See also:
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 27.02.2014 - Konflikten om Krimhalvøya truer freden i Ukraina











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Populær sjokoladekonge: Petro Porosjenko ligger an til å bli Ukrainas neste president
© US State Dept/Kureren
Politikk - Ukraina

Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president

USAs John Kerry og fire ukrainske presidentkandidater: Klitsjko (v), Porosjenko, Tjahnybok og Tihipko (h)

© US State Dept/Kureren
Kureren, 27. mars 2014
- Oligarken Petro Porosjenko leder klart på meningsmålingene over presidentkandidatene i Ukraina, og ville slått Julia Timosjenko med en margin på en til fire. Sjokoladekongen Porosjenko var den første oligarken som skiftet side og aktivt støttet Maidan-protestene.

Det skal holdes fremskutte parlaments- og presidentvalg i Ukraina den 25. mai, og nå begynner kandidatene å bli klare. De opplagte partilederne Julia Timosjenko (Fedrelandspartiet), Vitali Klitsjko (UDAR) og Oleh Tjahnybok (det ultranasjonalistiske partiet Svoboda) har meldt sitt kandidatur.

Tidligere statsminister Timosjenko, som fikk nest flest stemmer ved forrige presidentvalg, bekreftet i dag at hun igjen stiller som kandidat. "Ja, jeg har tenkt å stille," sa Timosjenko på en pressekonferanse i Kiev i dag. Hun presiserte at medlemmene i Fedrelandspartiet først må godta kandidaturet hennes, noe som trolig vil skje på partikongressen førstkommende lørdag.

Timosjenko er blant politikerne som ble heiet frem under Oransjerevolusjonen i 2004. Men tiden hennes som statsminister var preget av den personlige feiden med president Viktor Jusjtsjenko. På tross av enkelte fremskritt, var regjeringen hennes derfor for det meste handlingslammet. Timosjenko har med årene dalt betraktelig i popularitet.

Også tidligere bokseverdensmester Vitali Klitsjko, som hadde en fremtredende plass på Maidan-plassen i Kiev under årets revolusjon, har allerede meldt fra om sitt kandidatur. Partiet til Klitsjko, UDAR, var ett av tre som ledet an i protestene mot nå avsatte president Viktor Janukovitsj. Men, i motsetning til Timosjenkos Fedrelandsparti, deltar ikke UDAR i den nye overgangsregjeringen, nettopp for å bedre sjansene foran valget i mai.

For ultranasjonalistene i partiet Svoboda, som har stor støtte i deler av Vest-Ukraina, stiller den relativt moderate partilederen, Oleh Tjahnybok. Tjahnybok, som har fjernet de mest ekstreme elementene i partiet, var også presidentkandidat i 2010, da han kun fikk 1,4 prosent av stemmene. Men Svoboda har siden den tid vokst betraktelig, og er det største partiet i deler av Vest-Ukraina.

Les mer om Svoboda-leder Oleh Tjahnybok i denne artikkelen: "'Fascisten' Tjahnybok, Ukrainas mørke rytter".

I tille

Julia Timosjenko fra Fedrelandspartiet annonserte i dag sitt kandidatur til presidentvalget, til størst interesse for utenlandsk presse

© Fedrelandspartiet/Kureren
gg har den paramilitære bevegelsen "Høyre sektor", som særlig russiske medier omtaler som "nynazistisk", annonsert at den vil omdannes til et politisk parti. Lederen for Høyre sektor, Dmitro Jarosj, som spår en omfattende krig med Russland i nær fremtid, har også kastet seg inn i den ukrainske presidentkampen.

Porosjenko leder første meningsmåling
Men disse fire partilederne synes sjanseløse mot den nye politiske stjernen i Ukraina, oligarken og parlamentsmedlemmet Petro Porosjenko. Porosjenko er, ifølge Forbes, Ukrainas syvende rikeste mann, eier av den legendariske sjokoladeprodusenten Roshen og det ukrainske tv-mediet TV5.

Porosjenko har vært aktiv i ukrainsk politikk lenge. Han var med å finansiere Oransjerevolusjonen og ble belønnet med en periode som utenriksminister i Timosjenkos regjering. Men Porosjenko skiftet side til Janukovitsj og Regionspartiet ved neste valg, i likhet med de andre oligarkene i Ukraina, og var dermed næringsminister i en periode i 2012.

Under Maidan-protestene var Porosjenko den første oligarken som vendte seg bort fra president Janukovitsj. Han skal ha spilt en vesentlig rolle i å finansiere protestene. Og da president Janukovitsj rømte landet, var Porosjenko aktuell som ukrainsk overgangspresident og midlertidig statsminister. Begge disse postene ble imidlertid overtatt av ledere for Timosjenkos Fedrelandsparti.

Les mer om Porosjenkos rolle i Maidan-protestene i denne artikkelen: "Ukraina: Oligarkene vender ryggen til Janukovitsj".

Porosjenko har også meldt sitt kandidatur ved presidentvalget i mai. Og ifølge de første meningsmålingene, fra fire uavhengige institutter i Ukraina, er det Porosjenko som er den desidert mest populære kandidaten.

