See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.12.2013 - Ny utstilling om Willy Brandt i Oslo
» 18.09.2013 - Tysklands fremste samfunnsrefser er død
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland
» 16.05.2013 - Utstilling i Hamburg: 100 år med "bad taste"
» 27.03.2013 - Tysk krigsdrama irriterer i PolenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Alltid omstridt, og alltid beundret: den tyske forfatteren Günter Grass
© Christoph Müller-Girod/GNU/Kureren
Kultur - Tyskland

Nobelprisvinner Günter Grass gir seg

Kureren, 14. januar 2014 - Alderen begynner å påvirke arbeidet til nobelprisvinner Günter Grass. Den tyske forfatteren har bekreftet at helsen hindrer ham i å være i stand til å fungere som før, og derfor antar at han ikke kommer til å være i stand til å publisere flere romaner.

"For øyeblikket er jeg 86 år gammel. Jeg tror ikke at jeg oppnår å skrive en roman til," sa forfatteren i et intervju, som i går ble publisert i den tyske avisen Passauer Neue Presse, og som flere tyske medier refererer til i dag.

"Min helse tillater ikke meg å tenke på prosjekter som tar fem eller seks år, tilsvarende forskningsperioden som kreves for å skrive en roman," sier Grass. Forfatteren av blant annet Blikktrommen la under intervjuet til at han i den siste tiden har jobbet noe med tegninger og akvareller, etter en periode der han ikke fikk skrevet på grunn av hyppige sykehusinnleggelser.

Dermed bekrefter Grass at det nå er det slutt på den litterære karrieren hans, etter å ha vært en de mest prominente representantene for kulturlivet i Tyskland i over et halvt århundre.

Grass alltid skapt stor debatt, helt fra Blikktrommen (1959), der han måtte forsvare seg i domstolene etter å ha blitt tiltalt for pornografi, til Beim Häuten der Zwiebel (2006), som utløste en skandale da forfatteren for første gang avslørte at han hadde vært medlem av SS da han var 17 år gammel.

Han har også alltid vært involvert i politikken, der han ga sin støtte til det sosialdemokratiske partiet (SPD) og Willy Brandt da denne var på vei til kanslerembetet. Etter å ha vært venstresiden tro i alle år, var det derfor mange konservative i Tyskland som benyttet anledningen til å angripe ham da skandalen rundt medlemskapet i SS ble kjent. Med bakgrunn i SS-medlemskapet ble Grass også sterkt kritisert da han i 2012 presenterte et Israel-kritisk dikt, noe som vakte stor debatt i Tyskland og internasjonalt.

I den politiskfilosofiske samfunnsdebatten i Tyskland har han vært venstresidens fremste representant, og hans motpol var den konservative, jødiske samfunnsrefseren Marcel Reich-Ranicki, som gikk bort i september i fjor. De evinnelige debattene mellom Grass og Reich-Ranicki var ansett som både underholdende og krevende.

Les mer om Marcel Reich-Ranicki i denne artikkelen: "Tysklands fremste samfunnsrefser er død".

Og Grass har alltid brukt all sin energi når han har vært i debatt med en motpart, og han har ikke hatt lett for "å glemme" sine kontrahenter. Dette viste han klart da i tre sammenhengende tiår han nektet å gi kommentarer til den tyske storavisen Bild og andre medier fra Springer-gruppen etter en svertekampanje Bild hadde hatt mot forfatteren Heinrich Böll.

Kontroversiell i alle år
Mange av bøkene hans har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse, noe som kuliminerte i Nobelprisen i litteratur i 1999. Og flere bøker og utgivelser har generert samfunnsdebatter som gikk langt utover det strengt litterære.

Grass skapte en av sine største kontroverser i 2012, da han publiserte et dikt der han erklærte at staten Israel truet verdensfreden ettersom landet truet med å angripe Iran for å unngå at dette landet skulle bygge sine egne atomvåpen. Av denne grunn ble Grass erklært "persona non grata" av staten Israel samme år.

Også i de siste månedene har Grass fortsatt å være involvert i politikk, på tross av sykdom og svekkelse. I høst tok Grass kontakt med toppledere i SPD for å kreve at partiet ikke skulle delta i en storkoalisjon med Angela Merkels CDU. Og i de siste månedene har han uttalt seg i favør av at Tyskland skal gi politisk asyl til den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Men Grass' avskjed til romanen må ikke nødvendigvis bety hans farvel til litteraturen. Han kan fortsatt lage poesi, en sjanger der forfatteren allerede har vist sine kvaliteter. Og, som Grass selv har sagt mange ganger; han jukser aldri når han tar tak i et prosjekt, så det vil fortsatt kunne komme tankevekkende utspill fra nobelprisvinneren.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no