See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 08.01.2014 - Chilensk domstol: "Salvador Allende begikk selvmord"
» 18.11.2013 - Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile
» 08.11.2013 - Chile vil rykke mot venstre ved presidentvalget
» 15.08.2013 - Chiles presidentkandidater klager over sexisme
» 24.04.2013 - Bolivia går til sak mot Chile over 130 år gammel krig
» 15.04.2013 - Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Michelle Bachelet feirer valgseieren
© Michelle Bachelet/Kureren
Politikk - Chile

Bachelet tilbake til makten i Chile etter storseier

Motstandere og barndomsvenner: Michelle Bachelet og Evelyn Matthei møtes etter presidentvalget

© Michelle Bachelet/Kureren
Kureren / Agência Brasil, 16. desember 2013
- Sosialistiske Michelle Bachelet vant søndagens presidentvalg i Chile. Bachelet fikk 63 prosent av stemmene i den andre valgrunden og slo konservative Evelyn Matthei fra sentrum-høyrealliansen som nå sitter ved makten. Matthei fikk kun 38 prosent av stemmene.

Med denne nye seieren er Bachelet den første kvinnen som blir gjenvalgt som Chiles president. Hun styrte også landet mellom 2006 og 2010, da hun forlot posten til fordel for nåværende president Sebastián Piñera. Ifølge den chilenske grunnloven kan en sittende president ikke stille til gjenvalg.

Da valgresultatet ble kjent, ringte Bachelet til president Piñera for å si at hun ønsker å samarbeide med ham i de tre siste månedene av mandatperioden hans. Bachelet tar over makten i mars, og den største utfordringen hun ventes å møte blir den planlagte, omfattende reformen av den nåværende grunnloven, som fortsatt er en arv fra militærdiktaturet.

Men til tross for at Bachelets venstrepartier har fått flertall i parlamentet, er dette flertall ikke stort nok til at hun kan gjøre alle endringene hun ønsker. Hun blir dermed nødt til å forhandle med opposisjonen. Den nåværende grunnloven, som kun kan endres med støtte fra to tredeler av lovgivere, begrenser makten til politikerne og den statlige innblandingen i økonomien, som var utsatt for omfattende privatiseringer i løpet av militærregimet til Augusto Pinochet (1974-1990).

Skattereformer for å øke velferden
Bachelet ønsker også å gjennomføre en skattereform for å øke skattene for bedriftene og landets rikeste, og på denne måten skaffe ressurser til å finansiere sosiale reformer, blant annet i utdanningssystemet. I 2011 og 2012 ble Chile lammet av store protester organisert av universitetsstudenter, som krevde gratis og god utdanning for alle. Protestene og kravene til studentene ble støttet av åtte av ti chilenere.

I Chile må man betale for å studere ved universitetene (inkludert de offentlige universitetene), og de som ikke har egne ressurser kan få lån til å finansiere studiene. Men studentene hevder de blir gjeldsslaver etter å ha avsluttet studiene. Det finnes gratis videregående skoler i Chile, men disse sies å være av dårlig kvalitet fordi regjeringen foretrekker å subsidiere private skoler, slik at disse kan tilby god utdanning for en rimelig sum til familier med lavere inntekter.

I parlamentsvalget, som ble avholdt i november sammen med den første runden av presidentvalget, fikk Bachelets partier 20 av de 38 senatorene og 57 av 120 medlemmene i parlamentet. Med dette kan hun vedta en skattereform, men ikke utdanningsreformen, ifølge politiske analytikere i Chile.

Storfavoritt mot barndomsvenninne
Allerede siden Bachelet i vår gjorde det klart at hun ville stille som presidentkandidat, har hun vært storfavoritt til å vinne valget. Og flere undersøkelser antydet til og med at hun ville kunne vinne valget allerede i første valgrunde. Men slik gikk det ikke.

Bachelet gikk sterkest ut av første runde av Chiles presidentvalg den 17. november med mer enn 46 prosent av stemmene, mens hennes konservative motstander Evelyn Matthei fikk 25 prosent.

Les mer om presidentvalget i Chile i denne artikkelen: "Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile".

Motkandidaten var Bachelets følgesvenn fra barndommen, konservative Evelyn Matthei, som representerte flere chilenske høyrepartier ved valget. Matthei er arbeidsminister i den konservative regjeringen til nåværende president Piñera.

For første gang i Chiles historie var det to kvinner som kjempet om makten i presidentvalget. Men de to kandidatene har ikke vært fornøyd med hvordan de chilenske mediene og velgerne omtalte dem og stadig viste til "kvinneduellen".

Les mer om presidentvalg i Chile i denne artikkelen: "Chiles presidentkandidater klager over sexisme".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no