See also:
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 31.01.2014 - "Årets utstilling" viser Picassos ukjente bilder
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 03.10.2013 - Førsteutkast til "Hoffpikene" av Velázquez er funnet
» 17.09.2013 - Almodóvar får Europas fremste filmpris
» 26.02.2013 - Norsk skrei begynner endelig å bli populær i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tapas i Granada: Kjøttboller ("albóndigas") med poteter
© Granadatur/Kureren

Spania
Kultur | Reise

Tapasmetropolen Granada

Calle Navas i Granada sentrum

© Ayto. Granada/Kureren
Kureren
- Granada i Andalusia er internasjonalt kjent for sin mauriske festning, verdensarven "La Alhambra", den mest besøkte turistsattraksjonen overhodet i Spania. Innenlands er Granada imidlertid like kjent som en pulserende studentby og det beste stedet for å bli servert autentiske tapas.

Først en avklaring. Mange tror at man i Spania får servert gratis tapas (småretter) når man bestiller drikke. Dette stemmer ikke (lenger). Som regel må du betale for dem. I Granada, derimot, har gratistapaskulturen levd videre og utviklet seg til sitt absolutte høydepunkt. Tapas i Granada er alltid gratis, gode, varierte og store, og det hver gang du bestiller en øl eller en vin.

Granada er en turistmagnet. Rundt La Alhambra er det alltid et stort antall busser med japanske turister, lange køer og spisesteder som er både dyre og kjedelige. Selve La Alhambra er selvfølgelig vel verdt og se, og her må du regne med å bruke en hel dag. Men er du også interessert i god mat og tapaskulturen, må du ta en tur til sentrum.

Selve sentrum av Granada har alltid et pulserende liv, kanskje på grunn av at Granada også er en viktig og internasjonal studentby, og sentrum av byen tilbyr titusener av utesteder for alle smaker og lommebøker. Men det som er byens ekte "markevare" er tapas.

Bare et par hundre meter fra katedralen og Avenida de los Reyes Católicos (selve sentrum), finnes det som er en drøm for dem som er interessert i tapas. Du kan velge mellom et ståbord i noen av de mange små utestedene i de trange gågatene og smugene. Eller å sitte ute på en plaza, i en av de mange restaurantene med utservering.

Det er så mange utesteder at det er vanskelig å velge ett. Men ikke tenk så mye på det. Prisnivået er ganske likt på de fleste stedene i denne bydelen. Men ikke kvaliteten. Så, det beste er bare å prøve et sted for å begynne tapasturen sin. Bestill "una caña" (en liten øl), "una copa de vino" (et glass vin) eller mineralvann. Er du fornøyd med det du får ved siden av, bestiller du en til. Hvis ikke, er det bare å prøve neste sted (som er bare et par meter bortenfor).

Det beste er at du først sitter ute for så å si alle utserveringene, eller "te

Tapas i Granada: Spekeskinker ("jamón") frister i Bodegas Castañeda

© Bodegas Castañeda/Kureren
rrazas", stenger klokken 22:00.

Vi velger å sitte på en uteplass (et lite ståbord) i en kafé på en plaza bare to kvartaler fra katedralen. Vi bestiller dos cervezas (to øl), og straks kommer det to små, iskalde glass med det lokale ølet (som selvfølgelig heter "Alhambra"). Og i neste minutt kommer det to små asjetter med kjøttboller. Bare lukten av spisskumin i sausen åpner matlysten. Fire store kjøttboller i en fin, urteduftende, gulaktig saus med potetbåter ved siden av.

Prisen per øl pluss tapa er 2 euro (rundt 15 kroner). Vi er rimelig fornøyde og lurer på om vi skal bestille en til, men med så mange steder å velge mellom, bestemmer vi oss for å forsette turen til neste sted.

Rett ved siden av plazaen begynner gaten "Las Navas". Gaten er small og lang, og kafeer og utserveringer ligger tett i tett. Vi kommer inn i et lite sted som ser ganske typisk ut, med masse lokale folk, fotball på tv-en og god stemning. Vi bestiller dos cervezas. Servitøren roper "Primera!" (Første!) til kokken. Og så kommer det både to små øl og tapas: Rekesalat med brød for to personer. Salaten er god, men ikke så delikat som kjøttbollene vi fikk det første stedet. Og prisen er billigere: 1,80 euro for øl pluss tapa.

Vi bestemmer oss likevel for å bestille en runde til - neste tapa må jo bli litt bedre? Servitøren roper "Segunda!" (Andre!) til kokken. Her skal ikke kunden få servert samme tapas to ganger, nei!

