See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Kulturpolitiet" overvåker også klesstilen til usbekerne. Verken vestlige moteklær eller overdrevent religiøse klesplagg tolereres, mens tradisjonelle usbekiske drakter fremelskes. Likevel våger noen ungdommer å se "vestlig" ut, som her i Tasjkent.
© Peretz Partensky/GNU/Kureren

Usbekistan
Kultur | Politikk

Usbekistan: Med kulturpolitiet på oppdrag

President Islam Karimov styrer Usbekistan med fast hånd

© Kureren/UN Photo/Eskinder Debebe
EurasiaNet / Kureren
- Mahfuza, en trebarnsmor fra ei bygd i Ferganadalen i Usbekistan, har annet å gjøre enn å tilbringe ettermiddagene på stappfulle og røykfylte internettkafeer. Men som mattelærer på en videregående skole har hun stående ordre fra skoleledelsen om å overvåke kafeens kundemasse. Det inkluderer mange av elevene hennes, som er her for å spille nettspill, surfe på sosiale medier og se på musikkvideoer.

Mahfuza, en trebarnsmor fra ei bygd i Ferganadalen i Usbekistan, har annet å gjøre enn å tilbringe ettermiddagene på stappfulle og røykfylte internettkafeer. Men som mattelærer på en videregående skole har hun stående ordre fra skoleledelsen om å overvåke kafeens kundemasse. Det inkluderer mange av elevene hennes, som er her for å spille nettspill, surfe på sosiale medier og se på musikkvideoer.

Det var et regjeringsdekret fra våren 2012 som forpliktet lærere som Mahfuza (hun ba om at etternavnet hennes ikke kom på trykk i frykt for represalier) til å se innom internettkafeer og passe på at elevene ikke faller for subversive fristelser. Mahfuza er ikke begeistret for ekstrajobben.

"Elevene bruker mye tid på å spille voldelige spill som Counter-Strike og chatte med totalt fremmede mennesker. Det virker som om foreldrene ikke bryr seg, og det er vi, stakkars lærere, som må bære byrden," klager Mahfuza.

Men hun har ikke noe valg.

"Det er staten som betaler lønnen vår, så vi må følge påbudene dens selv om vi synes de er usmakelige," sier vararektoren på den videregående skolen der Mahfuza underviser. Også han krever å ikke bli navngitt i frykt for negative konsekvenser dersom han kritiserer styresmaktene.

Regjeringen til president Islam Karimov har lenge støttet seg til lærerstanden som et slags kulturpoliti for å beskytte usbekisk ungdom mot det den anser som farlig utenlandsk påvirkning, inkludert religiøs fanatisme og alternative politiske ideer. Regimet holder streng kontroll med all form for politisk meningsytring, og selv moderate opposisjonsgrupper er blitt forbudt og må operere fra utlandet.

I og med den arabiske våren, fra 2011, ble det klart at sosiale medier kan spille en nøkkelrolle under et folkeopprør, og myndighetene i Tasjkent har blitt mer årvåkne. Etter dette har poppkultur og digitale sosiale nettverk blitt stemplet som noen av de største farene for stabiliteten i Usbekistan.

Den statlige retorikken høres ofte paranoid og arkaisk ut for den som ikke er kjent med hvordan usbekiske myndigheter operer. I november 2012, for eksempel, publiserte parlamentet i Tasjkent en kunngjøring om hvordan man skulle fostre en "åndelig rik generasjon" på sine offisielle nettsider. Der kan man blant annet lese: "Vi opplever i dag forsøk på å undergrave [Usbekistans] nasjonale interesser, ideologi og åndelige og moralske prinsipper gjennom spredningen av subversive ideer på Internettet, via mobiltelefoner, pc-spill og videoprodukter som er kamuflert som poppkultur. ... Det er en av våre topprioriteter å skape et positivt informasjonsmiljø for vår ungdom."

Elever og lærere bekrefter at SNB, den usbekiske etterfølgeren ti

Gulnora Karimova, datteren til Usbekistans president, på Verdens økonomiske forum i 2009

© Kureren/WEF/Nader Daoud
l det sovjetiske KGB, også er svært aktiv i klasserommene, der den støtter seg på et ekstensivt nettverk av informanter for å påse systemtroheten. Det finnes et eget fag i videregående skoler, "Ideen om nasjonal uavhengighet og moralsk utvikling," der hovedmålet er å dyrke patriotismen blant elevene. Vararektoren i Ferganadalen sier faget i hovedsak består i å tvinge elevene til å lære talene til president Asimov utenat.

Bahodir Choriev leder eksilopposisjonsgruppen Birdamlik (Solidaritet). Han sier til 'Eurasianet' at disse propagandafagene fører til at "mange unge usbekere har lite greie på hva politisk opposisjon i det hele tatt betyr." Choriev flyktet til USA i 2004, etter at statsadvokaten anklaget ham for svindel. Han hevder anklagene kun ble til for å tvinge ham til taushet.

