Serbia Elvene Sava og Donau danner kulisse for mange spisesteder i Beograd: Her, grillet karpe hos Kod Žiće, en husbåt på Sava © Pablo Gracia/Verdensmat.noKultur | Reise Beograd: Balkans fyrige mathovedstad
Bulen ser ut som en hurtigmatkjede av de verste. Neonlys. Personal i røde uniformer. Navnet er "Good food", noe som i regelen betyr det stikk motsatte. Men her er man langt fra hurtige. Det tar 10-15 minutter å steke en pljeskavica på åpen ild. Bestiller du det himmelske grillspydet ranjići, tar det enda lenger tid. "Skal du ha kajmak, ajvar, crème fraîche?" Merk, verken ketchup, sennep eller noen "BBQ-saus" er nevnt i spørsmålet! "Ajvar og kajmak, takk!" Ajvar er en fyldig serbisk paprikapuré, mens kajmak er "snerken" fra råmelken. Begge deler passer perfekt på grillet kjøtt med litt røyksmak. Og bedre nattmat får du ikke noen steder gatelangs i Europa! Men denne "hurtigmaten" tåler også dagens lys. Grillmat er en av de store spesialitetene i Serbia, særlig svinekjøtt. Pljeskavica serveres på de fleste restauranter (om enn ikke så gode som gatelangs). Ranjići er definitivt restaurantmat, gitt at så å si enhver restaurant i Beograd har en ekte grill (med åpen ild) på kjøkkenet. Der grilles det også et stort antall andre griseretter, med et utmerket resultat. Selv om Beograd er en innenlandsby, er fisk og sjømat likevel viktige innslag på menyen. Beograd ligger der den store elven Sava løper inn i Donau, og det setter sitt preg på det lokale kjøkkenet. Ikke bare er et stort antall av storbyens restauranter plasse
Eller også i gryta: En serbisk fiskesuppe, "riblja čorba", står ikke tilbake for noen, selv ikke den mer kjente franske varianten bouillabaisse. Rikelig med paprikapulver gjør denne lokale spesialiteten til en spesielt minneverdig opplevelse. Og så er det perfekt grillet blekksprut, kongereker, scampis, tunfisk ... Blir det feil med sjømat i den serbiske hovedstaden, gitt at Serbia ikke engang har kystlinje? Vel, for ikke lenge siden var Beograd Jugoslavias hovedstad og man snakket om et jugoslavisk kjøkken, noe som inkluderte den sjømaten som nå går under begrepet "kroatisk kjøkken". Og akkurat som kokkene i Madrid er blant de beste på spansk sjømat, er kokkene i Beograd blant de beste på jugoslavisk sjømat ... unnskyld, kroatisk sjømat. Beograd flommer over av restauranter og mer eller mindre pretensiøse spisesteder. "De er altfor mange, og de fleste klarer seg bare i et halvt år," sier Predrag Rolovic fra Serbias turistkontor til Kureren. For oss turister har det fordelen at det finnes et enormt utvalg, og det til skamløst lave priser. Det er nesten så man må sette seg som mål å spise middag to ganger om dagen for å prøve å få med seg det viktigste og det beste. Og kombinere det med lange fotturer, som det er nok av formål med: Festningsverket i sentrum, D
Og når man er god og mett, er det også svært så gode drikkevarer i Beograd. Serbia er et ølland (og internasjonale ølsorter er akkurat nå høyt på moten), men har også tradisjoner som vinland. Druesorter som prokupac, kadarka (røde) og smederevka (hvit) finnes kun i Serbia, og er i ferd med å utvikles til serbiske kvalitetsmerker. For mer eventyrlystne er rakia, lokalt fruktbrennevin, en spennende utfordring. Rakia er, i de fleste tilfeller, vesentlig bedre enn de billige (og forferdelige) slivovicene man får påspandert i Kroatia. En god rakia, for eksempel av plomme, lagres i rundt 5 år, og skal være en perfekt balansert blanding av 4-5 av de 10-15 typene plommer som dyrkes for dette formålet i Serbia. Finner du din