See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 13.09.2013 - Slutt på utenlandstakst for mobil i Europa i 2016
» 14.03.2013 - Disse storbyene vil nordmenn reise til nå
» 22.02.2013 - Munch-utstillinger i Europa ble sett av 1 millionChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Salvador Dalí i et selvportrett
© Museo Reina Sofía/Kureren

Europa
Kultur | Reise

De store kunstutstillingene i Europa i 2013

Et av Salvador Dalí-maleriene som blir stil ut i Thyssen-museet i år

© Fundación Gala-Salvador Dalí/Kureren
Kureren
- Mens vi her i Norge feirer Munch-jubileum med en stor utstilling, har de store museene i Europa også mye å tilby i 2013, særlig når det gjelder surrealisme og det gamle Egypt. Det ser ut som om den store Salvador Dalí-utstillingen i Madrid blir blant årets største suksesser, men også Paris, Berlin og London har godbiter.

Det er mange store opplevelser på vår kunstreise gjennom Europa, med en avstikker til New York. Her er de mest omtalte kunstreisemålene i 2013, som i internasjonale medier også ville omfattet Munch-museets store jubileumsutstilling.

Dalí, fra Pompidou i Paris til Reina Sofía i Madrid
Pompidousenteret for kunst og kultur i Paris viste den store utstillingen om surrealismens mester, spanske Salvador Dalí, frem til slutten av april. Og den samme utstillingen vises nå i Reina Sofia-museet i Madrid fra 24. april til 2. september. Det kommer nesten 8.000 besøkere til museet hver dag, noe som betyr at Reina Sofia ligger an til et solid rekordår i år. Dalí-utstillingen synes å bli museets største suksess så langt.

Utstillingen samler 200 verker fra forksjellige institusjoner, private samlinger og de tre museene som arvet Dalís' legat: Stiftelsen Gala-Salvador Dalí i Figueres (Spania), Salvador Dalí Museet i St. Petersburg (Florida) og Reina Sofía i Madrid.

Og bare et steinkast fra Reina Sofía i Madrid finner man enda mer surrealisme i Thyssen-museet.

Thyssen-museet: Surrealisme og Pisarro
"El Surrealismo y El Sueño" eller "Surrealismen og drømmen" er

René Magritte, 'The Menaced Assassin', Brussel, 1927

© C. Herscovici/ARS/Kureren
navnet på utstillingen i Thyssen-museet om denne kunstbevegelsen, som vises fra 8. oktober 2013 til 12. januar 2014. Utstillingen prøver å vise hvordan denne stilen har hatt innflytelse i kunsten i senere tid og undersøker surrealismens dypere røtter. Den tar også opp det surrealistiske forholdet mellom drømmen og bildet gjennom kunstverker av Dalí, Breton, Tanguy, Magritte, Masson, Ernst, Cahun og Nougé.

Men før Thyssen-museet fordyper seg i surrealismen, går turen til impresjonisme. Fra 4. juni til 15. september viser det madridske museet den første store monografiske utstillingen i Spania om maleren Camile Pisarro, en nøkkelperson innen denne kunstbevegelsen. Utstillingen omfatter mer enn 70 kunstverk, mange av dem landskaper, og reiser videre til CaixaForum i Barcelona i høst.

El Prado: Barokk og tegninger fra British Museum
Er du først i den spanske hovedstaden og ikke lar deg tenne av surrealismen, finnes det flere alternativer. Årets store utstilling i Prado-museet i Madrid blir om barokkmaleren Juan Fernández 'El Labrador', fra 11. mars til 16. juni. Den vil, for første gang, samle alle de kjente verkene fra denne kunstneren. Utstillingen omfatter

Johannes Vermeer i National Gallery i London

© National Gallery/Kureren
Prado-museets egne omfattende samling av Fernández, og resten av verkene kommer fra de kongelige britiske samlingene og private kunstsamlinger fra hele verden.

Men Prado har mye mer på lager i 2013. Fra 18. mars til 19. juni skal det største spanske museet, for første gang, vise frem British Museums store samling av tegninger av spanske artister. Utstillingen "Tegninger fra renessansen til Goya" forener verk av store spanske navn som Alonso Berruguete, Velázquez, Murillo, Zurbarán, Ribera og Goya, blant andre.

Og fra 14, mai til 10. november huser El Prado utstillingen "La belleza encerrada" eller "Den innlåste skjønnheten", som gjør en reise gjennom 150 malerier fra Prado-samlingenes småformater.

