Ekspresident og sosialdemokrat Michelle Bachelet avga sin stemme under presidentvalget i går © Michelle Bachelet/Kureren Politikk - Chile
Klar seier for Bachelet, men det blir ny valgrunde i Chile | Den konservative kandidaten Evelyn Matthei under presidentvalget i går | © Evelyn Matthei/Kureren | Kureren, 18. november 2013 - Michelle Bachelet vant første runde av Chiles presidentvalg med mer enn 46 prosent av stemmene, mens hennes konservative konkurrent Evelyn Matthei fikk 25 prosent. Innen en måned vil de to kvinnene konkurrere en gang til, og Chiles tidligere president vil ifølge meningsmålingene vinne.Den venstreorienterte filmskaperen Marco Enríquez-Ominami kom på tredje plass med 10,93 prosent av stemmene, mens den "sosialliberale" forretningsmannen Franco Parisi fikk 10,13 prosent av stemmene. Ingen av de andre fem kandidatene klarte å komme over 3 prosent.
For første gang kunne chilenerne velge å gå til valget med frivillig stemmegivning. De kunne videre velge en av ni kandidater til president, sammen med 470 parlamentsmedlemmer, 67 senatorer og 1382 regionalpolitikere.
Les mer om valget i Chile i denne artikkelen: "Chile vil rykke mot venstre ved presidentvalget".
Minutter etter at resultatene ble offentliggjort, ble euforien sluppet løs på Hotel Continental, stedet der ledelsen av den konservative alliansen rundt Evelyn Matthei hadde samlet seg. Der hadde man fryktet at Bachelet ville klare å få over 50 prosent av stemmene i første valgomgang. I midten av desember vil den konservative kandidaten møte sosialdemokraten og ekspresidenten Michelle Bachelet i Chiles første rene kvinneduell.
Matthei er arbeidsminister i den konservative regjeringen til avtroppende president Sebastián Piñera. Arbeidsministeren var egentlig ikke tiltenkt rollen som presidentkandidat. Det viktigste konservative partiet UDI hadde allerede pekt ut Pablo Longueira, men han måtte trekke seg i juli etter å ha gått inn i en dyp depresjon. Matthei tok over kandidaturet for UDI, og i august sluttet også det andre viktige høyrepartiet RN seg til henne som partiets presidentkandidat.
Les mer om Evelyn Matthei i denne artikkelen: "Chiles presidentkandidater klager over sexisme".
Etter at resultatene ble kjent sa Matthei at hun var svært begeistret: "Jeg snakker til dere med store følelser, takknemlighet og ydmykhet. Da denne prosessen begynte, var det mange som trodde at vi ikke skulle klare å komme oss hit, men her er vi. Å gå videre til en ny valgrunde er definitivt en seier, fordi vi begynte under ugunstige forhold, og vi startet for sent."
"Lykkelige, men ikke euforiske"
Og fra Hotel San Francisco, hvor Chiles sosialdemokrater hadde samlet seg til valgvake, erkjente Bachelets tilhengere at de var "lykkelige, men ikke euforiske" over resultatet.
"Vi visste at det var et komplisert scenario, med et stort antall av kandidater og med frivillig stemmerett, men vi vant dette valget, og vi gjorde det med et stort flertall. Vi kommer til å jobbe for å vinne med et stort flertall i desember, og jeg har ingen tvil om at vi vil oppnå det," sa Bachelet kort tid etter at de første resultatene ble kjent.
Ifølge den chilenske avisen La Tercera, sa Bachelet at hun var "overbevist om at vi skal oppnå en ny seier. Vi kommer til å fortsette denne kampanjen som vi har gjort så langt: med forslag, på en ren måte og med glede."
Bachelet ligger svært godt an til å vinne andre valgrunde. De fleste av de kandidatene som nå ikke klarte å kvalifisere seg står nemlig på den politiske venstresiden, og man forventer at velgerne deres vil stemme på Bachelet. Meningsmålingene gir også Bachelet en sikker seier.
Lav valgdeltakelse
Chiles avtroppende president, Sebastián Piñera, kommenterte også valgresultatet og klaget over den lave valgdeltakelsen. "Chiles neste president blir valgt i en ny valgrunde som skal avholdes den 15. desember. Og selvfølgelig hadde vi ønsket oss en større deltakelse fra våre landsmenn i løpet av denne valgdagen."
Presidenten minnet om at "litt over 6,6 millioner av chilenere har stemt, ut av totalt nesten 12 millioner med stemmerett. Dette betyr at 56 prosent av befolkningen deltok i valget, men resten, 44 prosent ikke deltok."
Men den lave valgdeltakelse kommer ikke som en stor overraskelse.
Ifølge den undersøkelsen "Latinobarómetro" fra november har chilenere et svært kritisk syn på parlamentet, regjeringen, de politiske partiene og rettsvesenet. Tilliten har gått jevnt nedover siden 2009.
I dag er Chile det landet i Latin-Amerika der innbyggerne har nest minst tillit til institusjonene sine, avslører målingen. Kun 29 prosent sier de har tillit til statsinstitusjonene. Det er bare Costa Rica hvor tilliten er enda lavere, med 22 prosent. I 2009, før forrige presidentvalg, var Chile derimot det landet i Latin-Amerika der innbyggere hadde høyest tillit til institusjonene sine, med hele 85 prosent.
Ifølge den samme undersøkelsen er chilenere nå også blitt de minst interesserte i politikk i hele Latin-Amerika. I dag er kun 17 prosent av chilenerne "veldig" eller "litt" interesserte i politikken. Av redaksjonen © Kureren
|