favorittrakia, vil letingen være verdt morgendagens hangover! Utelivsguide til Beograd Good food Ved den sentrale bussholdeplassen Zeleni Venac ligger det som ser ut som en håpløs hurtigmatkjede. I virkeligheten er "Good food" et av de beste stedene i Beograd for å spise en pljeskavica (en hamburgerlignende rett av svinekjøttdeig servert i pitabrød). På "Good food" kan jeg anbefale en Gurmanska pljeskavica - eller å arbeide seg gjennom hele menyen. NB: Du har ikke vært i Serbia dersom du ikke har smakt en pljeskavica, eller "pljeska", som det heter på folkemunne i Beograd! Restoran "?" I gamlebyen i Beograd l
Holesterol Holesterol var en annen gjenganger blant anbefalingene vi fikk på forhånd. Dette er en kjent hipsterrestaurant som skulle være representativ for det typiske Beograd-fenomenet shabby-chique. Men litt for mange anbefalinger i guideboken Lonely Planet og på Trip Advisor har fått eierne til å skifte stil til noe mer forfinet. Den uformelle stilen opprettholdes nå heller i nabolokalene, som også domineres av hippe, yngre turister. På Holesterol prøvde vi de klassiske gryterettene musćalica og gula. Begge kom lunkne og med potetmos ved siden av. Sausene var enkle og preget av meljevning. Holsterol får likevel et stort pluss for at det var mulig å bestille halve porsjoner (ellers uvanlig i Beograd) og en hyggelig stemning og betjening. Dette er et flott møte- og spisested for den noe yngre garde, som vektlegger møteplass fremfor matopplevelse. Holesterol er også et godt alternativ for den som reiser med barn eller tenåringer. Dva Jelena "To hjorter" ligger i hjertet av "latinerkvarteret
Dva Jelena er en svært gammel, ærverdig restaurant, som man kan se at har sine beste år bak seg. Interiøret er svært autentisk, og man føler seg som gjest hos en gammel adelsfamilie og satt tilbake 100-150 år. Og kjøkkenet? Vi hadde en "tapasmiddag" med flere småretter på Dva Jelena: Serbisk hvitost, ostefylte paprika, bønnegryten prebanac, oksesuppe og "gresk" salat. Alt sto til ståkarakter, men intet begeistret (unntatt brødet). Likevel, på grunn av den eksklusive stemningen (og likevel lave priser) er Dva Jelena definitivt verdt et besøk. Lorenzo i Kakalamba Dette er en av de mest forseggjorte og spennende restaurantene overhodet i Beograd, i hvert fall når det er snakk om interiøret. Lorenzo i Kakalamba drives av et par der han er fra Pirot i Sør-Serbia og presenterer spesialiteter derfra, mens hun har studert gastronomi i Firenze, og gir maten en moderne italiensk piff. Et spennende konsept! I mange tilfeller er konseptet også vellykket, men ikke i alle. Vi prøvde en lokal gulasj, unglam bakt i pizzaovn og upe (fylte paprika) - alt spesialiteter fra Sør-Serbia. De fylte paprikaene var dekorative, men smakløse. Gulasjen var blant de beste vi fikk i Beograd, og grillammet var helt nydelig, om enn med en del overflødig pynt som rett og slett ikke passet smaksmessi
Det er ikke helt uten ambivalens at vi anbefaler Lorenzo i Kakalamba (som ligger en halvtimes gange utenfor sentrum). Ambivalensen er fordi du må ha litt flaks når du bestiller fra menyen. Har du flaks, får du en særdeles flott og unik matopplevelse, og i tillegg kommer et fantastisk ambiente, overdådig innredning, ypperlig service og en og annen latter. Uzelac Uzelac, som ligger ved hippodromen (travbanen) litt utenfor sentrum, sies å være best i byen på helstekt lam og smågris, og restauranten er såpass populær at man bør reservere bord i helgene. Her går det unna 5-10 hele lam, hver eneste dag! Det finnes også andre grillretter