See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 10.02.2014 - Nepal får ny statsminister, 3 mnd etter valget
» 22.11.2013 - Maoistene nekter å godta katastrofevalg i Nepal
» 22.03.2013 - Amnesti for krigsforbrytelser i Nepal?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgkamp i Nepal: Marxistleninistene håper på fornyet tillit som landets nest største parti
© CPN-UML/Kureren
Politikk - Nepal

Desillusjonert folk til urnene i Nepal

Den nepaliske maoistlederen Prachanda har byttet ut uniformen med dress

© CM Prachanda/Kureren
Kureren, 18. november 2013
- På tirsdag skal nepalerne velge en ny grunnlovsgivende forsamling, etter at den forrige fra 2008 ikke klarte å gi den nye republikken en grunnlov. De tre største partiene er maoistene, marxistleninistene og sosialdemokratene, som alle blokkerer hverandre.

I 2008 ble kongen styrtet og Nepal ble for første gang republikk. Den blodige borgerkrigen var over og folket jublet og så frem til demokrati og rask utvikling. Maoistene, som ble det største partiet, lovte å lage et asiatisk Sveits av Nepal.

Siden den tid har de tre dominerende partiene i landet blokkert hverandre og det er lite fremgang å spore.

Den grunnlovsgivende forsamlingen som ble valgt i 2008 klarte ikke å enes om en grunnlov. Spørsmålet det er mest strid om er en mulig desentralisering. Maoistene ønsker seg en føderal stat, der de mange folkegruppene og religiøse minoritetene i Nepal får et utvidet selvstyre. De to andre storpartiene, som støtter seg til den tradisjonelt styrende hindusistiske overklassen, vil ha mer makt konsentrert i Katmandu.

Den grunnlovsgivende forsamlingen ble aldri enig om disse spørsmålene, på tross av den ene fristutsettelsen etter den andre. I mai 2012 ga man opp, og forsamlingen ble oppløst. Siden den gang har dommere fra høyesterett ledet en overgangsregjering i landet og man han prøvd å enes om en ny valgdato.

I 2008 strømmet folket entusiastisk til valgurnene for å legge grunnlaget for den nye republikken. Denne gang forventer observatører at valgdeltakelsen vil bli svært mye lavere. Svært mange nepalere er desillusjonerte etter den mislykkede grunnlovsprosessen, og det er få som venter at et nyvalg vil gi noen klarere flertallsforhold i forsamlingen.

"Korrupte" på rekordtid
Men det er de folkelige korrupsjonsanklagene som fører til den riktig store politikerforakten i Nepal. De tradisjonelle storpartiene, marxistleninistene og sosialdemokratene, har lenge hatt rykte på seg for å være glad i makt og penger.

Derimot har de stolte og enkle maoistene hatt folkets tillit. Maoistene utkjempet en blodig borgerkrig mot det etablerte hindumonarkiet fra 1996 til 2006 og bodde i enkle kår blant bøndene i den nepaliske provinsen. Den legendariske maoistlederen Pushba Kamal Dahal, bedre kjent som Prachanda, ble hyllet som helten bak revolusjonen i 2008. Maoistene ble belønnet med en stor valgseier, men ikke stor nok til å få det nødvendige to tredels flertallet for å kontroll

Maoistlederne driver valgkamp i Katmandu, hovedstaden i Nepal

© UCPN Maoist/Kureren
ere grunnlovsarbeidet,

Men i de siste årene har Prachanda blitt revet ned fra pidestallen. Maoistlederen var statsminister i ett år i perioden 2008-09, og han forandret raskt stilen fra en enkel bondeleder til en statsmann med skreddersydde dresser. Velgerne har bitt seg merke i at maoistlederne har flyttet inn i dyre hus i hovedstaden Katmandu og at partiet har fått betydelige midler å ta av i valgkampen.

Dermed sliter plutselig også Prachanda med troverdigheten, på lik linje med de andre nepaliske partiene. I Katmandu er det nå helt vanlig å høre at selv Prachanda er blitt korrupt, selv om det aldri har blitt rettet noen konkrete eller formelle anklager mot ham.

De tre dominerende partiene i landet hevder seg alle langt ute på den politiske venstresiden. Men i praksis er de langt mer tradisjonalistiske enn navnene tilsier og de beskyldes nå alle for både maktkåthet og korrupt praksis. Ved tirsdagens valg kan det derfor dukke opp overraskelser, slik som konservative hindupartier som krever at hinduismen gjeninnføres som statsreligion, samt rojalistiske grupper.

Ved forrige valg til grunnlovsgivende forsamling var det hele 25 politiske partier som fikk mellom én og 220 representanter i forsamlingen. På tirsdag regner de fleste med at maoistene igjen vil bli den største gruppen, men at også konservative partier vil komme sterkere på banen.

Ellers har de færreste nepalere ingen store forventninger til valget. Det er tvil om den nye grunnlovsgivende forsamlingen vil klare å enes om en grunnlov. Og det er tvil om forsamlingen vil kunne gi Nepal en god og styringsdyktig regjering.

Republikken sentralt i Himalaya kunne hatt god bruk for en god regjering og politisk stabilitet. Nepal hinker nemlig grundig etter sine to store naboer, Kina og India, på de fleste felt, både i økonomisk og samfunnmessig utvikling. Dette er fortsatt et av de fattigste landene i Asia, og halvparten av landet voksne befolkning er analfabeter.

Med en økonomisk vekst på kun 3,5 prosent i året blir det lite igjen for å heve folket ut av fattigdommen. Og det var nettopp det folk forventet av Prachanda og de andre store partiene på venstresiden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no