See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 22.11.2013 - Maoistene nekter å godta katastrofevalg i Nepal
» 18.11.2013 - Desillusjonert folk til urnene i Nepal
» 22.03.2013 - Amnesti for krigsforbrytelser i Nepal?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Må skaffe flertall for ny grunnlov: Nepals nye statsminister Sushil Koirala
© Nepali Congress/Kureren
Politikk - Nepal

Nepal får ny statsminister, 3 mnd etter valget

Valgvinnere: Tilhengere av Det nepalske kongresspartiet

© Nepali Congress/Kureren
Kureren, 10. februar 2014
- Nesten tre måneder etter valget i Nepal er Sushil Koirala i dag blitt valgt til statsminister. Koirala er lederen for det sosialdemokratiske, men i nepalsk målestokk konservative, Kongresspartiet. Hans første oppgave blir å gjennomføre en grunnlovsreform.

Etter valget i november i fjor fikk ingen av partiene det nødvendige flertallet for å danne regjering i Nepal. Etter nesten tre måneder med forhandlinger, har parlamentet i Katmandu gitt veteranen Sushil Koirala, lederen av landets største parti, i oppdrag å danne en regjeringskoalisjon som skal bryte den nåværende politiske stillstanden.

Lederen av Det nepalske kongresspartiet fikk støtte av hele 405 representanter ut av de totalt 553 medlemmene i det nepalske parlamentet. Koirala ble støttet av de 194 parlamentsmedlemmene fra eget parti, men også fra Nepals marxistleninistiske parti, som kom på andreplass ved valget i november, ifølge den nepalske avisen Annapurna Post.

Koirala erstatter høyesterettspresident Khil Raj Regmi, som har ledet en midlertidig regjering siden regjeringskrisen i mars 2013. Og den nye statsministeren må nå danne en koalisjonsregjering som er sterk og sammensveiset nok for å gi landet en ny grunnlov.

Koirala blir den sjette statsministeren siden 2008, da kongen ble fordrevet fra makten og Nepal for første gang ble en republikk. Samtidig ble det også slutt på den lange borgerkrigen i landet, og den tidligere maoistgeriljaen vant valget til en grunnlovsgivende forsamling. Ved valget i november ble maoistene imidlertid sterkt redusert.

Statsminister Koirala (75) er en veteran i Nepals politikk. Han og familien har kontrollert Det nepalske kongresspartiet nesten siden partiet ble dannet. Han blir det fjerde medlemmet av partiet som inntar stillingen som landets statsminister.

Selv om han har vært involvert i politikken i mange år og til tross for at partiet hans har styrt landet i 23 år, har Koirala så langt ikke hatt noen fremtredende stillinger i tidligere regjeringer. Muligens derfor er Koirala i Nepal kjent som en ærlig, ikke-korrupt politiker med en ren fortid.

Han har også et relativt rent "demokratisk rulleblad" da han ikke stakk seg frem under det kongelige diktaturet. Tvert imot tilbrakte Koirala flere år i fengsel på 1950-tallet for å ha kjempet for demokratiseringen av Nepal.

Mislykket grunnlovsprosess
Men utfordringene Koirala nå må ta fatt i er om mulig enda mer utfordrende. Siden republikken ble utropt i 2008, har nemlig landets polit

Valgtapere: Skuffede maoistledere

© CM Prachanda/Kureren
ikere ikke klart å enes om noen av de viktige prosjektene som skulle bringe Nepal fremover. Da den blodige borgerkrigen var over i 2008, jublet folket og så frem til demokrati og rask utvikling. Maoistene, som ble det største partiet, lovte å lage et asiatisk Sveits av Nepal.

Men den grunnlovsgivende forsamlingen som ble valgt i 2008 klarte ikke å enes om en grunnlov. I mai 2012 ga man opp, og forsamlingen ble oppløst. Siden den tid har de tre dominerende partiene i landet - maoistene, marxistleninistene og sosialdemokratene - blokkert hverandre og Nepal har lidd av en politisk stillstand.

Mange trodde dermed at nepalerne ved valget i november i fjor ville ha gått lei hele den politiske kasten etter fire tapte år i demokratibyggingen, og dermed boikotte valgurnene. Men det motsatte slo til. Valgdeltakelsen ble vesentlig høyere enn i 2008, og velgerne ønsket helt tydelig å straffe maoistene for de brutte løftene.

Les mer om valget i Nepal i denne artikkelen: "Desillusjonert folk til urnene i Nepal".

Maoistene blir av mange velgere oppfattet som de hovedansvarlige for at man ikke klarte å finne et kompromiss i den forrige forsamlingen. Særlig i stridsspørsmålet om en føderal statsform, var det maoistene som sto mot de andre partiene. Flertallet ønsket mer makt til sentralregjeringen i Katmandu.

Videre ble mange svært skuffet over maoistledernes plutselige luksus etter at de kom til makten. Fra å være enkle geriljakjempere som bodde sammen med den fattige landsbybefolkningen, skiftet maoistene svært raskt livsstil. Maoistleder "Prachanda" byttet ut uniformen med skreddersydde dresser, og han og familien flyttet inn på beste adresse i Katmandu.

Les mer om maoistenes valgnederlag i Nepal i denne artikkelen: "Maoistene nekter å godta katastrofevalg i Nepal".

Dermed ble maoistene straffet hardt ved valget i november, såpass hardt at mange fryktet at de ville ta opp geriljavirksomheten igjen. Men hittil synes partiet å ha slått seg til ro med å danne den nye parlamentariske opposisjonen i Katmandu. Om de vil gi statsminister Koirala arbeidsro til å samle et flertall for en ny, hardt tiltrengt grunnlov, er et annet spørsmål.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no