See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 22.03.2013 - Amnesti for krigsforbrytelser i Nepal?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den levende gudinnen, kumarien, er hovedpunktet i den religiøse festen Indra Jatra i Katmandu
© Ingmar Zahorsky/Flickr/Kureren
Kultur | Samfunn - Nepal

Nepal innfører pensjonsordning for levende gudinner

Folk i Katmandu venter på å få se gudinnen under den religiøse festen Indra Jatra

© Antonio García/Flickr/Kureren
Kureren, 14. januar 2014
- Livet som gudinne kan være både behagelig og ærerikt for unge nepalske piker. Men om så tøffere er overgangen til dagliglivet når statusen som gudinne forsvinner i og med puberteten. Derfor har staten i Nepal nå innført en pensjonsordning for "levende gudinner".

Det er guvernør Laxman Aryal i Nepals hovedstad Katmandu som i går annonserte at storbyens "levende gudinner", eller kumarier, nå vil få en slags overgangsstønad eller pensjon etter endt tjeneste som gudinner i byens mange templer.

"Dette er mest en gest for å vise vår hengivenhet til tidligere kumarier," forklarer Aryal til den lokale avisen The Himalayan Times. "Det er også et initiativ for å bevare den kulturelle arven vår, noe som er en av de viktigste prioritetene til forvaltningen av Katmandu," legger han til.

Kumariene, som er førpubertære småjenter som tilbes i templer rundt omkring i hele Nepal, får betalt 40.000 rupier (rundt 2.500 kroner) i måneden mens de tjenestegjør dom gudinner. Nå skal de også få en månedlig pensjon på 10.000 rupier (620 kroner) i ti år etter at tiden deres som guddom er over.

Dette vil i hvert fall gjelde de ti kumariene som tilbes i forskjellige templer i Katmandu, mens det er uvisst om de unge guddommene ellers i landet vil få noen form for pensjon. I Katmandu skal det i alt brukes 1,2 millioner rupier (75.000 kroner) årlig på tiltaket, ifølge Aryal.

"Selv om de fleste kumariene kommer fra relativt velstående familier, så mister de likevel en viktig periode i livet sitt, og blir ofte liggende tilbake i det i økende grad konkurranseorienterte samfunnet vårt," forklarte Aryal nyvinningen overfor den nepalske avisen.

Barneårene bak murene
Kumariene "mister" nemlig en svært lang og viktig del av barndommen sin til den religiøse samfunnstjenesten som levende guddommer. Jentene blir plukket ut i svært ung alder, typisk i 4-6 års alder, etter strenge kriterier, og må deretter leve innenfor tempelmurene helt til de kommer i puberteten. Kun ved enkelte religiøse høytider får jentene forlate tempelet, og da som del av en prosesjon.

Inntil 2008, da maoistene kom til makten i Nepal, fikk jentene ikke engang utdannelse mens de tjenestegjorde som gudinner, men nå er det påbudt ved lov at kumariene skal følge det samme skoleopplegget innenfor tempelmurene som andre jenter i Nepal.

Likevel anses livet som kumari både som et privilegium og svært ærefullt. Som levende gudinne må alle hennes behov og ønsker oppfylles, samtidig som hun skal læres opp i religiøse og seremonielle oppgaver. Det skal bringe lykke kun å få et gløtt av den levende gudinnen, og både hinduene og buddhistene i Nepal står gjerne i kø for å oppsøke kumarien.

Jentene velges ut i en tøff konkurranse hver gang "stillingen" som kumari er ledig. De må være både kroppslig og mentalt skikket, og det kreves blant annet de har øyevipper som en ku, en stemme så klar som en and og hofter som et rådyr. Videre må de bestå modighetstester, som blant annet å befinne seg i et rom med hodene til dyrekadavre uten å vise tegn til frykt. Den som består testen, anses deretter som den rette inkarnasjonen av gudinnen Taleju.

Men etter endt tjeneste har livet ofte vist seg vanskelig for de levende gudinnene. Når de nærmer seg puberteten, må de rydde plassen for en etterfølger. Overgangen til det normale livet fortoner seg som svært tøft for en som har levd avsondret fra det normale samfunnet i nesten hele barndommen.

Det er dette den nye pensjonsordningen i noen grad skal avhjelpe, ifølge myndighetene i Katmandu.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no