See also:
» 23.01.2014 - Tysk presse: Norsk "hvalskandale" på Grüne Woche i Berlin
» 17.01.2014 - Stort flertall for aktiv dødshjelp i Tyskland
» 14.01.2014 - Nobelprisvinner Günter Grass gir seg
» 10.01.2014 - Homovennlig læreplan møter motstand i Tyskland
» 02.12.2013 - Ny utstilling om Willy Brandt i Oslo
» 18.09.2013 - Tysklands fremste samfunnsrefser er død
» 16.05.2013 - Utstilling i Hamburg: 100 år med "bad taste"
» 27.03.2013 - Tysk krigsdrama irriterer i Polen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tyske papiraviser på en kafé i Hamburg
© Nicholas Boos/GNU/Kureren
Kultur | Samfunn - Tyskland

Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland

Frank Schirrmacher, utgiveren av den tyske storavisen 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ)

© WAN-IFRA/Kureren
Kureren, 2. september 2013
- I løpet av sommeren har mediedebatten rast blant kvalitetsavisene i Tyskland, som også rammes av en inntjeningskrise. De store spørsmålene blir reist: Var det riktig å starte nettsatsningen i sin tid med å legge ut kvalitetsstoffet? Må vi stenge nettet for kvalitetsstoff igjen?

Aviskrisen i Tyskland er like stor som i andre land. Det selges 5 millioner færre aviser daglig enn for bare ti år siden, og reklameinntektene har sunket med 1,3 milliarder euro (10 milliarder kroner) siden 2006. Flere storaviser har mistet mer enn halvparten av leserne sine og tapsspiralen går raskere og raskere.

Nyhetsmagasinet 'Der Spiegel' har sparket i august i gang en stor mediedebatt i Tyskland. Spørsmålet "Trenger vi fortsatt dagsavisene, og dersom ja, hvilke?" skulle provosere, men fremprovoserte først og fremst et stort engasjement.

Debatten blir ført i alle fora, fra et 24-siders multimediabilag i tidsskriftet til spesialutgaver som en iPad-app med mye videomateriale og på 'Spiegels' egen tv-kanal. I versjoner bevisst tilpasset de forskjellige medieplattformene trekkes redaksjonene fra de viktigste dagsavisene i Tyskland med og "lesere, journalister, fotografer og grafikere" inviteres til å delta i en 3-ukers nasjonal debatt om papirpressens fremtid.

"Avisdramaet", som 'Der Spiegel' har titulert debatten, utspiller seg, som i Norge, som en rask overgang fra lesernes mediekonsum på papir til nettbasert mediebruk. Og i denne overgangen krymper papiravisenes opplag og inntekter samtidig som mediehusene ikke klarer å oppdrive like store inntekter fra sine nye onlineprodukter.

Et av de mest brukte argumentene blant bransjelederne er at det trolig var en stor feil av avisene å legge "kvalitetsstoffet" fritt ut på nettet i den første, uoversiktlige tiden for nettmediene. Frank Schirrmacher, utgiveren bak 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ), er blant dem som angrer. Schirrmacher påpeker at "nettet er et klassisk neoliberalt marked" med uhemmet konkurranse og få vinnere. "Giganter som Google prøver å utnytte andres åndsverk til fordel for egen gevinst," kritiserte FAZ-lederen.

Men avislederne fikk det vanskeligere da de skulle prøve å forklare verdien av dagsaviser på papir. Andreas Casdorff, redaktøren for 'Tagesspiegel', definerer papiravisene som et "kulturgode" mens Wolfgang Krach fra renommerte 'Süddeutsche Zeitung' fremhevet de "eksklusive nyhetene" og "leselysten".

Jan-Eric Peters fra avisen 'Die Welt', den konservative kvalitetsavisen til mediehuset Springer, skilte seg ut fra kollegaene. Peters kunne avsløre at 'Die Welt' allerede i syv år har levd etter mottoet "online first". Her tenker redaksjonen i utgangspunktet i et digitalt format, og først når nyheten er publisert på nettet, vurderes endringer til papirutgaven.

'Die Welt' er for øvrig det eneste tyske stormediet på nett som allerede har innført en betalingsmur. He

Den prisbelønte Spiegel-journalisten Cordt Schnibben

© Gläscher/stern/Henri Nannen Preis/Kureren
r kan tilfeldige leserne få tilgang til 20 artikler i måneden uten å betale. Vil du lese mer, må du kjøpe et onlineabonnement. Betalingsmuren ble innført ved årsskiftet, og i forrige uke annonserte Springer-forlaget at ordningen var en suksess. Mer enn 47.000 lesere hadde tegnet et onlineabonnement i løpet av et halvt år, og antall sidevisninger på welt.de hadde samtidig fortsatt å øke.

Nå har også de store nettavisene 'Süddeutsche Zeitung', 'FAZ' og 'Spiegel Online' annonsert planer om å sette opp forskjellige betalingsmurer i løpet av året. Men planene er mer omdiskuterte i Tyskland enn i Norge, og også Spiegel-journalist Cordt Schnibben, som satt i gang debatten, understreker at "betalingsmodeller for onlinejournalistikk" ikke er "den store løsningen" som den kriserammede bransjen søker etter.

Schnibben viser da også til det mye siterte eksempelet 'New York Times', som også er forbildet for norske medier som nå vil prøve ut en betalingsmur. "'New York Times' har riktignok allerede fått 650.000 betalende nettabonnenter, men selv denne avisen, som trolig er verdens beste og med en global leserskare, klarer ikke engang å motivere tre prosent av leserne sine til å betale for seg," påpeker Schnibben.

Nils Jacobsen fra den tyske bransjenettavisen meedia.de synes derimot at hele debatten, der som vanlig "ofrene for papiraviskrisen drøfter papiraviskrisen" blir for tilbakeskuende. "Det er litt som debattrunden etter kjempetapet i en avgjørende landskamp: Riktignok hadde man kommet langt, og derfor var fallhøyden stor. Men spørsmålet om hvordan man kan gjøre det bedre i fremtiden blir i det store og hele ubesvart," kommenterer Jacobsen.

Og mens mange av redaktørene i mediedebatten ser løsningene i betalingsmurer og å forbeholde kvalitetsstoffet for papiravisene, mener Jacobsen at det er papiravisene som trenger en endring. Ifølge medieviteren, har utgiverne av papiravisene sovet i timen hva angår lesernes store frigjøring på nettet. Papiravisene må finne nye måter å engasjere og aktivisere leserne på, slik som nettavisene har fått til, påpeker Jacobsen.

Også lesermeningene i de forskjellige åpne debattforaene går i en annen retning enn redaktørenes betalingsmurer. Kritikken fra leserne går først og fremst i retning av en angivelig "dårligere kvalitet" på avisproduktet og at det spares for mye på journalistikken. Det påpekes at de avisene som har gått i den lettbente retningen gjør det stadig dårligere, mens de som går mot strømmen og skjerper kvaliteten, som 'Die Zeit', er blant de få vinnerne - ikke ulikt erfaringene til 'Morgenbladet' i Norge.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no