See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 05.09.2013 - Chiles dommere ber Pinochet-ofrene om tilgivelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Chiles president Salvador Allende (v) og Pablo Neruda (h)
© Fundación Salvador Allende/Kureren
Samfunn - Chile

Chile undersøker om Pinochet-regimet drepte Pablo Neruda

Kureren, 13. mars 2013 - Graven til den chilenske nobelprisvinneren i litteratur og politikeren Pablo Neruda blir gjenåpnet for å avklare årsaken til hans død. Dikterens assistent hevder at Neruda døde i 1973 som følge av forgiftning fra Pinochet-regimet.

Restene etter den chilenske poeten Pablo Neruda (1904-1973) skal ekshumeres den 8. april for å avklare om han døde av forgiftning, som hans assistent hardnakket har hevdet siden desember 2011. Den planlagte ekshumeringen ble bekreftet av kilder innen det chilenske rettsvesenet i dag.

Arbeidet med å gjenåpne Nerudas grav skal ledes av et tverrfaglig team bestående av Chiles juridiske helsetjeneste, et argentinsk rettsmedisinsk team, spanske eksperter og observatører fra den internasjonale komiteen av Røde Kors, i følge de samme kildene.

Pablo Neruda døde 12 dager etter militærkuppet til Augusto Pinochet mot Salvador Allendes valgte regjering i Chile. Den offisielle versjonen så langt har vært at dikteren hadde dødd av prostatakreft.

Ekshumeringen ble beordret av dommer Mario Carroza, som er ansvarlig for saken etter en klage som ble presentert av det chilenske kommunistpartiet, som Neruda tilhørte til.

Foruten å være en anerkjent forfatter, var Neruda også en fremtredende politisk aktivist, senator, og medlem av sentralkomiteen i kommunistpartiet. Under valgkampen i 1969 valgte kommunistpartiet ham som presidentkandidat, men Neruda trakk seg i favør av Salvador Allende, som ble den samlende kandidaten for det venstreorienterte Unidad Popular. Allendes regjering utnevnte Neruda til ambassadør i Frankrike.

I februar 1973 trakk Neruda seg fra sin stilling som ambassadør i Frankrike "av helsemessige årsaker" og reiste tilbake til Chile. Etter Pinochets militærkupp den 11. september ble Nerudas helsetilstand raskt verre, og den 19. februar ble han sendt fra sitt hjem i Isla Negra til Santiago, hvor han døde den 23. februar. Dødsårsaken lød prostatakreft.

Dette har vært den offisielle versjonen helt til 2011, da Manuel Araya Osorio fortalte sin versjon av dødsfallet.

Araya var Nerudas assistent fra november 1972 til sin død. Han hevder nå at Neruda ble drept på klinikken etter å ha fått en dødelig injeksjon. Selv om Pablo Nerudas Stiftelse avviste påstandene om et giftmord, ba kommunistpartiet om en ekshumering for å fastslå om nobelprisvinneren hadde blitt forgiftet eller ikke.

Neruda - hvis egentlige navn var Ricardo Reyes - fikk i 1971 Nobels litteraturpris. Han er gravlagt sammen med sin kone, Matilde Urrutia, i Isla Negra, 120 kilometer vest for den chilenske hovedstaden, Santiago de Chile.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no