See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 10.02.2014 - Nepal får ny statsminister, 3 mnd etter valget
» 18.11.2013 - Desillusjonert folk til urnene i Nepal
» 22.03.2013 - Amnesti for krigsforbrytelser i Nepal?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgtapere: Skuffede maoistledere i skreddersydde dresser (Prachanda til høyre)
© CM Prachanda/Kureren
Politikk - Nepal

Maoistene nekter å godta katastrofevalg i Nepal

Valgvinnere: Tilhengere av Det nepalske kongresspartiet

© Nepali Congress/Kureren
Kureren, 22. november 2013
- Valget i Himalaya-staten Nepal overrasker såpass at det er frykt for at borgerkrigen kan blusse opp igjen. Maoistene, som vant valget i 2008, er blitt redusert til tredje største parti, og nå hevder den tidligere borgerkrigsparten at de er utsatt for valgfusk.

Selv maoistenes legendariske leder Pushba Kamal Dahal, bedre kjent som Prachanda, kom kun på tredjeplass i sin valgkrets etter tirsdagens valg. Alle stemmene er ikke talt opp enda, men det er allerede klart at et stort antall prominente maoistledere er blitt straffet hardt av velgerne og mister plassene sine.

Da det på torsdag ble klart at Prachanda hadde tapt sin valgkrets i hovedstaden Katmandu, annonserte den tidligere geriljalederen straks at det måtte dreie seg om valgfusk. "Vi aksepterer folkets dom, men vi kan ikke godta konspirasjoner og fusk," sa Prachanda på nepalsk tv.

På torsdag krevde maoistene at den videre opptellingen av stemmene måtte stanses. På fredag gikk partiet lengre og annonserte at det ville boikotte forsamlingen befolkningen nettopp hadde valgt representanter til. Maoistene ville ikke lenger delta innenfor de parlamentariske rammene i Nepal, ble det sagt.

Men internasjonale valgobservatører kunne ikke peke på noen essensielle feil og mangler ved det nepalske valget. Både det anerkjente amerikanske Carter-senteret og valgobservatører fra EU uttalte på fredag at valget i Nepal hadde vært både fritt og rettferdig. Samtidig roste de den høye valgdeltakelsen over hele landet, som med over 70 prosent overraskende var høyere enn i 2008.

Partiet som avtegner seg til å bli årets valgvinner i Nepal er det sosialdemokratiske, men i nepalsk målestokk konservative, Kongresspartiet. Så langt har dette partiet sikret seg 74 av de i alt 601 mandatene. På andreplass kommer det marxistleninistiske partiet, så langt med 54 mandater og et svært godt valg i hovedstaden Katmandu.

Disse to venstreorienterte partiene var også de største partiene ved valget i 2008, nest etter maoistpartiet, som nylig hadde avsluttet borgerkrigen og for første gang deltok i den politiske prosessen.

Forsamlingen som ble valgt i 2008 var både en grunnlovsgivende forsamling og et parlament, og ut fra dette utgikk regjeringen, som i første omgang ble ledet av statsminister Prachanda.

Mislykket grunnlovsprosess
Men verken Prachanda eller forsamlingen hadde mye lykke i sitt arbeid. Maoistlederen trakk seg etter et politisk nederlag allerede i 2009, og forsamlingen klarte ikke å bli enig om noe grunnlovsutkast. I mai 2012 ga man opp, og forsamlingen ble oppløst. Siden den gang har dommere fra høyesterett ledet en overgangsregjering i landet og man h

Valgobservatører fra Carter-senteret i møte med Nepals valgkommisjon

© Nepals valgkommisjon/Kureren
an prøvd å enes om en ny valgdato.

Dermed var valget denne uken et forsøk på å danne en ny grunnlovsgivende forsamling, som samtidig skal fungere som et overgangsparlament.

Det var forventet at nepalske velgere ville være både desillusjonerte og skuffede etter fire tapte år i demokratibyggingen og dermed unngå å gå og stemme. Men det motsatte slo til. Valgdeltakelsen ble vesentlig høyere enn i 2008, og velgerne har helt tydelig ønsket å straffe maoistene for brutte løfter for fire år siden.

Maoistene blir av mange velgere oppfattet som de hovedansvarlige for at man ikke klarte å finne et kompromiss i den forrige forsamlingen. Særlig i stridsspørsmålet om en føderal statsform, var det maoistene som sto mot de andre partiene, som ønsket mer makt til sentralregjeringen i Katmandu.

Videre har mange blitt svært skuffet over maoistledernes plutselige luksus etter at de kom til makten. Fra å være enkle geriljakjempere som bodde sammen med den fattige landsbybefolkningen, skiftet maoistene svært raskt livsstil. Prachanda byttet ut uniformen med skreddersydde dresser, og han og familien flyttet inn på beste adresse i Katmandu.

Frykt for maoistenes reaksjoner
Med et svært redusert maoistparti, vil det i teorien bli enklere å komme frem til et grunnlovsforslag i Nepal. Men på den andre siden forutsatte freden fra 2006 at nettopp maoistene skulle ta del i den grunnlovsgivende prosessen. De var tross alt den viktigste parten i borgerkrigen og bidro til at det autoritære monarkiet i Nepal falt til slutt.

Og dersom Prachanda gjør alvor av å trekke maoistpartiet fra det videre parlamentariske arbeidet, vil en ny grunnlov ha begrenset legitimitet i Nepal. Da frykter man også at det ikke blir et stort skritt for maoistene å trekke seg tilbake til de utilgjengelige dalførene i landet og ta opp den væpnede kampen igjen.

Det er det nemlig en utbrytergruppe av maoistene som har gjort allerede. Gruppen ble lei av hele det resultatløse politiske spillet i Katmandu og oppfordret til boikott av valget. De har tatt til våpen igjen og bevegd seg ut til landsbygda. Gruppen er fortsatt liten og truer ikke sikkerheten i landet.

Men det er et åpent spørsmål i hvilken grad dette er snakk om ekte utbrytere som står i konflikt med Prachanda, eller om det er en fortropp som skal berede grunnen dersom maoistene bestemmer seg for å forlate behagelige Katmandu.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no