See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 08.11.2013 - Middelhavet snart tomt for fisk
» 14.03.2013 - Disse storbyene vil nordmenn reise til nå











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mobilbruken på utenlandsferie begrenses av høye roaming-gebyrer
© KJ Hildenbrand/BELGA/EU Parliament/Kureren
Reise | Økonomi - Europa

Slutt på utenlandstakst for mobil i Europa i 2016

EU-kommisjonær Neelie Kroes under pressekonferansen i Brussel der tiltakene mot roaming-gebyrer ble lagt frem

© EU/Kureren
Kureren, 13. september 2013
- Det skal i prinsippet ikke koste mer å bruke mobilen eller nettet når du er i EØS-utlandet enn når du er hjemme. Dette er det nå enighet om i EU-organene, og nå skal det nye direktiver på plass for å avskaffe de såkalte roaming-gebyrene innen 2015 eller -16.

"De fleste europeere skrur av smartphonen eller tablettet sitt når de reiser utenlands for å unngå høye roaming-gebyrer," beklager danske Jens Rohde i EU-parlamentet. Det er ikke en verdig situasjon i Europa i 2013, mener dansken, som vil ha et ekte fellesmarked for teletjenester i hele EØS.

Rohde forfattet en resolusjonstekst som ble vedtatt av et bredt flertall i EU-parlamentet i Strasbourg i går. Parlamentet krever at det skal koste det samme å ringe med mobilen, sende tekstmeldinger eller laste ned data på nettet når du er i det europeiske utlandet som når du er hjemme. Dette må skje i løpet av 2015, krever parlamentet.

Et liknende krav ble vedtatt fra EU-kommisjonen denne uken.

Senest i juli 2016 skal teleselskapene, ifølge EU, frivillig ha innført den samme prisen for mobil- og nettbruk i utlandet som i hjemlandet. Alternativt pålegges selskapene å gi et ukomplisert tilbud om å skifte til en lokal operatør og dermed tilgang til lokale priser.

EU-kommisjonæren med ansvar for teletjenester, Neelie Kroes, forklarer at det blir et påbud om å tilrettelegge for at mobilbrukerne enkelt, nesten automatisk, kan skifte til en lokal operatør. "Når du reiser, vil du enkelt kunne velge en annen operatør som vil gi deg bedre priser, og dette uten at du skifter SIM-kort og på den samme mobilregningen," forklarte Kroes på en pressekonferanse i Brussel.

Men, sier hun, dette vil teleoperatørene neppe ønske, siden de da taper inntektene på kundene sine mens de er i utlandet. Kroes går derfor ut fra at de aller fleste teleselskapene heller vil gi frivillig slipp på roaming-inntektene sine, som i alle fall er grunnløse ekstragebyrer. "Samme hvordan, kundene vil i alle fall kunne klare å unngå de høye gebyrene," oppsummerte hun.

Kroes har til og med satt en makspris for mobilsamtaler innad i Europa. Dermed skal en samtale mellom for eksempel Portugal og Finnland ikke koste forbrukeren mer enn 0,19 euro (1,50 kr) pluss merverdiavgift per minutt.

Hva angår fasttelefoni, vil EU-komm

Den danske EU-parlamentarikeren Jens Rohde

© Venstre (DK)/Kureren
isjonen også at det nå endelig skal etableres et enhetlig marked med enhetlige priser. Forslaget fra Kroes går ut på at teleselskapene fra 2016 ikke lenger skal kunne ta seg mer betalt for fasttelefonsamtaler innad i EU enn for samtaler innenlands.

Alle disse endringene vil, etter hva Kureren har brakt på det rene, gjelde for hele EØS-området, dermed også Norge. Det er fordi EØS-avtalen også gjelder for denne sektoren, og dermed vil norske forbrukere også få glede av vedtakene fra Strasbourg og Brussel.

Allerede fra 2014 trer den forrige EU-reguleringen av mobilmarkedet i kraft. I juli neste år blir det slutt på ekstrakostnadene for inngående samtaler mens man er i utlandet.

De nye EU-vedtakene om en slutt på roaming-gebyrene har nå gått gjennom sine to første hindringer og blitt vedtatt av både EU-kommisjonen og EU-parlamentet. Nå må også de 28 medlemslandene slutte seg til forslaget, og dermed vil det ha gyldighet. Forslaget har hittil ikke møtt nevneverdig motstand i noen EU-landene og forventes dermed å tre i kraft i løpet av 2016.

EU satser på revitalisering av teleindustrien
Fremstøtet for å skape et ekte enhetlig telemarked i EØS-området er ikke kun rettet mot forbrukerne. Ifølge danske Rohde er dette også viktig for å revitalisere den skakkjørte teleindustrien på kontinentet. "Europa var pioner i den globale mobilindustrien tidlig på 1990-tallet," minner Rohde om.

"Men i dag har industrien hos oss nesten ikke salgsmuligheter på et kontinent som mangler et 4G-nett, og forbrukerne går glipp av de nyeste tekniske og utstyrsmessige forbedringene," forklarer EU-parlamentarikeren. "Nå vil vi få en slutt på dette fragmenterte markedet og gjøre det globalt konkurransedyktig."

Ifølge kommisjonær Kroes vil tiltakene bidra til å skape nye investeringer og nye arbeidsplasser innen telesektoren i Europa. I tillegg vil et enhetlig marked gi bedre tjenester som vil komme andre sektorer til gode. Dermed vil Europa som helhet øke sin konkurranseevne, konkluderer Kroes.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no