See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 01.10.2013 - CO2-fangst er avlyst i Europa
» 13.09.2013 - Slutt på utenlandstakst for mobil i Europa i 2016











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Snart en mangelvare? Salg av fisk på markedet i Venezia (Italia)
© Axel V/GNU/Kureren
Økonomi - Europa

Middelhavet snart tomt for fisk

Handlingslammet: EUs fiskerikommissær Maria Damanaki

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- De nyeste tallene fra EU er krystallklare: 95 prosent av fiskebestandene i Middelhavet er truet av overbeskatning, og dette vil være uopprettelig dersom ikke fangsten reduseres med minst 45 til 50 prosent i de neste fem årene.

Ifølge EUs siste rapport om fiskeressursene i Middelhavet er fiskebestandene i havområdet "døende". Dette er på tross av at Europa har satt av store mengder av store pengemidler for å løse det økende problemet i de siste årene.

600-sidersrapporten henger ut Italia som et av landene som har gjort minst for å bedre situasjonen i de siste årene. Den minner om at det eneste viktigste vedtaket om "bærekraftig fiske" som Italia så langt har gjort er et fiskeforbud på 45 dager i året. Og vedtaket skal ikke ha gitt noe positivt utslag på fiskebestandene i italienske farvann, heter det.

Som resultat av dette, ble fiskeriproduksjonen i Italia i perioden 2000-2010 redusert med hele 49 prosent og omsetningen ble 31 prosent mindre. Noe som har hatt en betydelig innflytelse på levebrødet til tusener av italienske fiskere.

Nyheten spredte seg raskt i den italienske pressen. Storavisen La Repubblica råder i dag italienske forbrukerne til at "de bør være forberedt på å spise maneter, fordi dette er den eneste arten som øker i antall" i italienske farvann.

"Mens fisken som selges mest i markedet, flyndre og torsk, blir fanget i mindre og mindre omfang, blir de som fanges også stadig mindre," påpeker den italienske avisen. La Repubblica ser en stolt nasjonal matkultur i fare.

EU-parlamentet stopper subsidier
For sin del fornyet Europaparlamentet den 23. oktober Det europeiske hav- og fiskerifondet (EMFF) og budsjettet det vil trenge for perioden 2014-2020. Dette fondet forvalter alle subsidiene til sektoren i årene som kommer. Tiltakene for bærekraftig fiske har fått tildelt mer enn seks milliarder euro (over 47 milliarder kroner) i perioden.

Da EMFF ble godkjent, nektet EU-parlamentet å fortsette å subsidiere byggingen av nye fiskefartøy i EU for slik å unngå enda mer miljøproblemer i forbindelse med overbeskatningen av fisk.

Avgjørelsen er blitt positivt vurdert av ulike miljøvernorganisasjoner, som i mange år har kritisert at fiskesubsidiene har skapt enda større problemer i forhold til overbeskatningen av fiskeressursene i EUs farvann.

Ifølge EUs fiskerikommissær, Maria Damanaki, vil EU-parlamentets vedtak føre til at EMFF "skal fokusere på å finansiere prosjekter for å fremme en bærekraftig fremtid for fiskeindustrien og fiskerisamfunnet." Europaparlamentet vedtok også å bevilge midler til identifisering og håndtering av marine verneområder og tilbaketrekking av subsidier til aktører som har fisket ulovlig, sa Damanaki.

Men politikken som utformes i det gigantiske fiskerifondet EMFF fungerer langt fra godt, selv om EU-parlamentet nå har kommet med noen rettelser. Ifølge den nye EU-rapporten hadde EMFF også i de siste årene et budsjett på 4,5 milliarder euro (rundt 35 milliarder kroner) som konkret skulle brukes på "å utvikle bærekraftige fiskemetoder" i EU-farvann. Men særlig middelhavslandene har kun brukt en minimal mengde av budsjettet til dette formålet.

Italia var et av de landene som har brukt minst av de tilgjengelige midlene av dette budsjettet; bare 23 prosent av et tilgjengelig budsjett på 900 millioner euro (over 7 milliarder kroner).

Samtidig anslår miljøvernorganisasjon WWF at en gjenoppliving av fiskebestanden og -industrien i Middelhavet kan føre til skapelsen av opptil 100.000 arbeidsplasser og generere 3,2 milliarder euro (over 25 milliarder kroner) i årlige tilleggsinntekter. Men da må først de rette vernetiltakene treffes.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no