See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Europas nye Jernteppe? Grenseovergang mellom Moldova og utbryterrepublikken Transnistria
© Dieter Zirnig/Flickr/Kureren
Politikk | Økonomi - Ukraina | Russland | Moldova | Hviterussland | Armenia

EU, Russland i kald krig om handelspartnere

Protesterer mot Russland: EU-kommisjonær Štefan Füle

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 12. september 2013
- Slaget står om seks ekssovjetrepublikker som må velge mellom tollfri handel med enten Russland eller EU. Etter at Armenia i forrige uke valgte Russland, beskylder EU nå russerne for maktmisbruk, utnyttelse av militære konflikter og utpressing om energileveranser.

EU-kommisjonær Štefan Füle legger ikke skjul på at han er forbannet. Forbannet over urent spill fra russerne når det gjelder å true til seg nye medlemmer av den såkalte Eurasiske tollunion. Og forbannet over at de russiske kravene gjør det umulig for de samme landene å samarbeide med EU.

Slaget står om ekssovjetrepublikkene Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Hviterussland, Moldova og Ukraina.

Sammen med Russland, danner Hviterussland kjernen i den nye Eurasiske tollunion. Men Hviterussland beholder likevel en dør på gløtt for å bli med i EUs østlige partnerskap, trolig for å kunne beholde et minimalt pressnivå overfor de overmektige russerne.

I forrige uke annonserte også Armenia at det ville bli med i Den eurasiske union, selv om dette betyr å oppgi en ferdigforhandlet frihandelsavtale med EU. Moskva kunne by de isolerte armenerne både militære garantier og fortsatt store rabatter på gassleveransene, som det lille landet i Kaukasus er fullstendig avhengig av.

Aserbajdsjan og Georgia ser derimot hen mot EU. Georgia fordi landet i praksis er i krig med Russland, og Aserbajdsjan fordi landet i praksis er i krig med Armenia.

Fronten mellom EU og Russland i handelspartnerkrigen går nå i Moldova og Ukraina.

Moldova har for tiden en svak regjering som er entydig for et EU-medlemskap og har forhandlet frem en frihandelsavtale med EU. Men den sterke opposisjonen i landet er Kreml-lydig og venter bare på nyvalg for å skifte kurs. Samtidig har den russiskstøttede moldovske utbryterrepublikken Transnistria, et stalinistisk mafiarede, begynt å rasle med sablene. Krigstrus

Forhandler: Ukrainas president Viktor Janukovitsj (v) og EU-kommisjonær Štefan Füle (h)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
ler henger dermed over Moldova når det skal velge sin vei mellom EU og Russland.

Og det store slaget står om Ukraina, Europas nest største land. Ukrainske myndigheter er ubestemt om veivalget og har bremset opp EU-integreringen som ble startet av partiene som nå er i opposisjon. Russerne bruker sterke midler for å presse Ukraina inn i Den eurasiske union, og prisen for de livsviktige gassleveransene er det viktigste forhandlingskortet.

Štefan Füle: "Urent russisk spill"
Füle er EUs kommisjonær for utvidelse, og han annonserte i dag at han skal lede en større delegasjon av EU-toppledere til Armenia i morgen som vil drøfte den kalde krigen om handelspartnerne i øst med de aktuelle landene. Der vil han også presentere nye godbiter for de potensielle partnerlandene, som deltakelse i EUs studentutvekslingsprogam Erasmus og muligheter for lettere adgang til Schengen-visum for borgerne i de tidligere sovjetrepublikkene.

Men Füle går også sterkt i rette med russerne. I en tale i Det europeiske parlamentet i Strasbourg i går klargjorde han at EU ser seg lei på det russiske maktspillet. "Vi har observert at et enormt press blir plassert på noen av våre partnere" for å bryte frihandelsbåndene med EU, beklaget Füle.

