 14 prosent av stemmene; det vil si en tredjedel av støtten Bachelet får.

Matthei er arbeidsminister i den konservative regjeringen til president Sebastián Piñera, og Piñera selv får ikke stille til gjenvalg i år.

Arbeidsministeren var egentlig ikke tiltenkt rollen som presidentkandidat. Det viktigste konservative partiet UDI hadde allerede pekt ut Pablo Longueira, men han måtte trekke seg i juli etter å ha gått inn i en dyp depresjon. Matthei tok over kandidaturet for UDI, og i august sluttet også det andre viktige høyrepartiet RN seg til henne som partiets presidentkandidat.

Les mer om Evelyn Matthei i denne artikkelen: "Chiles presidentkandidater klager over sexisme".

Høyresiden i politikken marginaliseres
Ifølge meningsmålingene er kandidaten som kommer på tredjeplass "sosialliberale" Franco Parisi, med 10 prosent av stemmene. Parisi hoppet inn på den politiske arenaen fra et tv-show og har fokusert et venstrepopulistisk budskap med angrep mot den økonomiske og politiske eliten i Chile.

Ligger an til tredjeplassen: Franco Parisi under et valgkampmøte

© Franco Parisi/Kureren
fjerdeplass kommer den venstreorienterte filmskaperen Marco Enríquez-Ominami, som anslås å få 7 prosent av stemmene. De andre kandidatene er venstreorienterte Marcel Claude (3 prosent) og fire kandidater som ikke engang oppnår 1 prosent av stemmene på målingene: Roxana Miranda, Alfredo Sfeir, Ricardo Israel og Tomás Jocelyn-Holt.

Det er slående at så å si alle presidentkandidatene står politisk til venstre for president Piñera og de konservatives kandidat, Matthei. Det betyr også at, dersom det blir et stikkvalg mellom Bachelet og Matthei i desember, har høyresidens kandidat knapt noen sjanse til å kapre velgere fra de utslåtte kandidatene.

Dette er også det første valget som holdes i Chile etter de sosiale protestene mot regjeringen til den lite populære presidenten, Sebastián Piñera, i 2011. Den nye sosiale bevegelsen begynte med studentprotester og ble etter hvert et uttrykk for misnøyen middelklassen føler på grunn av store sosiale forskjeller.

Det har imidlertid ikke vært noen betydelige sosiale protester i Chile i de siste månedene. Likevel finnes det forsatt en stor indignasjon blant chilenere, som ikke stoler på sine demokratiske institusjoner, i hvert fall ikke under den nåværende ledelsen.

Stor tillitskrise til statsinstitusjonene
Ifølge den nye undersøkelsen "Latinobarómetro", har chilenere et svært kritisk syn på parlamentet, regjeringen, de politiske partiene og rettsvesenet. Tilliten har gått jevnt nedover siden 2009.

I dag er Chile det landet i Latin-Amerika der innbyggerne har nest minst tillit til institusjonene sine, avslører målingen. Kun 29 prosent sier de har tillit til statsinstitusjonene. Det er bare Costa Rica hvor tilliten er enda lavere, med 22 prosent. I 2009, før forrige presidentvalg, var Chile derimot det landet i Latin-Amerika der innbyggere hadde høyest tillit til institusjonene sine, med hele 85 prosent.

Ifølge den samme undersøkelsen er chilenere nå også blitt de minst interesserte i politikk i hele Latin-Amerika. I dag er kun 17 prosent av chilenerne "veldig" eller "litt" interesserte i politikken.

Målinger som "Latinobarómetro" levner også tvil om hva som til sist vil bli utfallet av valget om en uke. Mange spår nå at det kan bli en rekordlav valgdeltakelse i president- og parlamentsvalget, noe som også gjør resultatene mer usikre. Ved siste lokalvalg, i 2012, valgte nesten 60 prosent av chilenere å ikke stemme.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no