Spania Tapas i Granada: Kjøttboller ("albóndigas") med poteter © Granadatur/KurerenKultur | Reise Tapasmetropolen Granada
Granada er en turistmagnet. Rundt La Alhambra er det alltid et stort antall busser med japanske turister, lange køer og spisesteder som er både dyre og kjedelige. Selve La Alhambra er selvfølgelig vel verdt og se, og her må du regne med å bruke en hel dag. Men er du også interessert i god mat og tapaskulturen, må du ta en tur til sentrum. Selve sentrum av Granada har alltid et pulserende liv, kanskje på grunn av at Granada også er en viktig og internasjonal studentby, og sentrum av byen tilbyr titusener av utesteder for alle smaker og lommebøker. Men det som er byens ekte "markevare" er tapas. Bare et par hundre meter fra katedralen og Avenida de los Reyes Católicos (selve sentrum), finnes det som er en drøm for dem som er interessert i tapas. Du kan velge mellom et ståbord i noen av de mange små utestedene i de trange gågatene og smugene. Eller å sitte ute på en plaza, i en av de mange restaurantene med utservering. Det er så mange utesteder at det er vanskelig å velge ett. Men ikke tenk så mye på det. Prisnivået er ganske likt på de fleste stedene i denne bydelen. Men ikke kvaliteten. Så, det beste er bare å prøve et sted for å begynne tapasturen sin. Bestill "una caña" (en liten øl), "una copa de vino" (et glass vin) eller mineralvann. Er du fornøyd med det du får ved siden av, bestiller du en til. Hvis ikke, er det bare å prøve neste sted (som er bare et par meter bortenfor). Det beste er at du først sitter ute for så å si alle utserveringene, eller "te
Vi velger å sitte på en uteplass (et lite ståbord) i en kafé på en plaza bare to kvartaler fra katedralen. Vi bestiller dos cervezas (to øl), og straks kommer det to små, iskalde glass med det lokale ølet (som selvfølgelig heter "Alhambra"). Og i neste minutt kommer det to små asjetter med kjøttboller. Bare lukten av spisskumin i sausen åpner matlysten. Fire store kjøttboller i en fin, urteduftende, gulaktig saus med potetbåter ved siden av. Prisen per øl pluss tapa er 2 euro (rundt 15 kroner). Vi er rimelig fornøyde og lurer på om vi skal bestille en til, men med så mange steder å velge mellom, bestemmer vi oss for å forsette turen til neste sted. Rett ved siden av plazaen begynner gaten "Las Navas". Gaten er small og lang, og kafeer og utserveringer ligger tett i tett. Vi kommer inn i et lite sted som ser ganske typisk ut, med masse lokale folk, fotball på tv-en og god stemning. Vi bestiller dos cervezas. Servitøren roper "Primera!" (Første!) til kokken. Og så kommer det både to små øl og tapas: Rekesalat med brød for to personer. Salaten er god, men ikke så delikat som kjøttbollene vi fikk det første stedet. Og prisen er billigere: 1,80 euro for øl pluss tapa. Vi bestemmer oss likevel for å bestille en runde til - neste tapa må jo bli litt bedre? Servitøren roper "Segunda!" (Andre!) til kokken. Her skal ikke kunden få servert samme tapas to ganger, nei! Straks serveres det to små øl og to tapas: To varme småstykker indrefilet av svin i en marinade av olivenolje, hvitløk og persille, med stekt paprika og poteter ved siden av. Helt nydelig! Vi vil ha mer, selv om vi begynner å bli litt småmette. Så vi forsetter turen. Det går nedover gaten "Las Navas", og nå velger vi et lite sted som ser litt mer moderne og internasjonalt ut, med både lokale og utenlandske gjester. Ølet er det samme, Alhambra, og
Vi følger gata nedover helt til den ender. Her er miljøet annerledes, mer lokal bydelspreget enn sentrum av en turistby. Vi finner et sted som ser gammelt og slitt ut, dekket med fliser i vegg og gulv. Ikke en turist synes tilstede. Denne tapasbaren er ekstra full av folk, bare lokale gjester, og i baren jobber det minst seks-åtte servitører som alle har sin fulle hyre. Det tar tid å få et ledig ståbord og bestille to øl, men da vi endelig får servert er vi overrasket. Ved siden av øl får vi en stor tallerken, ikke asjett, med kjøttboller. Nå er det seks store kjøttboller i en kraftig tomatsaus med mye hvitløk og andre krydder. Stekte poteter hører til. Vi er enige om at dette var den beste tapaen vi har fått i dag. Skikkelig mat! Og en porsjon der en to-tre runder hadde tilsvart en hel norsk middag. Overrasket blir vi også prisen. Dette er dagens billigste: Bare 1,60 euro for øl pluss tapa, altså latterlige 12 kroner! Ikke rart at dette stedet er fullt av lokale gjester! Og vi er gode og mette, selv om vi bare har bestilt øl i hele dag. Nå er det nok, sier vi til hverandre, dette var en perfekt avslutning. Men så plutselig skjer det noe. Det kommer en servitør med enda en tallerken med de gode kjøttbollene i tomatsaus. "Skal dere ikke ha? Bare ta!" Klokka nærmer seg 22:00 og restauranten skal stenge, så servitørene spanderer maten som ble til overs på gjestene. Er det sant? Ja, i Gran
FAKTA OM GRANADA Granada er hovedstad i den spanske provinsen Granada i Andalucía i Sør-Spania. Byen har en befolkning på rundt 250.000, pluss mange tusener studenter fra Spania og hele verden. Granada er særlig kjent for slottet "La Alhambra" fra den gang de muslimske maurerne styrte denne delen av Spania. Slottet ble bygd i tiden mellom 1248 og 1354. Det står nå på UNESCOs verdensarvliste og er Spanias aller fremste turistattraksjon. Byen var arabernes siste utpost i Spania. I 1492 ble de beseiret av kong Ferdinand II og dronning Isabel I, som fordrev dem fra Granada. Med det var også byens storhetstid over. Reise fra Norge Granada har egen flyplass, men denne har svært få internasjonale flyruter. Fra Norge er det enklest å fly til Málaga (om lag 200 km til Granada) og ta buss eller tog derfra til Granada. Både Norwegian og SAS har direkte fly fra flere steder i Norge til Málaga. Overnatting Overnatting i Granada trenger ikke å koste skjorta. Du kan velge mellom en rimelig pensjonat (pensión) i sentrum fra 40-50 euro (rundt kr 350) for et dobbeltrom med bad. Et vanlig hotellrom koster fra 80 euro oppover. Også internasjonale hotellkjeder er presente i byen. Klima Granada ligger ganske høyt, og til å være Sør-Spania, er det rimelig kaldt om vinteren. Minusgrader er ikke uvanlig, og da kan dårlig isolerte pensjonater bli en prøvelse. Heller ikke sommeren er så varm som i resten av det indre Sør-Spania, og det er kun en fordel. Regn med en ca. 20-25 grader som gjennomsnittstemperatur i sommermånedene. Eksterne lenker Granadas Rådhus (spansk) www.granada.org Granadas turistkontor (engelsk) www.granadatur.com/en Av © Kureren
På forsiden nå
|
Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Tips og andre henvendelser: post@kureren.no
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.