See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i PortugalChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Under 1.-mai-markeringen i Lisboa var det store protester mot regjeringens sparepolitikk
© CGTP/Kureren
Økonomi - Portugal

Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger

I hard vær: Portugals statsminister Pedro Passos Coelho er upopulær på grunn av sparetiltakene

© Kureren/Governo de Portugal
Kureren, 2. mai 2013
- Etter at den konstitusjonelle domstolen i april erklærte flere sparetiltak for grunnlovsstridige, har regjeringen lett etter nye mulige budsjettkutt. Nå er de klare, og Portugal skal kutte ytterligere 4,7 milliarder euro i perioden 2014-16.

Den portugisiske regjeringen diskuterer i dag en ny tiltakspakke som skal legges frem for den såkalte "troikaen", bestående av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), den 13. mai.

Den portugisiske avisen "Diário Económico' kunne i dag avsløre hvordan utgiftskuttene på i alt 4,7 milliarder euro skal dekkes.

Pensjonsalderen i Portugal skal heves fra nåværende 65 år og gjøres fleksibel, slik at den er knyttet til bærekraften i trygdesystemet. Staten forventer å spare rundt 300 millioner euro ved å heve pensjonsalderen, ifølge avisen.

I tillegg planlegger regjeringen å redusere antall offentlig ansatte med 20.000 årsverk i løpet av de neste tre årene. Deler av de generelle kuttene som er planlagt for 2014 inneholder også innsparinger på 1,3 milliarder euro i sosialstøtte og trygder, herunder pensjoner.

Regjeringen har frist til og med i dag for å vedta en plan om å redusere budsjettunderskuddet til 5,5 prosent av BNP i inneværende år, til 4 prosent i 2014 og 2,5 prosent året etter. For å få til dette, planlegger regjeringen å redusere utgiftene med hele 2,8 milliarder euro til neste år. I 2015, som er et valgår, er det planlagt å redusere budsjettene med "kun" 700 millioner euro. Til sist skal det kuttes 1,2 milliarder euro i 2016.

Les mer om Portugals sparetiltak i denne artikkelen: "Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig".

De nye sparetiltakene som legges frem i dag er en konsekvens av at tidligere vedtatte tiltak ble underkjent som grunnlovsstridige i en kjennelse fra den portugisiske grunnlovsdomstolen 5. april i år. Domstolen veltet fire av ni sparetiltak i årets statsbudsjett som var blitt vedtatt av regjeringen ved nyttår. Dommerne kom frem til at tiltakene var et overtramp av borgernes rettigheter, især hva angår retten til likebehandlin

Fra 1.-mai-markeringen i Lisboa i år

© CGTP/Kureren
g og en lik byrdefordeling.

Domstolen fant den gang at enkelte grupper, blant dem pensjonister og arbeidsledige, var blitt gitt en for stor del av byrden ved at Portugal må kutte kostnadene.

Sparetiltakene som ble funnet grunnlovsstridige var inndragelsen av feriepenger for statsansatte, kutt i utbetalinger til forskning og undervisning, stopp i utbetalingen av feriepenger til pensjonister, og kutt i sykepenger og arbeidsledighetstrygden. Disse tiltakene rammet i for stor grad enkelte grupper og fordelte ikke byrden bredt nok i samfunnet, ifølge grunnlovsdomstolen.

Ifølge beregninger fra den portugisiske dagsavisen 'Público', rammet dommen planlagte sparetiltak på totalt 1,3 milliarder euro (10 milliarder kroner), noe som tilsvarte omlag en fjerdedel av den sparepakken som ble vedtatt 31. desember.

Sparetiltakene på totalt 5,3 milliarder euro ble presentert av statsminister Pedro Passos Coelho i november. I tillegg til de tiltakene som i april ble avvist av domstolen, baserte pakken seg først og fremst på skatteøkninger og kutt i helse- og sosialytelser. Den generelle skattesatsen ble økt med 3,5 prosentpoeng, helsebudsjettet ble kuttet med 17 prosent og avgiftene på tobakk, eiendomssalg, kjøretøy og drivstoff ble økt kraftig.

Tiltakene var nødvendig for å komme i mål med kravene fra troikaen, som har gitt Portugal nødkreditter på 78 milliarder euro. Portugal hadde forpliktet seg til å redusere budsjettunderskuddet sitt til 4,5 prosent i 2013 og 3,0 prosent i 2014, noe som har vist seg svært vanskelig ettersom landets økonomi, og dermed statsinntektene, er i fritt fall.

Kravene fra troikaen er da også blitt lettet noe siden årsskiftet. Blant annet har Portugal fått lengre tid på seg for å redusere budsjettunderskuddet og blitt gitt en lengre løpetid og lavere renter for å nedbetale kriselånene fra EU og IMF.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no