See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vil gå av: Portugals utenriksminister Paulo Portas
© CDS/Kureren
Økonomi | Politikk - Portugal

Portugals regjering nærmer seg kollaps

Portugals statsminister Passos Coelho gratulerte i går sin nye finansminister, Maria Luis Albuquerque

© Governo de Portugal/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- Portugal skjelver. Under en dag etter at finansministeren gikk av, kunngjorde utenriksministeren og lederen for det nest største regjeringspartiet at han ville trekke seg. Statsministeren har kunngjort at han ikke aksepterer avskjeden, da dette ville ført til nyvalg.

Utenriksminister Paulo Portas, en av Portugals mest sentrale politikere, leverte i går sin avskjedssøknad og plasserte dermed den portugisiske regjeringen i en dyp krise. Portas er en av de mest fremtredende ministere i den konservative regjeringen til statsminister Pedro Passos Coelho. Han er også leder av CDS, det ene av de to partiene i koalisjonsregjeringen. Det andre er PSD, som ledes av Passos Coelhos.

Uten støtte fra de 24 parlamentsmedlemmene fra Portas parti, ville Passos Coelhos parti måtte danne en mindretallsregjering eller trekke seg.

Få timer etter kunngjøringen til Portas, henvendte statsministeren seg til nasjonen i en høytidelig tale direkteoverført på radio og TV. Passos Coelhos tok spesielt opp ryktene om at han selv ville gå av, og understreket at han ikke hadde til hensikt å trekke seg. Og han ville ikke akseptere oppsigelsen til Portas og heller ikke utlyse nyvalg.

"Jeg går ikke av. Jeg vil ikke svikte landet mitt. Nå er tiden kommet for ansvarlighet og ro," uttalte statsminister Passos Coelho.

Men nå er spørsmålet om hva som vil skje med koalisjonen. Passos Coelho sier at han i de neste timene skal prøve å "avklare situasjonen" rundt koalisjonsregjeringen. Statsministeren antydet at skal jobbe hardt for å prøve å holde regjeringen sammen, hva det enn måtte koste. Og dette betyr at statsministeren må finne en løsning slik at Portas forsetter i sin avgjørende rolle i regjeringen.

Portugal har dermed gått inn i en turbulent politisk tid. Dette er den andre avskjedssøknaden i regjeringen på 24 timer. På mandag gikk finansministeren, den til da så mektige Vítor Gaspar, av. Gaspar er mannen som til nå har utført den upopulære sparepolitikken som kreditortroikaen har diktert. I går kveld meldte Portas sin avgang.

Årsaken til Portas avgang - som er "ugjenkallelig", ifølge hans egen uttalelse - er valget av statssekretær Maria Luis Albuquerque som erstatning for finansminister Gaspar. Ifølge Portas, representerer Albuquerque en "kontinuitetslinje", mens Portugal trenger nye impulser i finanspolitikken. Dermed ser det ut til at Portas klager på at Gaspars avgang ikke benyttes til å endre spare- og kuttpolitikken som Passos Coelho har fulgt siden han kom til makten for to år siden.

Og for å gjøre saken enda mer dramatisk, valgte Portas et avgjørende øyeblikk for å kunngjøre sin beslutning, som sjokkerte det politiske livet i Portugal. Kunngjøringen kom en halvtime før den nye finansministeren overtok jobben. Seremonien ble derfor en svært spent affære.

Også i forhold til kreditorene er en regjeringskrise ugunstig. Landet har tøffe krav til økonomiske mål det må nå. Portugal mottar besøk fra troikaen annenhver måned, men i de siste tjue månedene har disse kun registrert hvordan landets økonomi synker dypere og dypere.

Inntil nå har Portugal klart å unngå kaostilstander som i Hellas, på tross av en svært omfattende sosial krise. Men med en mulig regjeringskrise i anmarsj, er det ikke sikkert landet klarer å styre unna dette kaoset i fremtiden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no