See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hege Haukeland Liadal representerer Arbeiderpartiet i Stortingets familie- og kulturkomité
© Kureren
Kultur | Politikk - Innenriks

Ap: "Leseferdighetene i PISA-studien trues av kutt"

Leselyst: Leseferdighetene fremmes også over kulturbudsjettet

© Marius Torgersrud/Kongsvinger kommune/Kureren
Kureren, 4. desember 2013
- Mens PISA-resultatene viser at norske elever har økt sine leseferdigheter, kutter Høyre-FrP-regjeringen "viktige tiltak" som har bidratt til denne bedringen. Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal sier til Kureren at kuttene rammer "flerfoldige tusen" som ville fått lesehjelp.

Det er to større lesefremmede prosjekter som finansieres gjennom kulturprosjektet, som ifølge Haukeland Liadal har bidratt vidt til å styrke leseferdighetene, som forsvinner med 2014-budsjettet. Dette er leselystprosjekter som er en del av kulturløftet, samt midler til foreningen "Leser søker bok".

På spørsmål fra Kureren sier arbeiderpartirepresentanten at disse lesefremmede tiltakene, som "regjeringen Stoltenberg har vært med å støtte helhjertet opp om," har hjulpet et svært stort antall nordmenn med å bedre leseevnen. "Jeg vil anta at det er flerfoldige tusen som har vært med i tiltakene, uten at jeg har eksakte tall," sier Haukeland Liadal.

Hun ser også en klar sammenheng mellom de bedrede resultatene for norske elever i PISA-prøvene og disse tiltakene for å fremme leselyst og leseferdigheter. Det er all grunn til å tro "at stort fokus på lesing og lystbetont lesing har hatt innvirkning på leseferdighetene," oppsummerer stortingsrepresentanten.

Haukeland Liadal påpeker at virkemidlene for å øke leseferdighetene er mange, og man har hittil også funnet dem innenfor kulturbudsjettene. Men med kuttet i kulturbudsjettet for 2014, i forhold til den rødgrønne regjeringens forslag, blir det mindre til slike lesefremmede tiltak.

Leselyst over kulturbudsjettet
Leselystprosjektene har vært del av kulturløftet til den rødgrønne regjeringen, og hovedmålsetningen var at "man ville vekke leseinteressen blant barn og unge," ifølge Haukeland Liadal. Men prosjektene er etter hvert blitt utvidet med prosjekter også for voksne og på arbeidsplassene.

Prosjektene har fått tildelt penger gjennom kulturrådet, Nasjonalbiblioteket og prosjektene Den kulturelle nistepakken og Den kulturelle skolesekken. Dette har betydd tiltak i skolene, på bibliotekene og på arbeidsplassene som, ifølge arbeiderpartirepresentanten, har nådd tusenvis av mennesker.

Derimot er "Leser søker bok" en forening som gir støtte til forfattere, illustratører og forlag som ønsker å gi ut bøker tilpasset mennesker med begrenset leseevne. 260 biblioteker i hele landet deltar i distribusjonen. Foreningen gir støtte til mellom 12 og 15 bøker hvert år, og har hittil fått midler over kulturbudsjettet.

"Viktig for demokratiet"
Haukeland Liadal viser til at "studier viser at en av tre voksne sliter med å få med seg innholdet i vanlig tekst. Det er et problem for den enkelte, og en stor utfordring for samfunnet. I et demokrati er det en forutsetning at alle kan tilegne seg kunnskap og informasjon."

Stortingsrepresentanten, som er medlem av familie- og kulturkomiteen, henvender seg nå med et direkte spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey (H). Med henvisning tilden sist fremlagte PISA-undersøkelsen, som "viser tydelig fremgang for norske elever i leseferdigheter," påpeker hun at regjeringen samtidig "kutter i alle lesefremmede tiltak."

"Hva er årsaken til at regjeringen kutter i prosjekter som fremmer leselyst blant barn og unge, og hvilke ambisjon har regjeringen for norske elevers leseglede?" spør Haukeland Liadal kulturministeren. Widvey vil måtte presentere et svar gjennom Stortinget.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no