See also:
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillingerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utflyttingsland: Sentrum av Lisboa
© A. Mota/Kureren
Økonomi | Samfunn - Portugal

Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen

"Nødssituasjon": Pedro Lomba er statssekretær i det portugisiske regionaldepartementet

© Governo de Portugal/Kureren
Kureren, 3. april 2014
- Det er allerede kjent at Portugal er blitt et utflyttingsland, men nå viser ny tall at perspektivene er verre enn antatt. Antall innbyggere i Portugal kan bli redusert fra 10,5 til 6,3 millioner fram til 2060, melder landets statistiske institutt.

De viktigste årsakene til de dramatiske framtidsperspektivene er det lave antallet fødsler og det høye antallet portugisiske arbeidere som forlater landet. Allerede nå reduseres landets befolkning med rundt 20.000 personer hvert år, og nedgangen vil øke.

Alderspyramiden er allerede i ferd med å snus opp-ned. Ifølge Portugals statistiske institutt lever det i dag 131 eldre mennesker per 100 unge mennesker i Portugal. Og fram til 2060 kommer Portugal til å få 464 eldre mennesker per 100 unge mennesker, noe som er langt fra økonomisk bærekraftig.

Instituttet innrømmer av dette er det mest pessimistiske anslaget blant en rekke mulige handlingsforløp. Men det er et realtistisk forløp, som i så fall vil ende med en befolkningsreduksjon på hele 40 prosent.

Men også ifølge det mest positive anslaget blir den portugisiske befolkningen redusert fra dagens 10,5 millioner mennesker til 8,6 millioner mennesker i 2060. Det vil gi 307 eldre innbyggere per 100 unge innbyggere. Den totale reduksjonen av befolkningen blir ifølge dette optimistiske anslaget på rundt 20 prosent.

Instituttet presiserer at, for at det mest optimistiske anslaget skal bli en realitet, vil det trenges en større oppgang i fødselsraten i løpet av de neste 46 årene. Men det krever også en økning i forventet levealder ved fødselen, og et skifte til positiv innflytting allerede fra 2020.

Myndighetene i Lisboa har vært raskt ute med å kommentere de nye, dramatiske tallene, selv om man fortsatt ikke har presentert konkrete tiltak for å snu den negative trenden. "Det er en nasjonal nødssituasjon som pålegger oss å sikre en balanse i migrasjonen til og fra landet," påpeker Pedro Lomba, statssekretæren i regionaldepartementet, i en pressemelding.

Lomba sier videre at han mener at det er nødvendig å restrukturere dagens innvandringsmyndigheter, og forandre disse til et direktorat for innvandring, med "nye verktøy og måter for samarbeid for å muliggjøre bedre forståelse av migrasjonen av mennesker."

120.000 forlater landet hvert år
Men de nye tallene kommer ikke som en overraskelse. Allerede i oktober i fjor varslet Portugals statistiske institutt at antallet portugisiske arbeidere som forlot landet nådde en ny årsrekord i 2012, da totalt 121.418 portugisere flyttet til utlandet. Tallet tangerte den tidligere rekorden fra 1966, da 120.000 flyktet fra Salazar-diktaturet.

Men folk som flyktet fra diktaturet var hovedsakelig vanlige arbeidstakere uten høyere utdanning, som sendte det meste av pengene de tjente hjem til familien i Portugal. Utvandrerne av i dag er derimot som regel unge med høyere utdanning, som kommer til å jobbe og kanskje slå rot i andre land etter å ha fått utdannelsen sin i Portugal.

Emigrasjonen fra Portugal har økt for hvert år som krisen har gått, i likhet med andre kriseland som Irland og til dels Spania. I 2011 var det 101.000 portugisere som forlat landet, og 44.000 av disse ble borte i minst ett år, ifølge den nasjonale statistikken.

Og for et land som Portugal, som kun har litt over 10 millioner innbyggere, merkes denne utvandringen godt. Samtidig er fødselstallene lave. Dette resulterer nå i en årlig befolkningsnedgang på 0,3 prosent.

Les mer om utflyttingen fra Portugal i denne artikkelen: "Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år".

Over 15 prosent arbeidsledighet
Og den lave fødselsraten er også en nyhet i seg selv. Portugal nemlig har satt en ny negativ rekord i antall fødsler. Kun 82.538 barn ble født i 2013, noe som er 73.030 færre enn året før, ifølge de offisielle tallene. Og allerede i fjor ble det registrert en rekordlav fødselsrate i Portugal.

Disse negative tallene vil gi seg utslag i fremtidige kriser for Portugal: Det blir stadig færre barn i landet, og de nye smågenerasjonene vil ikke kunne sikre økonomisk bærekraft i forhold til den resterende befolkningen, som blir stadig eldre.

Årsaken til de lave fødselstallene er både små grupper i den alderen som vanligvis får barn, og det er den økonomiske krisen som i sterkest grad rammer portugisisk ungdom. Ungdomsledigheten er skyhøy, og en stadig økende andel unge portugisere er nødt til å bli boende hos foreldrene sine. Dermed får de heller ikke stiftet eget bo og etablert egen familie.

Imens er portugiserne blitt vant til å få daglige dårlige nyheter. Arbeidsledigheten har vokst jevnt i landet siden slutten av 90-tallet. I dag er bare 15 prosent av arbeidskontraktene faste stillinger, noe som gjør det ekstra vanskelig å planlegge en trygg fremtid. Samtidig er 15,3 prosent av den arbeidsføre befolkningen registrert som helt arbeidsledig, som er en beskjeden nedgang fra krisetoppen i fjor.

Men når det gjelder den portugisiske gjeldskrisen, er det åpenbart lys i tunnelen. Budsjettene begynner å gå i ballanse, og kreditorene synes ikke å ville stille nye, tøffe krav om sparetiltak. En beskjeden vekst i økonomien forutses for 2014. Men disse lyspunktene er langt fra nok til å snu den dramatiske demografiske trenden Portugal allerede er utsatt for.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no