på menyen. Vi måtte selvsagt prøve det helstekte lammet, som var helt upåklagelig og aldeles nydelig! Her er det ikke noe overflødig krydder eller tilbehør. Det er lam. Punktum. Ved siden av er det nystekt brød og litt råkost. Er du glad i grillkjøtt, er Uzelac definitivt rett adresse! Maten anbefales, uten forbehold og ambivalens. Reka Restauranten Reka, drevet av fire driftige damer, er en kulturinstitusjon. Musikk til maten er svært vanlig i Beograd, men på Reka er underholdningen garantert (og mange av Serbias store stjerner har hatt sin debut nettopp på Reka). Og, viktigst av alt, dette trivelige kulturtilbudet går ikke ut over kvaliteten på maten! Reka ligger ved Donau, i de
eir moj I "latinerkvarteret" Skadarlija er det én restaurant som skiller seg spesielt ut, den med fasaden full av hengende sommerblomster. eir moj ("Min hatt") ligger midt i turistløypa, men den har også alltid et høyt antall serbiske gjester. Det er fordi dette er en av de beste restaurantene i Beograd sentrum, og her hadde vi noen av våre aller beste og mest autentiske matopplevelser i den serbiske metropolen. Spesialitetene er grillet svin på de fleste måter - og grillet svin er noe serberne virkelig behersker. Vi hadde både svinefilet og det famøse grillspydet ranjići. Sistnevnte har vi prøvd et utall ganger i Beograd, rett og slett fordi det som regel er grisegodt! Den beste ranjići var imidlertid den på eir moj! Maten her var perfekt grillet, perfekt anrettet, perfekt servert og stemningen var perfekt. Man skulle virkelig ønske at alle turistfeller var akkurat slik! Stara Koliba På Donau og Sava ligger den ene husbåten etter den andre. Noen er barer, andre diskoteker og noen er restauranter. Restaurantbåtene har generelt et dårlig rykte - middelmådig kjøkken og "høye" priser. Men det er ett unntak. Akkurat i Savas munni
Lokaliteten i seg selv vekker begeistring. Piren ut mot elvebåten er lang, kronglete og full av blomsterkasser. Båten er et yndig lite hulahula-palass. Vi er altså satt godt i stemning før vi begynner å bestille maten. Og menyen er så fristende full av sjømat at vi bestiller fire (!) hovedretter: Serbisk fiskesuppe, fiskegulasj, grillet blekksprut og ørret med valnøttsaus. Det skulle vi ikke angre på, selv om vi ikke var i stand til å spise opp alt! Dette er definitivt det beste vi får servert av sjømat i Beograd, selv et hakk bedre enn Reka. Riblji paprika (fiskegulasj) er øredøvende nydelig, og anbefales enhver! Lignje na aru (kalmarer rett fra grillen) var de beste vi har fått servert (inkludert opphold i Kroatia). Utvalget er kanskje ikke all verden, og det finnes en del internasjonale ikke-autentiske retter på menyen. Men de serbokroatiske fiskerettene på menyen blir presentert på en utmerket måte, i et fantastisk ambiente. Har du bare et par dager i Beograd, sørg for å rekke et besøk på Stara Koliba! Kod iće Den mest interessante matopplevelsen vi hadde i Beograd hadde imidlertid mindre med mat enn med opplevelse å gjøre. Kod iće ("Hos ića") er et sted ingen taksisjåfør vil kunne ta deg til sånn uten videre. "Restauranten" eksisterer nemlig ikke, i hvert fall ikke på papiret. Kod iće er en "illegal", uregistert restaurant i en privat husbåt på Sava, 22 km oppstrøms fra sentrum. Og du må