Dersom det var presidentvalg i Ukraina i dag, ville 24,9 prosent av velgerne stemt på Porosjenko. Dermed ligger han klart foran de andre kjente kandidatene. Overraskende er det bokseren Klitsjko som kommer på andreplass, med støtte fra 8,

Økonomen Sergij Tihipko (med frue) ligger an til å bli Regionspartiets presidentkandidat

© Odessa Internasjonale filmfestival/Kureren
9 prosent av velgerne i en tenkt første valgrunde. Timosjenko ligger rett bak, med en støtte på 8,2 prosent.

De totalt 6200 intervjuobjektene ble også spurt hvem de ville stemt på i en mulig annen valgomgang. I en tenkt omkamp mellom Porosjenko og Klitsjko, ville Porosjenko fått 42,9 prosent av stemmene, mens Klitsjko kun ville fått 15,3 prosent. Mot Timosjenko ville seieren vært enda klarere: Da ville 46,3 prosent stemt på Porosjenko mens kun 11,8 ville stemt på Timosjenko.

De to lederne på ytre høyre, som får svært stor internasjonal mediedekning, har kun en marginal støtte blant ukrainske velgere ved et presidentvalg, ifølge de samme målingene. Svoboda-leder Tjahnybok ligger an til beskjedne 1,7 prosent ved valget, mens Jarosj fra Høyre sektor kun støttes av 0,9 prosent av velgerne. Verken Tjahnybok eller Jarosj har derfor noen sjanse til å nå den andre valgrunden.

Hva med Regionspartiet?
Forrige president- og parlamentsvalg i Ukraina ble vunnet av Janukovitsj og hans Regionsparti. Og under Maidan-revolusjonen smuldret store deler av parlamentsgruppen til Regionspartiet hen etter den grove maktbruken mot demonstrantene. Partiet lå an til å bli oppløst.

Men Regionspartiet er nå i ferd med å prøve å gjenreise seg. I flere uker har man prøvd å organisere en ny partikongress, der et nytt program, en ny politisk kurs og en ny ledelse skulle bli definert. Det ser nå ut til at dette viktige møtet vil holdes førstkommende lørdag i Kiev. Spørsmålet er om Regionspartiet skal ha en presidentkandidat, og i så fall hvem dette blir.

Ifølge parlamentsmedlem Hanna Herman fra Regionspartiet bør partiet stå over dette presidentvalget, rett og slett fordi man fortsatt ikke har noen politisk kurs. "Jeg mener at partiet nå må ta en time-out, starte med interne reformer, fornye sammensetningen og skape en ny plattform," sa Herman til det ukrainske nyhetsbyrået Interfax. Partiet burde ikke nominere noen presidentkandidat, la hun til.

Men én kandidat fra Regio

Høyre sektors militante leder, Dmitro Jarosj, har minimale sjanser ved presidentvalget

© Dmitro Jarosj/Kureren
nspartiet skiller seg likevel allerede ut i forhold til presidentvalget den 25. mai. Det er Sergij Tihipko, tidligere finansminister, nasjonalbankleder, presidentkandidat fra 2010 og lenge en alliert av president Janukovitsj. Tihipko har erklært seg selv som presidentkandidat, og han ber nå Regionspartiet godta ham som partiets offisielle kandidat.

Tihipko er kanskje den mest populære politikeren som fortsatt tilhører det ellers diskreditterte Regionspartiet. Og på meningsmålingene havner Tihipko for øyeblikket på en fjerdeplass med 7,3 prosents støtte, like bak Klitsjko og Timosjenko. Og dersom Tihipko hadde nådd andre runde i presidentvalget, ville Porosjenko fått 50,8 prosent av stemmene, mens Tihipko ville fått 14,4 prosent.

Stor støtte omkring valget
Målingene viser også at det omstridte valget, som ifølge avgåtte president Janukovitsj er grunnlovsstridig, har stor støtte i den ukrainske befolkningen. Totalt 65,8 prosent er for å avholde fremskutte valg nå, 17,5 prosent er imot, mens 16,7 prosent ikke vet hva de skal mene.

Likevel er det et rekordhøyt antall ukrainere, hele 81,7 prosent, som sier at de akter å delta ved parlaments- og presidentvalget. Dermed ser det ut til at det omstridte valget i alle fall vil bli gitt legitimitet av den ukrainske befolkningen.

Ifølge målingene til de fire ukrainske instituttene er det likevel mange velgere som ikke lar seg begeistre av utvalget av kandidater. Rundt 20 prosent av velgerne har fortsatt ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på. I tillegg sier 9,7 prosent at de vil stemme på alternativet "mot alle kandidatene", som er en reelt eksisterende valgmulighet ved ukrainske presidentvalg.

Men to måneder foran presidentvalget i Ukraina er det likevel én kandidat som peker seg klart ut, og det er Porosjenko fra den sørukrainske byen Odessa. Det er lite som tyder på at noen av de andre kandidatene skal klare å ta igjen Porosjenkos ledelse, eller at det vil kunne komme nye, mer populære kandidater.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no