See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 08.01.2014 - Chilensk domstol: "Salvador Allende begikk selvmord"
» 16.12.2013 - Bachelet tilbake til makten i Chile etter storseier
» 18.11.2013 - Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile
» 08.11.2013 - Chile vil rykke mot venstre ved presidentvalget
» 24.04.2013 - Bolivia går til sak mot Chile over 130 år gammel krig
» 15.04.2013 - Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Chiles presidentkandidat Michelle Bachelet serverer kaffe til utenlandske journalister
© Michelle Bachelet/Kureren
Politikk - Chile

Chiles presidentkandidater klager over sexisme

Den konservative kandidaten ved det chilenske presidentvalget, Evelyn Matthei

© Ministerio de Trabajo/Kureren
Kureren, 15. august 2013
- For første gang i Chiles historie er det to kvinner som kjemper om makten i presidentvalget den 17. november: Michelle Bachelet og Evelyn Matthei. Men de to kandidatene er ikke fornøyd med hvordan mediene og velgerne omtaler dem og stadig viser til "kvinneduellen".

Ifølge ferske meningsmålinger er ekspresident Michele Bachelet fra venstresiden stor favoritt til å vinne valget i Chile i november, og flere undersøkelser antyder til og med at hun vil kunne vinne valget allerede i første valgrunde. Men det er bare noen uker siden at hennes konservative motkandidat ble kjent, og hun jobber nå med å redusere Bachelets forsprang.

Motkandidaten er Bachelets følgesvenn fra barndommen, konservative Evelyn Matthei, som representerer flere chilenske høyrepartier ved valget. Matthei er arbeidsminister i den konservative regjeringen til president Sebastián Piñera, som ikke får stille til gjenvalg.

Arbeidsministeren var egentlig ikke tiltenkt rollen som presidentkandidat. Det viktigste konservative partiet UDI hadde allerede pekt ut Pablo Longueira, men han måtte trekke seg for noen uker siden etter å ha gått inn i en dyp depresjon. Matthei tok over kandidaturet for UDI, og sist helg sluttet også det andre viktige høyrepartiet RN seg til henne som partiets presidentkandidat.

Dermed er det sikkert at den neste presidenten i Chile vil være en kvinne. Og den chilenske pressedekningen av valgkampanjen er allerede dominert av maktkampen mellom de to kvinnene; og det faktum at de er kvinner.

Presidentkandidat Michelle Bachelet fordømmer nå det hun oppfatter som "sexisme" i medieomtalen av de to, der det stadig refereres til "den kvinnelige valgduellen".

"Dette er sexisme. Når det to kvinner som er kandidater, sier man at det er en valgkamp mellom to kvinner. Har noen noen gang sagt at det er en valgkamp mellom to menn i et presidentvalg?" spurte Bachelet under et møte med utenlandske korrespondenter i Chile denne uken.

Bachelet sa at hun er glad for "å ha kvinner i politikken, men la én ting være klart: Her konkurrerer vi om to ulike prosjekter for landet. Vi er ikke to like kvinner som konkurrerer om å bli president: Det er to forskjellige prosjekter for landet." Og de politiske forskjellene holdt på å drukne i personfokuset, mente Bachelet.

Felles fortid
Men de to kandidatene er personligheter med en interessant og felles historie. Både Matthei (60) og Bachelet (62) er døtre av chilenske generaler og delte sine barneår i Quintero, en by midt på den lange chilenske kystlinjen, rundt 150 kilometer nordvest for hovedstaden, Santiago.

Etter kuppet i 1973, var Fernando Matthei minister og medlem av militærjuntaen i diktaturet til Augusto Pinochet (1973-1990), mens Alberto Bachelet døde av et hjerteinfarkt i et militært fengsel i 1974 etter å ha blitt torturert på grunn av sin lojalitet til Salvador Allendes regjering.

Bachelet, som er utdannet kirurg, var helseminister og forsvarsminister under regjeringen til Ricardo Lagos, og hun var Chiles president mellom 2006 og 2010. Deretter har hun ledet FNs kvinneorganisasjon UN Women. Hun er gift med en arkitekt og har tre barn. Meningsmålingene er relativt entydige på at Bachelet kan regne med en støtte på over 70 prosent av chilenske velgere.

Les mer om Michelle Bachelet i denne artikkelen: "Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjen".

Hennes motstander, Evelyn Matthei, er utdannet ingeniør. Hun er nå arbeids- og sosialminister og har vært senator og en kjent politisk figur i mer enn to tiår. Hun er gift med en økonom og har tre barn. Matthei er også blant de mest populære statsrådene i dagens regjering, og i meningsmålinger har 59 prosent av chilenerne tillit til henne.

Matthei uttalte derfor for noen dager siden at "det er fullt mulig å beseire" Michelle Bachelet, men også hun understreket at den politiske debatten ikke bør fortsette å fokusere på kjønnet til de to kandidatene.

Hun nekter også for at de to står hverandre nær. Ifølge Matthei har hun "aldri" vært en venn av Bachelet. "Det var våre foreldre som var venner. Våre liv har ikke vært så like. Det som forener oss er vennskapet til foreldrene våre, og det faktum at begge har vært generaler," uttalte Matthei.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no