See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 13.03.2013 - Chile undersøker om Pinochet-regimet drepte Pablo Neruda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Militærjuntaen med Augusto Pinochet (den tredje fra venstre)
© Biblioteca del Congreso Nacional/Kureren
Samfunn - Chile

Chiles dommere ber Pinochet-ofrene om tilgivelse

Kontroversiell: Talsmannen i Chiles høyesterett, Hugo Dolmestch

© CNN/YouTube/kureren
Kureren, 5. september 2013
- I anledning 40-årsdagen for militærkuppet mot Salvador Allende i 1973 har den chilenske dommerforeningen bedt om tilgivelse for sin rolle under Pinochet-diktaturet. 3000 mennesker ble drept og 1000 "forsvant" under diktaturet.

"Uten tvetydighet mener vi at det nå er på tide å be ofrene og det chilenske samfunnet om unnskyldning for at vi, i et avgjørende øyeblikk i historien, ikke var i stand til å veilede og motivere rettsvesenet og dets utøvere til ikke å svikte i sine mest grunnleggende oppgaver," sier den chilenske dommerstanden i en skriftlig uttalelse publisert i dag.

Den chilenske foreningen av dommere anerkjenner at rettsvesenet i landet kunne og burde ha gjort mer under Pinochets diktatur. Og i uttalelsen sier dommerne at det ikke er mulig å vri seg unna det "historiske ansvaret" de hadde for menneskerettssituasjonen under diktaturet.

"Det er ingen tvil om at den systematiske unnvikelsen, når det kom til å etterforske kriminelle handlinger begått av statlige agenter, og motviljen mot å møte opp personlig i fengsler og tortursentre, bidro til det smertefulle resultatet hva angår menneskerettighetene i denne triste perioden," står det videre i uttalelsen.

I tillegg til unnskyldningen, har dommerne sendt ut en oppfordring til sine overordnede, dommerne i høyesterett, om å gjøre det samme som dem og forklare hvordan den høyeste domstolen i Chile sto seg i løpet av de 17 årene Pinochet-diktaturet varte.

Nasjonal forsoning ikke lett i Chile< b>
Etter at uttalelsen ble offentliggjort, kom høyesteretts talsmann Hugo Dolmestch med en noe mer kontroversielt uttalelse til amerikanske CNN. Dolmestch sa at han aldri hadde hørt ett medlem av høyestrett be om unnskyldning for noe av arbeidet de hadde gjort. Han mente at man måtte "forstå hvorfor disse tingene skjedde," men oppfordret også til videre forsoning i Chile.

"Høyesterett samlet seg, og det støttet militærkuppet," forklarte Dolmestch hendelsene i 1973, og hevdet videre at "det var riktig at høyesterett støttet kuppet. Ellers ville det ha blitt et absolutt diktatur." Dolmestch la til at, "siden man ikke kan vite den absolutte sannheten om hva som skjedde, kan man ikke fastslå graden av ansvar" blant dem som var innblandet.

Og bare noen dager før 40-årsdagen for kuppet den 11. september 1973, forbereder den konservative regjeringen og den sosialistiske opposisjonen i Chile seg på å holde minnemarkeringer. Men de markerer dagen hver for seg.

Tidlig neste mandag vil sentrum-venstre-koalisjonen, ledet av ekspresident og presidentkandidat Michelle Bachelet, holde et arrangement på Museo de la Memoria (Minnenes museum), som ligger i sentrum av hovedstaden Santiago de Chile.

Og litt over en kilometer unna, senere på mandagen, vil regjeringens offisielle seremoni avholdes i Palacio de La Moneda (presidentembetet), med representanter fra sentrum-høyre-partiene. Der kommer også den konservative presidentkandidaten Evelyn Matthei.

Regjeringen talskvinne Cecilia Perez har beklaget at opposisjons representanter ikke blir med i minnemarkeringen ledet av president Sebastián Piñera og kritiserte at opposisjonen prioriterer en "politisk handling" i stedet for videre nasjonal forsoning.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no