Straks serveres det to små øl og to tapas: To varme småstykker indrefilet av svin i en marinade av olivenolje, hvitløk og persille, med stekt paprika og poteter ved siden av. Helt nydelig! Vi vil ha mer, selv om vi begynner å bli litt småmette. Så vi forsetter turen.

Det går nedover gaten "Las Navas", og nå velger vi et lite sted som ser litt mer moderne og internasjonalt ut, med både lokale og utenlandske gjester. Ølet er det samme, Alhambra, og

La Alhambra og Sierra Nevada, Granada

© Ayto. Granada/Kureren
som første tapa får vi en slags sushivariant med stekte poteter. Nydelig! En gruppe japanske turister som sitter ved siden av oss får også det samme og ser ganske fornøyde ut - et godt tegn. Prisnivået er igjen på 2 euro for øl pluss tapa, og vi må bare bestille en til. Det begynner å bli spennende å tippe hva som serveres som neste tapa. To små panerte kyllingfileter med stekte poteter og en skål med oliven blir da nesten en nedtur. Skal vi gå videre?

Vi følger gata nedover helt til den ender. Her er miljøet annerledes, mer lokal bydelspreget enn sentrum av en turistby. Vi finner et sted som ser gammelt og slitt ut, dekket med fliser i vegg og gulv. Ikke en turist synes tilstede.

Denne tapasbaren er ekstra full av folk, bare lokale gjester, og i baren jobber det minst seks-åtte servitører som alle har sin fulle hyre. Det tar tid å få et ledig ståbord og bestille to øl, men da vi endelig får servert er vi overrasket. Ved siden av øl får vi en stor tallerken, ikke asjett, med kjøttboller. Nå er det seks store kjøttboller i en kraftig tomatsaus med mye hvitløk og andre krydder. Stekte poteter hører til.

Vi er enige om at dette var den beste tapaen vi har fått i dag. Skikkelig mat! Og en porsjon der en to-tre runder hadde tilsvart en hel norsk middag. Overrasket blir vi også prisen. Dette er dagens billigste: Bare 1,60 euro for øl pluss tapa, altså latterlige 12 kroner! Ikke rart at dette stedet er fullt av lokale gjester!

Og vi er gode og mette, selv om vi bare har bestilt øl i hele dag. Nå er det nok, sier vi til hverandre, dette var en perfekt avslutning.

Men så plutselig skjer det noe. Det kommer en servitør med enda en tallerken med de gode kjøttbollene i tomatsaus. "Skal dere ikke ha? Bare ta!" Klokka nærmer seg 22:00 og restauranten skal stenge, så servitørene spanderer maten som ble til overs på gjestene. Er det sant? Ja, i Gran

Plaza Larga, Granada

© Ayto. Granada/Kureren
ada går det an! Tapasbyen Granada.


FAKTA OM GRANADA
Granada er hovedstad i den spanske provinsen Granada i Andalucía i Sør-Spania. Byen har en befolkning på rundt 250.000, pluss mange tusener studenter fra Spania og hele verden.

Granada er særlig kjent for slottet "La Alhambra" fra den gang de muslimske maurerne styrte denne delen av Spania. Slottet ble bygd i tiden mellom 1248 og 1354. Det står nå på UNESCOs verdensarvliste og er Spanias aller fremste turistattraksjon.

Byen var arabernes siste utpost i Spania. I 1492 ble de beseiret av kong Ferdinand II og dronning Isabel I, som fordrev dem fra Granada. Med det var også byens storhetstid over.

Reise fra Norge
Granada har egen flyplass, men denne har svært få internasjonale flyruter. Fra Norge er det enklest å fly til Málaga (om lag 200 km til Granada) og ta buss eller tog derfra til Granada. Både Norwegian og SAS har direkte fly fra flere steder i Norge til Málaga.

Overnatting
Overnatting i Granada trenger ikke å koste skjorta. Du kan velge mellom en rimelig pensjonat (pensión) i sentrum fra 40-50 euro (rundt kr 350) for et dobbeltrom med bad. Et vanlig hotellrom koster fra 80 euro oppover. Også internasjonale hotellkjeder er presente i byen.

Klima
Granada ligger ganske høyt, og til å være Sør-Spania, er det rimelig kaldt om vinteren. Minusgrader er ikke uvanlig, og da kan dårlig isolerte pensjonater bli en prøvelse. Heller ikke sommeren er så varm som i resten av det indre Sør-Spania, og det er kun en fordel. Regn med en ca. 20-25 grader som gjennomsnittstemperatur i sommermånedene.

Eksterne lenker
Granadas Rådhus (spansk) www.granada.org
Granadas turistkontor (engelsk) www.granadatur.com/en
    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no