See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avlyser EU-tilknytningen: Ukrainas statsminister Mikola Asarov
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Økonomi - Ukraina

Ukraina trekker seg fra planlagt EU-tilknytning

Forhandler: Ukrainas president Viktor Janukovitsj (v) og EU-kommisjonær Štefan Füle (h)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 21. november 2013
- Regjeringen i Ukraina overrasket alle i dag ved å "stoppe forberedelsene" for en EU-tilknytning, som ifølge planene skulle underskrives om bare en uke. Ukraina har vært under ekstremt press fra Russland, og vil nå heller søke sterkere handelsbånd med Moskva.

Beslutningen ble annonsert i en pressemelding i dag, utstedt av Ukrainas statsminister Nikolai Asarov. Ukraina tar ikke bare en pause fra den planlagte EU-tilknytningen. Regjeringen vil også studere "tiltak Ukraina må gjøre for å gjenopprette den tapte eksporten, samt handels- og økonomiske forbindelser med Russland."

Før videre forhandlinger med EU kunne bli ført, måtte Ukraina først utvikle et innenlandsmarked av et tilfredsstillende omfang, heter det videre i pressemeldingen. "Dette vil danne grunnlag for likestilte relasjoner mellom Ukraina og EUs medlemsland," ifølge regjeringen i Kiev.

Kiev hadde allerede i september prinsippet godkjent den omfattende assosiasjonsavtalen med EU. Og Ukrainas president Viktor Janukovitsj gjentok senest i dag i Wien at avtalen skulle underskrives under det planlagte toppmøtet neste uke.

Men tidligere på dagen hadde Ukrainas parlament avvist en rekke lovforslag, blant annet et som ville gi den tidligere statsministeren Julia Timosjenko tilgang til medisinsk behandling i utlandet. Utreisen til Timosjenko, som ble dømt til syv års fengsel for å godkjenne en kjøpsavtale om russisk gass, var en av betingelsene fra Brussel for å undertegne samarbeidsavtalen på det neste EU-toppmøtet, den 28. og 29. november i Vilnius.

Alt tyder nå på at lettelsen av soningsforholdene for motstander Timosjenko ble en mye vanskeligere sak for Ukrainas president Janukovitsj enn de andre betingelsene fra Brussel, som inkluderte reformer i lovgivningen og i valgsystemet. Det var regjeringspartiet til Janukovitsj som blokkerte alle lovforslagene som skulle berede grunnen for neste ukes avtaleunderskriving med EU.

Jubel i Moskva
Dermed ga regjeringspartiet klar beskjed om at det likevel ikke ønsket assosiasjonsavtalen med EU. Men regjeringens offisielle begrunnelse for å avbryte forhandlingene med Brussel er økonomiske. Og bak dem står Russlands president Vladimir Putin, som har motsatt seg kraftig den pro-europeiske linjen til Janukovitsj og kommet med både trusler og gulrøtter på veien.

Nyheten ble svært godt tatt imot i Moskva i dag. Putin sa at han nå ville ha samtaler med Ukraina og EU før disse signerer tilknytningsavtalen, og at ideen om slike samtaler hadde kommet fra Janukovitsj selv.

Ukrainas president har møtt Putin bak lukkede dører to ganger de siste ukene, og selv om det er ukjent hva som ble avtalt der, tror mange analytikere at disse samtalene har vært sentrale i å fryse forberedelsene til traktaten om EU-tilknytning.

Janukovitsj har vært på offisielt besøk i Wien i dag. I dag tidlig sa han at Ukraina forsetter sin kurs med integrasjon i Europa. "Vi vil fortsette på veien til europeisk integrasjon," sa den ukrainske presidenten, som imidlertid ikke var enig med komme

Pisk og gulrøtter: Russlands president Vladimir Putin i møte med Ukrainas Janukovitsj

© Kreml/Kureren
ntaren fra sin østerrikske kollega, president Heinz Fisher. Fischer mente at "Kiev er bare 50 meter unna å nå målet."

I et kryptisk svar til den østerrikske presidenten sa Janukovitsj: "Strekningen vi har gått er alt for kort til å forstå om man kan skimte toppen eller ikke. Men det viktigste er at vi hittil trolig kun har gått den enkleste strekningen, mens det som ligger foran oss er vanskeligere strekninger med større hindringer," sa ukraineren, før det var klart Ukrainas EU-tilnærming kort etter ville bli stanset.

Hardt press på Ukraina
Ukrainas statsminister Asarov lovte allerede i september at landet ville oppfylle alle kravene som trengtes før den endelige signeringen av assosiasjonsavtalen med EU. Den 5. september vedtok det ukrainske parlamentet de fleste av de nye lovene som var nødvendige for å signere avtalen. Kun de mest betente temaene gjensto.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Ukraina bestemmer seg for EU-tilknytning".

Ukraina, som etter flere århundrer ble fri fra Kreml-styret i 1991, har vært utsatt for et svært hardt press. Moskva skal ha spilt på den store russiske minoriteten i Ukraina, samt lagt frem forslag om subsidierte energipriser, som regjeringen i Kiev er svært avhengig av. Ukraina ble også truet med straffetoller for utførsel av for eksempel landbruksprodukter til Russland, slik Kreml tidligere har utsatt både Georgia og Moldova for.

Og i praksis har Russland latt ukrainerne få merke hva de økonomiske reaksjonene på en EU-tilnærming ville bli. Ifølge statsminister Asarov har nemlig eksporten til Russland allerede gått ned med hele 25 prosent de første ti månedene av 2013, og det uten at Moskva har annonsert konkrete straffetiltak mot Ukraina.

Les mer om konkurransen mellom EU og Russland i Øst-Europa i denne artikkelen: "EU, Russland i kald krig om handelspartnere".

Asarov annonserte derfor i dag en fullstendig kuvending i Ukrainas handels- og økonomiske forbindelser. Nå var det "jobb nummer én" å rydde opp i handelshindringene overfor Russland, sa statsministeren. Så skulle man gå i gang med forhandlinger om en handelsavtale med naboen i nord, noe som kan ende i at Ukraina slutter seg til den totalt Moskva-dominerte Eurasiske tollunionen. Og den er på konfrontasjonskurs med EU.

I Brussel ble de nye tonene fra Kiev ikke tatt særlig godt imot i dag.

Flere EU-parlamentarikere hadde tidligere på dagen antydet at man kunne slippe Ukraina inn i varmen selv om Timosjenko ikke fikk utreisetillatelse. Men da bruddet ble klart, avlyste EUs utvidelseskommissær Stefan Füle sporenstreks sin planlagte reise til Kiev. Füle gjorde det klart at EU ikke kom til å underskrive noen avtale med Ukraina neste uke.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no