Serbia Alt i ett på Taberna Lido (Beograd): Røkt ribbekjøtt rullet inn i sauerkraut og krydret med sterk paprika © Pablo Gracia/Verdensmat.noKultur | Reise Det serbiske kjøkkenet: Grill- og grytemesterne
Lepi har nemlig, i statlig oppdrag, vært med å rekonstruere og samle inn en rekke gamle oppskrifter fra landsbygda vest og sør i landet. Og der har han ikke støtt på de heftige grytene og perfekte grillrettene vi ellers kjenner fra Serbia. Tvert imot. Tradisjonell serbisk mat er beskjeden i smak og presentasjon. Det gikk i maisbrød, speltmel, gryn, frukt, lokale viltvoksende urter og rotgrønnsaker. Husmannskost er nemlig egentlig, også i Serbia, fattigmannskost. Og der spilte kjøtt alltid en underordnet rolle. Kjøtt var festmat, ikke hverdagsmat som i dag. Nå, derimot, er Serbia blant verdens ledende kjøttspisere, særlig hva angår svinekjøtt: Ingen spiser mer svin enn serberne! Lepi benyttet anledningen til å vise oss noen av oppskriftene han hadde samlet inn i halvt fraflyttede bygder, og som han har modernisert en smule for å gjøre dem fristende for et moderne publikum. Stjernekokken disket opp med speltbrød, brenneslesuppe, spinatpita ("børek"), kalvegryte og fylte epler med vinsaus. "Alt er basert på råvarer som de
Vårt møte med det gamle, tradisjonelle, serbiske kjøkkenet var et godt et. Vi forsynte oss villig og ble begeistret for enkelheten i de fleste rettene. Og overrasket over "mangelen" på krydder. Lepi ga oss de oppskriftene vi ville ha. Gryter i nord, grill i sør Men de fleste av disse rettene finnes ikke på menyen i moderne serbiske restauranter. De lages riktignok i svært mange hjem, men det er ikke speltbrød og brenneslesuppe som vil prege ditt besøk i Serbia. Senest siden 1950-tallet har den karakteristiske serbiske menyen derimot bestått av grillkjøtt, spenstige Balkan-gryter, veltilberedt ferskvannsfisk og variert bakst. I smeltedigelen og den pulserende storbyen og matmetropolen Beograd finner du et stort utvalg av alt dette. Reiser du rundt i Serbia, vil du derimot se en betydelig forskjell på matrettene i nord og sør. I nord, særlig i den multikulturelle landsdelen Vojvodina, er det de karakteristiske Balkan-grytene som dominerer, og her er man glad i litt chili. I sør er det derimot grillmaten, da gjerne lam, som er spesialiteten. Her krydres det ofte kun med salt og pepper, med hovedvekt på salt. Denne forskjellen mellom nord og sør illustrerer også de
Mot sør, og i fjellene opp mot Bosnia, er det derimot mer og mer tyrkisk kokekunst som danner grunnlaget for de fleste lokale oppskriftene. Her dominerer retter som vi også kjenner fra Bosnia - perfekte europeiske tilpasninger av osmansk kost. Ved siden av de nordserbiske grytene, er det kanskje den serbiske grillmaten som mest fanger vår interesse. For tiden er amerikansk BBQ moderne. Men også i Europa har vi noen sanne tryllekunstnere ved grillen: Det er kroatene når det gjelder sjømat og serberne når det gjelder kjøtt, men også ferskvannsfisk. Og etter vårt syn, slår disse moderne amerikansk grillkunst langt ned i støvlene. Grillhemmeligheter Men i Serbia sitter grillhemmelighetene langt inne! Tv-kokk Lepi avfeier spørsmålene om hem
Spørsmålet om "verdens beste burgere", serbiske pljeskavica, blir besvart på samme måte (selv om vi vet at litt mørning med natron er hemmeligheten). Restaurantene og hurtigmatstedene er like hemmelighetsfulle. Selv om de tar oss godt imot som norske journalister, er det full stopp ved grillen. Spørsmål om ingredienser blir ikke besvart. Har vi så klart å fravriste serberne noen av deres grillhemmeligheter? Vår metode var å spise en ranjići og en pljeskavica etter den andre, samle litt bruddstykker av informasjon her og der (en snakkesalig bosnier hjalp oss godt på vei), samt å prøve og feile på egen grill med smaken av Beograd friskt i minne. Det ble en del forsøk. Men vi har funnet løsningen! Serbiske oppskrifter Du kan se hvordan du tilbereder skikkelige serbiske ranjići (grillspyd) og en pljeskavica (serbisk burger) her, på Kurer
Fra Vovjodina har Kristina gitt oss nydelige oppskrifter på gryteretten paprikasj, maisbrødet proja fylt med feta og spinat, samt en crazy dessert bestående av nudler og valmuefrø! Dessuten har vi fått med oss oppskriftene til Lepis tradisjonelle men kjempegode brenneslesuppe og fylte epler med vinsaus. Og til sist har vi samlet sammen tips til en kjempeoppskrift på de klassiske serbiske bønnene, "pasulj" og en rask eplepai. Vi har kokt, bakt og stekt alle disse rettene her hjemme i Norge, for å forvisse oss om at det også fungerer med norskkjøpte ingredienser. Og det var det! Men den beste måten å nyte serbisk mat på er og blir i Serbia, et land som visserligen er verdt et lengre kulinarisk besøk. Frister en tur til Beograd, har vi sjekket ut byens mest autentiske restauranter for deg. Her finner du en omfattende matreiseguide til den serbiske hovedstaden. Av Rainer Chr. Hennig © Verdensmat.no / Kureren
På forsiden nå
|
Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Tips og andre henvendelser: post@kureren.no
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.