See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 08.11.2013 - Middelhavet snart tomt for fisk
» 01.10.2013 - CO2-fangst er avlyst i Europa
» 13.09.2013 - Slutt på utenlandstakst for mobil i Europa i 2016











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Best og verst i kampen mot korrupsjon? Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Hellas' statsminister Antonis Samaris
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Økonomi - Europa

Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon

Mener du korrupsjon er utbredt i ditt land? Dette er svarene fra de 28 EU-landene

© EU/Kureren
Kureren, 4. februar 2014
- EU har for første gang laget en stor undersøkelse om hva innbyggerne i medlemslandene mener om korrupsjonsnivået. Mens 77 prosent av de EU-borgerne mener at korrupsjonen er et vesentlig problem i hjemlandet, er tallet i Danmark den laveste i hele EU: Kun 22 prosent.

Korrupsjon er fortsatt en utfordring i hele Europa. Den påvirker alle medlemsstatene og påfører EU-økonomien ekstrakostnader på rundt 120 milliarder euro i året (1 billion kroner). Medlemslandene har søkt å bekjempe korrupsjonen i de siste årene, men resultatene er ujevne, påpeker EU-rapporten, som konkluderer med at mye arbeid gjenstår.

I Hellas, Italia og Spania oppgir flest at det er store problemer med korrupsjon, mens det i Danmark er svært få som opplever det slik. Dette er noen av konklusjonene i den første rapporten om kampen mot korrupsjon som er blitt gjennomført av EU og ble offentliggjort av EU-kommisjonen i dag.

Den nye rapporten er basert på resultatene av en undersøkelse om europeernes opplevelse av korrupsjon. Undersøkelsen viser at over tre fjerdedeler av europeerne (76 prosent) mener at korrupsjon er utbredt i hjemlandet, og mer enn halvparten (56 prosent) mener at korrupsjonsnivået i hjemlandet har økt i løpet av de siste tre årene. En fjerdedel (26 prosent) rapporterer til og med at de er personlig berørt av korrupsjon i det daglige.

De landene der befolkningen svarer at korrupsjon er mest utbredt er Hellas (99 prosent), Italia (97 prosent), Litauen, Spania og Tsjekkia (95 prosent i hver). Mens landene som mener er korrupsjon er mindre utbredt er Danmark (20 prosent), Finland (20 prosent), Luxemburg (42 prosent) og Sverige (44 prosent).

Mange er direkte berørt
På spørsmål om man er personlig berørt av korrupsjon svarer flest ja i Spania og Hellas (63 prosent i hver), Kypros og Romania (57 prosent i hver) og Kroatia (55 prosent). Det er færrest som sier de er berørt av korrupsjon i Danmark (3 prosent), Frankrike og Tyskland (6 prosent i hver).

I tillegg svarer rundt én av tolv europeere (8 prosent) at de har opplevd eller vært vitne til tilfeller av korrupsjon i de siste 12 månedene. De fleste som svarer ja på dette spørsmålet er borgere i Litauen (25 prosent), Slovakia (21 prosent) og Polen (16 prosent), mens det er færrest i Danmark og Finland (3 prosent i hver) og Malta og Storbritannia (4 prosent i hver).

Rundt tre fjerdedeler av de spurte (73 prosent) sier at bestikkelser og vennetjenester ofte er den enkleste måten å få tilgang til offentlige tjenester i hjemlandet. Denne oppfattelsen er mest utbredt i Hellas (93 prosent), Kypros (92 prosent), Slovakia og Kroatia (89 prosent i hver).

Mer enn to av tre europeere (67 prosent) mener at finansieringen av de politiske partiene ikke er godt nok belyst og kontrollert. Dette mener særlig befolkningen i Spania (87 prosent), Hellas (86 prosent), og Tsjekkia (81 prosent). De som i minst grad mener dette er et problem er respondenter fra Danmark (47 prosent), Storbritannia (54 prosent), Sverige (55 prosent) og Finland (56 prosent).

I underkant av en fjerdedel av europeere (23 prosent) er enige i utsagnet at myndighetene i hjemlandet gjør en effektiv innsats i bekjempelsen av korrupsjonen. Og kun rundt en fjerdedel (26 prosent) tror at rettsforfølgelsen er god nok til å avskrekke folk fra korrupsjon i hjemlandet.

Store forskjeller fra nord til sør
Undersøkelsen viser at det særlig er i kriselandene i sør som sliter med en omfattende korrupsjon. Og på tross av store økonomiske reformer, mener befolkningen i disse landene at korrupsjonen heller har økt en minket i de siste årene. I Spania og Hellas har til og med 63 prosent vært direkte berørt av bestikkelser og korrupsjon.

Svarene bekrefter også en gjennomgående lav opplevelse av korrupsjon i Danmark, Finland, Luxemburg og Sverige. Befolkningen i disse landene svarer at de sjelden opplever bestikkelser (mindre enn 1 prosent) og antall mennesker som tror at korrupsjonen er utbredt (20, 29, 42 og 44 prosent henholdsvis) er betydelig under EU-gjennomsnittet.

"Korrupsjon undergraver tilliten til demokratiske institusjoner og rettssikkerheten, skader den europeiske økonomien og frarøver statene skatteinntekter som de trenger," bemerket Cecilia Malmström, EU-kommissær for innenrikspolitikk, da hun presenterte den nye undersøkelsen på mandag.

Ifølge Malmström har EUs medlemsland "gjort mye de siste årene for å bekjempe korrupsjonen, men rapporten viser at dette ikke er nok. Rapporten antyder hva som kan gjøres, og jeg ser frem til å samarbeide med EU-medlemsstatene," påpeker den svenske EU-kommissæren.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no