Magrittes Surrealisme i New York
Det er ikke bare Madrid som fokuserer på surrealismen i år. Kunstarten blir også hovedattraksjonen på Museum of Modern Art (MoMA) i New York, fra 22. september 2013 til 12. januar 2014, med en utstilling om den belgiske maleren René Magritte. Utstillingen omfatter mer 80 kunstverker av Magrittes surrealistiske periode fra 1926 til 1938.

MoMA skal også tilegne en utstilling til en annen europeisk kunstner, den sveitske arkit

Bilde i ostrakon

© Musée du Louvre/G. Poncet/Kureren
ekten og designeren Charles-Édouard Jeanneret-Gris Le Corbusier, en av det tjuende århundres mest innflytelsesrike arkitekter. Utstillingen varer fra 9. juni til 23. september.

Paul Klee og Vermeer i London
Arbeidene av den sveitsiskfødte tyske kunstneren Paul Klee skal opp til ny vurdering i to utstillinger i London og Madrid. I London viser Tate Modern utstillingen fra 15. oktober 2013 til 9. mars 2014. Dette blir den første store utstillingen viet til kunstneren i Storbritannia på mer enn et tiår, med tegninger, malerier og akvareller fra hele hans karriere.

Og fra 26. juni til 8. september vil The National Gallery i London stille ut Vermeers kunst fra en annen vinkel; gjennom musikken. Til tross for sin lille produksjon - han malte et gjennomsnitt på to malerier per år - viet nederlenderen Johannes Vermeer (1632-1675) spesiell oppmerksomhet til musikkinstrumenter, som han har malt med en mesterlig beherskelse av lys og teksturer.

Louvre satser på Egypt
Fra 17. april til 22. juli, kan besøkende på Louvre i Paris nyte en banebrytende utstilling dedikert tegninger fra det gamle Egypt. "Skissens kunst: tegning i det gamle Egypt" viser kunstverke

Samarbeidet mellom George Braque (v) og Pablo Picasso (h) blir drøftet på Grand Palais i Paris

© Grand Palais/Kureren
r fra Louvres egne omfattende Egypt-samlingene og fra andre kilder. Utstillingen reiser deretter videre til Museum for kunst og historie i Brussel, som viser verkene fra september 2013 til januar 2014.

Tegningene fra den gamle Egypt har hittil ikke vært gjenstand for noen utstilling, ifølge Louvre. Da egyptologene og Vestens kunsthistorikere ikke har klart å kreditere verkene til en kjent kunstner, har skaperne av disse tegningene ikke fått status som kunstnere, bemerker museet, som ønsker å rette opp i denne feilen.

Kubisme i Paris
På Grand Palais i Paris er det det varierte arbeidet til George Braque, kubismens store franske mester, som er gjenstand for en omfattende retrospektiv utstilling fra 18. september 2013 til 6. januar 2014. Alle periodene i Braques kunstarbeid er representert i utstillingen, fra fauvismen til hans siste verker.

George Braque er anerkjent verden over som en av de ledende malere i det tjuende århundre. Han ble også kjent for sine menneskelige egenskaper og sin engasjerende personlighet. Utstillingen viser både landskapsbilder, portretter og innendørsscener.

Men denne ambisiøse utstillingen tar også mål av seg til å vise andr

Den verdenskjente bysten av Nefertiti

© Staatliche Museen zu Berlin/Sandra Steiß/Kureren
e perspektiver: Braques samarbeid med Picasso om å utvikle kubismen, det nære forholdet mellom hans kunst og musikk, kunstnerens nærhet til Erik Satie, hans samarbeid med diktere som Pierre Reverdy, René Char og Francis Ponge og store intellektuelle figurer fra samtiden, som Jean Paulhan og Carl Einstein.

Berlin og Nefertiti
I kosmopolitiske Berlin, med hundrevis av museer, står årets utstillinger på rekke og rad. Men i år er det Neues Museum som har det mest ambisiøse programmet med utstillingen "Im Licht von Amarna. 100 Jahre Fund der Nofretete", eller "I lyset av Amarna. 100 år etter funnet av Nefertiti".

For å markere jubileet for oppdagelsen av bysten av Nefertiti den 6. desember 1912, presenterer Ägyptisches Museum frem til 8. august en omfattende og spesiell utstilling om Amarna-perioden i gammelegyptisk historie i Neues Museum på Museumsinsel i Berlin.

Utstillingen fokuserer på funn som har aldri før har blitt stilt ut og som er fra samlinger av museene i Berlin, sammen med lån fra andre museer i utlandet. Den tar sikte på å gjøre det enklere å forstå Nefertitis epoke i sin historiske og kulturelle kontekst.

Vi ønsker deg en god kunstreise!


    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no