Nå som diskusjonen i klasserommene er overvåket og brakt til stillhet, har myndighetene snudd oppmerksomheten mot andre arenaer der den antatt farlige poppkulturen kan smitte ungdommen. Hundrevis av nettsider er blokkert i Usbekistan, og videospill blir rutinemessig omtalt som "gift" i statlige medier.

I januar 2012 lanserte Departementet for høyere og spesialisert videregående utdannelse, ansvarlig for elever fra og med 16 års alder, et 23-siders dokument med oppførselsretningslinjer for ungdommen. Her pålegges elever å frastå fra kritikk av skolemyndighetene, unngå enhver fancy klesstil og holde seg unna kulturelle begivenheter - som rockekonserter - som anses som fremmede for den usbekiske kulturen. Retningslinjene oppfordrer også elevene til å rapportere om ikke-godkjente religiøse aktiviteter.

Upopulær presidentdatter
Fund Forum er en veldedighetsorganisasjon drevet av Gulnara Karimova, president Karimovs datter som er kjent for sitt utsvevende jet setliv. Paradoksalt nok er det Fund Forum som sies å lede an myndighetenes angrep på poppkulturen.

I følge organisasjonens egen nettside, finansierer Fund Forum aktiviteter som "fremmer utviklingen av nasjonale nettprodukter og øker bruken av usbekisk språk på Internett." I følge insidere i Tasjkent, blant dem flere regjeringsmedarbeidere, utfører kulturdepartementet politikken som er definert av presidentdatter Karimova.

Karimova som fremste forkjemper for usbekiske verdier er en idé som de fleste i landet fnyser av. I løpet av årene har Karimova tatt på seg mange kjendisroller, inkludert som moteskaper og som musikkdiva under kunstnernavnet Googoosha. Kritikere assosierer disse identitetene heller med vestlig dekadanse enn med beskjedenhet, som ofte anses som en usbekisk dyd.

"Gulnara Karimova er fullstendig ignorant hva angår usbekiske kulturelle verdier. Hun er tilstede overalt i

Den frodige Ferganadalen i Øst-Usbekistan er blant de tettest befolkede områdene i Sentral-Asia

© Visit Uzbekistan/Kureren
usbekiske medier med de glorete musikkvideoer sine, hun dukker plutselig opp lettkledd i moskeer," klager Sjahida Tulaganova, en usbekisk journalist i London, og refererer til en musikkvideo Karimova produserte i september 2012 og som provoserte mange. "Hvordan kan hun hevde å være en rollemodell for millioner av usbekiske ungdommer når hun viser så lite respekt for ting mange usbekere anser som hellig?" spør Tulaganova videre.

Lærere følger ikke opp
De fleste skoleansatte som er satt til å utføre myndighetenes nye retningslinjer i by og land fant raskt ut at disse ideologiske direktivene var svært upopulære. Internettkaféeiere klager over omsetningssvikt etter "lærerrazziaer". Foreldre blir ofte forarget over at ungdommene deres straffes for å ha på seg såkalt usømmelige klær.

Med en slik folkelig motstand mot regjeringstiltakene mot poppkulturen, er det, i følge Dilnoza, en litteraturstudent i Tasjkent, flere og flere lærere som velger den enkleste løsningen, å kikke en annen vei, når de opplever regelbrudd. "Ofte delegerer de elevovervåkningen til ansatte i internettkafeene," sier Dilnoza. Vararektoren i Ferganadalen legger til at få, om noen, studenter rapporterer til skolen om "mistenkelige aktiviteter."

Skolelederen påpeker også at det byr på uventede konsekvenser å påby dårlig betalte lærere å overvåke elevene sine også utenfor klasserommet. "Lærerlønningene er veldig lave. Som følge av dette har det vært mange tilfeller av lærere som krever bestikkelser i bytte mot bedre karakterer." Det er også meldt om lærere som skal ha krevd betaling for ikke å rapportere om fiktive moralske feilskjær. "Den moralske oppdragelsen er noe foreldrene må ta seg av," krever vararektoren.

Men myndighetene i Tasjkent er klar over at de ideologiske påleggene blir rutinemessig ignorert. Derfor strammes lovverket videre inn. Loven om "beskyttelse av ungdommen mot subversive ideologier og aggressiv informasjon" skal høyne straffene for dem som ikke følger de kulturpolitiske retningslinjene.

Viserektoren sier at dette bare viser hvor lite i kontakt med grasrota usbekiske myndigheter er. Han beklager at de statlige kontrollørene først og fremst er ute etter å presse bestikkelser fra rektorer og lærere, i stedet for å sørge for at påbudene blir overholdt.

Myndighetene i Tasjkent "må begynne å ta inn signaler fra forskjellige deler av samfunnet før de begynner å utforme ny politikk," krever vararektoren. "Hvis ikke, så vil politikken ikke bli satt ut i livet."


Denne reportasjen fra Usbekistan er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.



    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no