See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 28.11.2013 - Dubai vant: Får arrangere Expo 2020
» 07.05.2013 - Emiratene har blitt Midtøstens store turistmagnet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ruiner fra 7000 års historie dukker opp overalt i Ras al Khaimah
© Apollo.no/Kureren

Forente arabiske emirater
Kultur | Reise

Emiratet uten plastikk: Ras al Khaimah

Gravfunn fra utgravingene i Sieh al-Herf

© Rasalkhaimahtourism/Kureren
Kureren
- Ras al Khaimah presenterer seg selv som "det neste store reisemålet" i De forente arabiske emirater. Men det skal ikke skje kun ved hjelp av fornøyelsesparker og gedigne shoppingsentre. Arkeologien og de gamle kulturskattene skal stå i fokus.

Dubai og Abu Dhabi har klart å bli kjente stjerner på reiselivshimmelen takket være store oljedrevne investeringer i infrastruktur og noen av verdens største shoppingsentre. Det er disse to emiratene som er kjent i utenomverden. Ikke Ras al Khaimah, helt nord i Emiratene, på odden som peker opp mot Iran.

Og Ras al Khaimah er verken rikt på olje eller turismeinfrastruktur av det moderne slaget. Det lille emiratet i nord har en annen rikdom; i tillegg til mange vakre strender er det intakte kulturskatter og gammel historie. I shoppingemiratene er mye av dette valset over av bulldosere i søkenen etter rask rikdom og utvikling. I Ras al Khaimah har man derimot vernet om historien.

Det begynner nå å lønne seg. Selv fra de "rike og vellykkede" emiratene Dubai og Abu Dhabi i sør begynner det nå å strømme turister til Ras al Khaimah. Det er mange ellers travle familier som ønsker å se hvordan livet var i Emiratene før oljerikdommen snudde alt på hodet. Og nå vil emiren i Ras al Khaimah at landet hans også skal markedsføre seg overfor internasjonale turismemarkeder.

Emir Saud bin Saqr al Qasimi, som arvet tronen i 2010, er som sin forgjenger svært interessert i emiratets historie og natur. Da entreprenørfirmaet som bygger en viktig forbindelsesvei sørover i oktober 2012 oppdaget 4000 år gamle graver og andre arkeologiske funn, var det ikke en fortvilelse over at veiprosjektet ville bli forsinket som bredte seg over emiratet. Tvert imot, det var en glede over enda et historisk funnsted. Og emir Saud var raskt på stedet og forsikret seg om at funnene får det best mulige vernet.

Emiren har besluttet at det skal satses stort på utgravingsstedet Sieh al Herf. Det ble lagt alternative planer for den viktige veien, selv om det blir dyrt. Enten blir det en bro over funnstedet til omlag 80 millioner kroner, eller så blir veien lagt rundt området, som

Nasjonalmuseet i Ras al-Khaimah var tidligere herskerfamiliens bopel

© MOFA/Kureren
vil koste vel over det doble. Men regjeringen ser for seg at det gamle gravstedet vil kunne bli enda et viktig sentrum for turisme i emiratet som kan "formidle landets sivilisatoriske historie."

Når utgravingene i Sieh al-Herf er avsluttet, vil det 4000 år gamle gravstedet stille seg i rekken med andre historiske valfartssteder i Ras al Khaimah, som allerede danner ryggraden for den fortsatt beskjedne turismen til emiratet.

Blant de mest populære historiske reisemålene i emiratet er det gamle fortet i Dhayah, som er det siste av sitt slag i Emiratene. Like populært er ruinene etter det angivelige palasset til dronningen av Saba, som i virkeligheten er restene etter et sultanspalass fra middelalderen. Dessuten er de landlige delene av emiratene fulle av gravsteder og arkeologiske funnsteder som dekker flere tusen års historie. Også fjellene er et populært naturreisemål.

Men den største delen av turismen er konsentrert om byen Ras al Khaimah, en av de få i Emiratene som har bevart mye av sin opprinnelige stil. Her er nasjonalmuseet, som var herskerfamiliens tidligere residens, et viktig utfartssted. Museet stiller ut kunst, håndverk og arkeologiske funn fra emiratet. Også gamlebyen og den livlige souken (markedet) i Ras al Khaimah er velbevart, med tradisjonelle markeder og moderne butikker side ved side.

Nå er ikke emiratet Ras al Khaimah helt mot moderniteten, og emiren har kikket på suksessoppskriftene fra naboemiratene for å få ideer til å bygge ut turismesektoren. Emiratet har fått sitt eget flyselskap, RAK Airways, som forbinder den internasjonale flyplassen med stadig flere markeder i utlandet. Eiendomsutviklere er i ferd med å realisere spektakulære prosjekter i og rundt hovedstaden, blant annet "Real Madrid-anlegget" på en kunstig øy og en fornøyelsespark i form av en ishule.

Og internasjonale luksushoteller er selvsagt i f

Sentrum av Ras al Khaimah: Byen ligger inneklemt mellom kysten og fjellene

© ViatgesIndependents/Kureren
erd med å breie seg i byen. Sammen med enorme, moderne shoppingsentre som tar mål av seg å konkurrere med dem i Dubai og Abu Dhabi. Så byen er i rask endring, selv om den historiske bykjernen skal bevares.

Også utenfor byen har luksushotellene begynt å poppe opp langs emiratets fristende strender, der badetemperaturen holder rundt 25 grader året rundt. Og i de siste årene har selv norske turoperatører, fremfor alt Apollo, begynt å tilby pakketurer til disse strandhotellene i Ras al Khaimah som et mer stressfritt alternativ til Dubai.

Emiratet er altså i ferd med å nå sitt mål om å bli en internasjonal destinasjon, også for europeiske turister. Men Ras al Khaimah er bare i begynnelsen av sin karriere som reisemål, understreker myndighetene i emiratet.

På den internasjonale reiselivskonferansen i Dubai i 2013, viste Ras al Khaimah seg frem som den neste store "tigeren" blant Emiratenes reisemål. "Emiratet kombinerer fjell, ørken safarier, strender, naturhistorie, kultur og tradisjon," skrøt representanten fra Ras al Khaimah på konferansen. "Det vi gjør, er det ingen andre som gjør. Vi har en 7000 år gammel historie, arkeologi, gravsteder, festninger. Det er ingen andre steder i regionen som har slike skatter," fortsatte han.

Og veksten i reiselivet har vært stor i emiratet, så stor at det nå var problemer med hotellkapasiteten, som kun telles i femstjerneskategorien. I 2013 har Ras al Khaimah 3000 rom i denne kategorien, "og vi trenger minst 15.000 for å selge reisemålet internasjonalt," beklagde representanten. Med nåværende byggeplaner, vil det være 10.000 rom i femstjerners hoteller innen 2016. "Jeg håper vi finner måter å kutte ned ventetiden på," la han til.

Så hvis myndighetene i Ras al Khaimah har rett, vil det hittil ukjente emiratet trolig være et viktig reisemål innen neste tiår begynner. Det satser de i hvert fall alt på.



    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no