Hos ića spiste vi godt, svært godt. Vi fulgte anbefalingen og fikk en god hjemmelagd fiskepaté, nydelig lokalt brygget urterakia, grillet karpe og helt utrolig gode stekte poteter (sistnevnte er ićas spesialitet). Alt ble anrettet på en ypperlig måte. Og vi koste oss stort på husbåten, ikke minst over den eksklusive følelsen over å ha sluppet inn. Naturskjønt var det også. Taberna Lido Etter all svermingen over de stilige restaurantene eir moj og Stara Koliba, var det likevel en annen taverna vi falt aller mest for, og besøkte flere ganger. Det er beskjedne Taberna Lido, som ligger i Goce Delčeva (første gangvei til venstre etter Hotell Jugoslavija ved Donau, på vei fra Beograd til Zemun). Man leter jo etter autentisitet i våre dager, og av en eller annen grunn skal en "autentisk stil" i Serbia alltid etterligne et eller annet fra gamle Serbia før 1. verdenskrig. Men er ikke stilen til gamle kommunistiske Jugoslavia like autentisk? Taberna Lido setter meg tilbake til nettopp den tidsepoken, riktignok til hvordan de bedrestilte hadde det i gamle Jugoslavia. Her har vi spist mange av de klassiske rettene man kjenner fra gamle Jugoslavia. Og det har alltid vært upåklagelig. På Taberna Lido fikk vi endelig en skikkelig god musćalica (gryterett)! Også andre gryteret
Jeg fikk det beste jeg har spist i Serbia her på Taberna Lido, en rett jeg ikke visste eksisterte før jeg hadde den på tallerkenen: "Rebra u kupusu". Det er røkt ribbe, innrullet i sauerkraut (hele blader) og i en pikant paprikasaus! En fantastisk og uventet smaksbombe. Litt sterkt. Litt som fårikål, Eisbein und Sauerkraut og gulasj på én gang ...! En utrolig kombinasjon, og med hele Balkan-kjøkkenet på én tallerken. Og denne fantastiske nytelsen ble altså opplevd i et jugoslavisk retromiljø som er alt annet enn "in" i dagens Serbia. Og til en av de rimeligste prisene man kan spise seg stappmett for i Beograd (du får en treretters meny for 40 kroner på Lido!). For meg er dette terningkast 12 - og det med én terning (på Balkan er det lov å overdrive litt)! Og så, til fordøyelsen: Rakia & Co Rakia & Co er ikke et spisested, og ikke en gang en bar. Det er en spesialforretning for å kjøpe fruktbrennevinet rakia. Og siden vi nordmenn ikke har så mye greie på rakia, er disse spesialistene et svært godt sted å oppsøke for å få litt forståelse for denne kvalitetsdrikken. Dersom du gir klart uttrykk for at du tenker å kjøpe en flaske rakia, vil du få prøvesmake diverse typer. Prøv rakia av pære, kvede ("quince") og plomme, og særlig de som har fått ligge noen år! Rakia & Co har butikk i Terazije 42, og en liten bar i Dobračina 5. Lage
I Serbia har vi også samlet mange av de tradisjonelle oppskriftene for deg, og gjenskapt dem her hjemme, med norske råvarer. Så vil du prøve de beste serbiske grillrettene, grytene og andre autentiske oppskrifter, sjekk Kurerens matblogg, Verdensmat.no! Følgende oppskrifter er publisert: - Ranjići: Serbisk grillspyd slik det serveres i Beograd. Hemmeligheten bak ranjići var vanskelig å finne ut av, men er lett å utføre! - Pljeskavica: Autentisk oppskrift på utrolig gode "burgere" av svinekjøttdeig. Grillens høydepunkt? - Vojvođanski paprika: Fyrig gryte fra Nord-Serbia som ligner på gulasj. - Pasulj, en smaksrik bønnegryte: Trolig den vanligste middagsretten blant folk flest i Serbia. - Čorba od koprive: Serbisk brenneslesuppe etter urgammel oppskrift, formidlet til oss via tv-kokken Lepi Brka. - Proja med feta og spinat: Serbisk maisbrød er den perfekte lunsjretten. - Lenja pita: Latmanns eplepai fra Serbia. - Rezanci s makom: Crazy serbisk dessert med nudler og valmuefrø. Av Rainer Chr. Hennig © Verdensmat.no / Kureren
På forsiden nå
|
Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Tips og andre henvendelser: post@kureren.no
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.