See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 14.01.2014 - Nobelprisvinner Günter Grass gir seg
» 02.12.2013 - Ny utstilling om Willy Brandt i Oslo
» 02.09.2013 - Stor debatt om medienes overlevelsesevne i Tyskland
» 16.05.2013 - Utstilling i Hamburg: 100 år med "bad taste"
» 27.03.2013 - Tysk krigsdrama irriterer i Polen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Marcel Reich-Ranicki holdt hovedtalen under den årlige minnestunden for nazistenes ofre i Forbundsdagen i 2012
© Deutscher Bundestag/Lichtblick/Achim Melde/Kureren
Kultur - Tyskland

Tysklands fremste samfunnsrefser er død

Forsiden på det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel i august 1995

© Kureren (Faksimile)
Kureren, 18. september 2013
- Marcel Reich-Ranicki er kjent for 98 prosent av den tyske befolkningen, ifølge en meningsmåling: Ikke verst for en 93-årig litteraturkritiker! I dag døde den tyske samfunnsrefseren med polskjødisk bakgrunn, som også ble internasjonalt kjent for sin krangel med nobelprisvinner Günter Grass.

"Det som er dårlig, det er dårlig, og det må sies klart," skrev Reich-Ranicki i en legendarisk kritikk av Günter Grass' bok "Ein weites Feld" fra 1995. Illustrativt river han Grass-boken i filler på et svært kjent forsidebilde i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Reich-Ranicki har herjet med de fleste, og hans skarpe tunge ble i årtier formidlet i alle kanaler i Tyskland. Litteraturkritikeren jobbet i flere av Tysklands mest anerkjente aviser, men han ledet også sitt eget populære (!) litteraturprogram på statskanalen ZDF, "Literarisches Quartett".

Ikke bare hadde han faglig tyngde, han hadde også menneskelig og moralsk tyngde og delte sitt utrolige liv med det tyske publikumet.

Reich-Ranicki var en av de få polske jødene som overlevde å bli stuet sammen i Warszawa-gettoen, der han i flere år holdt seg i live gjennom å arbeide som oversetter og for det lokale presseorganet i gettoen. I 1943 lytes det Reich-Ranicki og kona hans, Teofila, å rømme og finne tilflukt i den polske motstandsbevegelsen.

Etter krigen jobbet han for det polske kommunistpartiet og var også regimetro polsk generalkonsul og agent i London. Men den kommunistiske tvangstrøya ble etter hvert for trang for en person med såpass sterke meninger som Reich-Ranicki, og han flyktet derfor til Frankfurt am Main (i Vest-Tyskland) med familien sin i 1958.

Allerede i 1960 ble han tatt opp som litteraturkritiker i den anerkjente Hamburg-avisen Die Zeit, og fra 1973 ledet han litteraturavdelingen i like anerkjente Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Siden den tid har Reich-Ranicki vært et fast innslag i den tyske kulturdebatten, og etter hvert også i den allmenne samfunnsdebatten.

Hans personlige historie, som berørte mange, ga ham også en ekstra moralsk tyngde i den tyske debatten. Da han for noen år siden ble utfordret på sitt virke for det polske kommunistdiktaturet, parerte han at, om det var noen som ikke trengte å stå til regnskap overfor den tyske offentligheten om hva han hadde gjort under og rett etter krigen, så var det vel ham. Og dermed var den debatten over.

En debatt som imidlertid aldri ble avsluttet var den mellom Reich-Ranicki og forfatter Günter Grass, som også ble regnet som politiske motpoler i kulturlivet i Tyskland (Grass på venstresiden og Reich-Ranicki på høyresiden).

Reich-Ranicki var blant dem som gikk sterkest ut mot Grass, da sistnevnte i fjor vår presenterte sitt Israel-kritiske dikt som vekte stor debatt i Tyskland og internasjonalt.

"Det er et vemmelig dikt," sa kritikeren, som oppsummerte at Grass var blitt antisemittisk på sine gamle dager. Reich-Ranicki mente at mye av venstresiden i Europa var skjult antisemittisk, og han fikk svært mye støtte for sitt syn i den store debatten han dermed startet i Tyskland i fjor.

Nå er Marcel Reich-Ranicki gått bort, i en alder av 93 år. Tysk presse hyller i dag den frittalende kritikeren som totalt har dominert kulturdebatten i det tyskspråklige rommet i de siste tiårene. Man trenger ikke være enig i alt Reich-Ranicki sa for likevel å fastslå at en viktig europeisk røst i dag har stilnet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no