Kommisjonæren presenterte fremveksten av såkalte DCFTA-er mellom EU og flere tidligere sovjetrepublikker. Dette er akronymet for avtaler om "dype og omfattende frihandelsområder", som er de mest omfattende handelsavtalene EU tilbyr til land som fortsatt ikke regnes som medlemskandidater, men som kan åpne veien for et fremtidig medlemskap. Det inkluderer o

Armenias president Serzh Sargsian (v) i møte med Russlands Vladimir Putin forrige uke

© President of Armenia/Kureren
gså politisk samarbeid, blant annet om utenriksspørsmål, menneskeretter og samfunnsutvikling.

Füle bekreftet at disse frihandelsavtalene, som er ferdigforhandlet med Ukraina, Moldova, Georgia og Armenia, "ikke er kompatible" med medlemskap i Den eurasiske union. "Dette er ikke på grunn av ideologiske forskjeller eller en konfrontasjon mellom to økonomiske blokker. Det er på grunn av legale umuligheter," forklarte Füle. Blant annet setter russerne krav om å øke tollsatsene mot EU for land som slutter seg til Den eurasiske union.

Ifølge Füle var det helt greit for EU at de tidligere sovjetrepublikkene samarbeidet med land som Russland, og til og med inngikk enkeltstående frihandelsavtaler med russerne eller andre land i regionen. "Men alle truslene fra Russland i forbindelse med signeringen av avtaler med EU er uakseptable," fremhevet EU-kommisjonæren.

Füle listet opp flere "uakseptable" måter russerne presset landene i Øst-Europa til å bli med i Den eurasiske union. Dette inkluderte "misbruk av fastsettelse på energipriser, kunstige handelsbarrierer som importsperrer, militært samarbeid og sikkerhetsgarantier, og instrumentaliseringen av langvarige konflikter," sa Füle.

"Det er ikke slik internasjonalt samarbeid bør fungere på vårt kontinent i det 21. århundret," oppsummerte Füle. "Slike handlinger bryter klart med de prinsippene som alle de europeiske landene har forpliktet seg til," la han til. "EU vil støtte og stå opp for dem som er offer for utilbørlig press."

Moldova under ekstremt press
Imens, i Moldova, er den kalde handelskrigen mellom EU og Ru

Lenin troner fortsatt foran parlamentet i Tirasopol, hovedstaden i utbryterrepublikken Transnistria

© Transnistrias parlament/Kureren
ssland i ferd med å gå seg varm. Russland har denne uken økt presset på regjeringen i Chişinău og varslet et totalforbud mot innførsel av moldovske jordbruksprodukter, angivelig på grunn av dårlige hygienestandarder. Dette inkluderer også den store moldovske vineksporten til Russland, som skal ha en årlig verdi på rundt 100 millioner euro (800 millioner kr).

Tidligere denne måneden har makthaverne i Kreml kommet med klare trusler om å redusere gassleveransene til Moldova, som er landets viktigste energikilde.

Og ved grensa mellom Moldova og utbryterrepublikken Transnistria har den militære aktiviteten økt. Russiske "fredsstyrker" er utplassert i Transnistria, og med deres støtte har utbryterrepublikken vedtatt å øke sitt territorium og prøver å flytte grenseposter lengre inn på moldovsk territorium, i strid med våpenhvilen fra 1992. Russland har nylig overført 4,8 millioner US dollar til regjeringen i utbryterrepublikken for å sikre videre støtte.

Likevel er den moldovske regjeringskoalisjonen, som går under navnet "Alliansen for europeisk integrasjon", fast bestemt på å binde seg sterkest mulig opp mot EU. Forberedelsene til å iverksette den omfattende frihandelsavtalen er i full gang. Grense- og tollposter mot Transnistria er i ferd med å bygges opp, og nå håper myndighetene i Chişinău at en boom i handelen med EU kan veie opp for handelskrigen med Russland.

Les også om Armenias overraskende beslutning om å bli med i Den eurasiske union i denne artikkelen: "Armenia velger Russland-tilknytning fremfor EU".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no