See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 10.02.2014 - Nepal får ny statsminister, 3 mnd etter valget
» 14.01.2014 - Nepal innfører pensjonsordning for levende gudinner
» 22.11.2013 - Maoistene nekter å godta katastrofevalg i Nepal
» 18.11.2013 - Desillusjonert folk til urnene i Nepal











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Masseprotester i Nepal i 2006 bidro til fredsavtalen og opprettelsen av en demokratisk republikk
© Nirmal Dulal/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Nepal

Amnesti for krigsforbrytelser i Nepal?

Nepals president Ram Baran Yadav

© Nepal presidency/Kureren
Kureren, 22. mars 2013
- En ny lov som skal lede til "forsoning" mellom partene i Nepals borgerkrig kan gi amnesti til dem som begikk de verste overgrepene mot sivilbefolkningen. Minst 13.000 ble drept og 1.300 bortført under borgerkrigen mellom 1996 og 2006.

Flere menneskerettsgrupper reagerer i dag sterkt på at det kan se ut til at de verste krigsforbryterne fra Nepals brutale borgerkrig vil gå fri fra rettsforfølgelse. Mange ofre venter fortsatt på å få klarhet i hva som skjedde med deres pårørende og at det endelig blir et rettsoppgjør i fjellandet.

Sinnet retter seg mot en forordning om "sannheten, forsoning og forsvinninger" etter den nepalske borgerkrigen. Forordningen ble underskrevet av president Ram Baran Yadav i forrige uke, og vil, ifølge menneskerettsgruppene gi et amnesti for krigsforbrytere og dermed "gjøre det umulig for tusener av overgrepsofre å få et rettsoppgjør."

"Den nye forordningen åpner dørene for amnestier for personer som var involvert i grove menneskerettsbrudd og forbrytelser mot internasjonal lov," hevder Ben Schonveld fra Den internasjonale juristkommisjonen (ICJ). "Amnestier for grove overgrep er ikke tillatt ifølge internasjonal lov," legger Schoveld til fra sitt kontor i Kathmandu.

Forordningen skisserer hvordan nepalerne skal takle de mange overgrepene under borgerkrigen og komme frem til en nasjonal forsoning. En uavhengig kommisjon skal undersøke de verste overgrepene som ble begått under den væpnede konflikten. Dersom kommisjonen finner det tjenelig, kan den tilby amnesti til overgriperne dersom regjeringen i Kathmandu godkjenner dette.

Amnesti kan også gis til vitner som har begått "alvorlig kriminalitet", inkludert voldtekt. Men utover dette definerer forordningen ikke hvor grov denne "alvorlige kriminaliteten" kan være, beklager ICJ. Juristgruppen frykter at dette kan romme "utenomrettslige drap, tortur og bortføringer," overgrep som var vanlige under konflikten.

Menneskerettsgruppene påpeker at det nepalske rettssystemet allerede har hatt mange år på seg til å undersøke blant annet "forsvinningen" av 1.300 borgere, men at ingenting er blitt gjort. Dette skyldes til dels unnvikelse, men også svakheter i den nepalske straffeloven, som verken inkluderer tortur eller bortføringer, ifølge Philip Grant fra organisasjonen Track Impunity Always (TRIAL).

Forordningen er også svært omstridt i Nepal, selv om politikerne har gitt den ekstra rask behandling for å unngå for mye debatt. "Forordningen ble signert av statsministeren og president på rekordtid uten at den ble drøftet med ofrene eller det sivile samfunn," beklager Schonveld. "Hadde regjeringen drøftet dette på skikkelig vis, ville utfallet blitt et annet," legger han til.

Den brutale borgerkrigen i Nepal ble utkjempet mellom maoistiske geriljagrupper og regjeringsstyrker under den daværende kongen. Konflikten, som varte fra 1996 til fredsslutningen i 2006, kostet minst 13.000 mennesker livet, og ofrene var stort sett sivile.

Selv om borgerkrigen har vært over i mange år, er det fortsatt stor politiske ustabilitet i Nepal, der maoistene og borgerlige partier holder maktkampen i gang og det har vært vanskelig å danne stabile regjeringer. Og fortsatt er ikke den delikate integreringen av maoistgeriljaen i den nasjonale hæren fullført.

Rettsoppgjøret etter borgerkrigen ser dermed ut til å ha fått en underordnet rolle mens Nepal fortsatt strir med å oppnå politisk stabilitet og sikre freden. Men denne strategien har Brad Adams fra Human Rights Watch (HRW) liten tro på. "Regjeringen lurer seg selv hvis den tror at den kan ignorere stemmene fra de tusenvis av ofre for overgrep i Nepal," advarer Adams.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no