See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 16.12.2013 - Bachelet tilbake til makten i Chile etter storseier
» 18.11.2013 - Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile
» 08.11.2013 - Chile vil rykke mot venstre ved presidentvalget
» 15.08.2013 - Chiles presidentkandidater klager over sexisme
» 24.04.2013 - Bolivia går til sak mot Chile over 130 år gammel krig
» 15.04.2013 - Bachelet tilbake i Chile for å bli president igjenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Chiles tidligere president, Salvador Allende (1908-73)
© Fundación GAP/Kureren
Politikk - Chile

Chilensk domstol: "Salvador Allende begikk selvmord"

President Allende mens La Moneda-palasset blir angrepet av luftforsvaret, den 11. september 1973

© Fundación GAP/Kureren
Kureren, 8. januar 2014
- Chiles høyesterett har bekreftet at landets tidligere sosialistiske president Salvador Allende begikk selvmord den 11. september 1973, like før styrkene til kuppleder Augusto Pinochet angrep presidentpalasset. Allende ble altså ikke drept, slik mange har hevdet.

"Det finnes ingen vitner som kan bekrefte teorien om et sammenstøt mellom Allende og de militære," heter det i dommen, som dermed avkrefter teorien om at president Allende ble henrettet av Pinochets styrker.

Spørsmålet om Allendes død er en verkebyll i chilensk historie. Men avgjørelsen i landets høyeste domstol bekrefter tidligere undersøkelser gjennomført av dommer Mario Carroza, gjort mellom januar 2011 og september 2012, samt en lignende kjennelse gjort i lagmannsretten i juni 2013.

De to rettsinstansene hadde allerede konkludert med at Allende begikk selvmord, slik at høyesteretts avgjørelse trolig betyr slutten på denne lange rettsprosessen rundt dødsårsaken til Latin-Amerikas første sosialistiske president som ble valgt på en demokratisk måte.

Allende var alene
Ifølge chilensk høyesterett, brøt det ut brann i La Moneda-palasset etter at dette var blitt angrepet av det chilenske luftforsvaret den 11. september 1973. Allende gikk da inn i den såkalte "Salón Independencia", som ligger i tredje etasje i palasset, og lukket døren etter seg.

Han skal ha vært helt alene på dette tidspunktet, uten selskap av familiemedlemmer og medarbeiderne, som hadde fulgte ham tett inntil han valgte å trekke seg tilbake.

Ifølge retten satt Allende seg ned på en sofa og skjøt seg selv med en rifle. Presidenten skal ha dødd momentant, og da Pinochets soldater kom inn i presidentpalasset kort tid etterpå, var Allende allerede død, konkluderer domstolen.

Kort tid etter Pinochets militærkupp spredde teorien om at Allende var blir henrettet seg raskt i hele verden. Også Cubas leder Fidel Castro sa i en tale noen dager senere at Allende hadde blitt drept i kamp med hæren. I 2002 erkjente Castro offentlig at han hadde tatt feil.

Under det hardhendte diktaturet til Augusto Pinochet (1973-1990) var det vanskelig for en stor del av det chilenske samfunnet å akseptere at president Allende hadde begått selvmord. Det hvilte heller ikke stor troverdighet på uttalelsene fra diktaturets representanter og datidens chilenske rettssystem.

Men domstolene i landet bestemte seg til slutt, i 2011, for å gjennomføre en undersøkelse for å komme frem til sannheten om Allendes voldsomme død. Dermed ble det gitt ordre om å grave opp levningene hans, som var i hovedstaden Santiago de Chile.

Ifølge resultatene av denne undersøkelsen utelukkes det bruk av to våpen. Årsaken til Allendes død var "ett eneste skudd fra en AK-47 rifle," ifølge rettsmedisinerne.

Pablo Neruda ble heller ikke drept
Den samme dommeren, Mario Carroza, undersøkte også i 2013 om Pinochet-regimet hadde drept den fremstående chilenske nobelprisvinneren i litteratur og politikeren, Pablo Neruda.

Pablo Neruda døde 12 dager etter militærkuppet til Pinochet mot Allendes valgte regjering. Den offisielle versjonen så langt hadde vært at dikteren hadde dødd av prostatakreft. Men forfatterens personlige assistent hevdet å vite at Neruda døde som følge av forgiftning, satt i scene av Pinochet-regimet.

Men også denne undersøkelsen viste til slutt at Neruda hadde ikke blitt forgiftet og at dødsårsaken var kreften, ifølge dommer Carroza.

Les mer om spekulasjonene rundt Nerudas dødsfall i denne artikkelen: "Chile undersøker om Pinochet-regimet drepte Pablo Neruda".

Undersøkelsene rundt Allendes og Nerudas mistenkelige dødsfall i 1973 er del av den vanskelige og langsomme opparbeidelsen av Pinochet-diktaturet, som nå er mulig etter at demokratiets institusjoner igjen er fast etablert i Chile. Også det chilenske rettssystemet har nylig tatt et oppgjør med sin medløperrolle under diktaturet, og unnskyldt seg overfor befolkningen for å ha løpt fra sitt ansvar i denne kritiske perioden.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no