See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fikk tegnet et nytt Europa-kart: Napoleon Bonaparte (1769-1821)
© Norsk Folkemuseum/Kureren
Kultur - Innenriks

Alt klart for storutstilling om "mirakelåret" 1814

Inviterer til jubileumsutstilling: Program- og kommunikasjonsrådgiver ved Norsk Folkemuseum, Jon Ilseng

© Norsk Folkemuseum/Kureren
Kureren, 19. desember 2013
- Hva er sammenhengen mellom Napoleonskrigene og den norske grunnloven? Utstillingen "1814 - Spillet om Danmark og Norge" på Norsk Folkemuseum forklarer fra januar av årsakene til og følgene av begivenhetene i det såkalte "mirakelåret" 1814.

I samarbeid med Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg Slot i Danmark, forteller Norsk Folkemuseum en av norgeshistoriens mest spennende historier til neste år. Utstillingen vises fra 15. januar og ut juli 2014, og det er dronning Sonja som åpner utstillingen den 14. januar.

14. januar er det 200 år siden Kielfreden. Dette er datoen da Frederik VI ble tvunget til å gi fra seg Norge til kongen av Sverige. Dette var det første trekket i det storpolitiske spillet om Norge i 1814, og derfor har Norsk Folkemuseum valgt denne datoen for åpningen av jubileumsutstillingen.

"1814 - Spillet om Danmark og Norge" er en omfattende utstilling som, ifølge museet, "byr på en unik gjenstandskavalkade. Flere objekter som salvingsdrakten til Christian Frederik, Jakob Bull Kiellands uniform, og en rekke storslåtte malerier blir vist frem for første gang i Norge," heter det i en pressemelding fra museet.

Men også nærmere 300 gjenstander, der 65 er lånt fra Frederiksborg Slott, forteller historien om hva som skjedde før, under og etter 1814. Historien fortelles både fra et nasjonalt og et internasjonalt perspektiv, der man blir kjent med de ulike aktørene i spillet om Norge og Danmark.

"Utstillingen er et visuelt skattkammer og henvender seg til publikum i alle aldre," forteller programrådgiver ved Norsk Folkemuseum, Jon Ilseng. "For noen vil den være en innføring i Norgeshistoriens kanskje aller viktigste epoke. For andre vil den gi en dypere og bredere forståelse av denne perioden. For alle vil den være en unik mulighet til å lære mer om hvordan det moderne Norge ble til," legger Ilseng til.

Ilseng presiserer at utstillingen rundt 1814 er Folkemuseets "største og viktigste bidrag" til jubileumsåret 2014. Men utover våren vil det også arrangeres en rekke publikumsaktiviteter tilknyttet grunnlovsjubileet.

"Ønsker man å lære noe mer om opptakten til 1814, mellomeuropeisk politikk på 1800-tallet, Napoleonskrigene, Christian Frederik eller bakgrunnen for 17. mai, så bør man oppsøke utstillingen," oppfordrer Ilseng.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no