See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Armenias president Serzh Sargsian (v) i møte med Russlands Vladimir Putin på tirsdag
© President of Armenia/Kureren
Politikk | Økonomi - Russland | Armenia

Armenia velger Russland-tilknytning fremfor EU

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso (v) i forhandlinger med Armenias president Serzh Sargsian i 2012

© EU/Kureren
Kureren, 5. september 2013
- Russerne har vunnet den diplomatiske kampen med EU om Kaukasus-landet Armenia. Armenias president Serzh Sargsian annonserer at landet velger å bli med i den russiskdominerte Eurasiske tollunionen. Dermed legges den ferdigforhandlede frihandelsavtalen med EU på is.

President Sargsian annonserte det svært viktige veivalget for Armenia etter å ha hatt samtaler med Russlands president Vlaidmir Putin i Kreml på tirsdag. Ved å tre inn i Den eurasiske tollunion, knytter Armenia seg ikke kun økonomisk tettere opp mot Moskva, men også militært og utenrikspolitisk.

Armenia går dermed motsatt vei av de to andre kaukasiske ekssovjetrepublikkene Georgia og Aserbajdsjan, som begge har valgt å knytte seg tettere opp mot EU. Armenia er også i åpen konflikt med Aserbajdsjan og i diplomatisk konflikt med Tyrkia, og er dermed svært isolert i regionen. Russland er hovedhandelspartneren og Armenia er totalt avhengig av russiske olje- og gassleveranser.

President Sargsian understreket etter møtet med Putin at partnerskapet mellom Armenia og Russland ville være en "politisk, handelsmessig, økonomisk, energimessig, militær, teknisk og humanitær allianse."

"Jeg bekreftet [i samtalen med Putin] at Armenia har besluttet å bli medlem i tollunionen og delta i prosessen med å danne Den eurasiske økonomiske union," sa Sargsian under pressekonferansen i Kreml. "Det er en rasjonell avgjørelse og det er i Armenias interesse," la presidenten til.

Avgjørelsen var likevel svært overraskende.

Armenia har nemlig nylig avsluttet forhandlingene med EU om en omfattende frihandelsavtale som snart skulle tre i kraft. President Sargsian nevnte ikke denne avtalen spesifikt under pressekonferansen i Moskva, selv om han roste "våre europeiske partnere" for "dialogen" i de senere årene. Dette hadde hjulpet Armenia med

Armenias hovedstad Jerevan, med Ararat-fjellet i bakgrunnen

© Hakob/GNU/Kureren
å "implementere viktige reformer" og gjort landet "mer effektivt og konkurransedyktig."

"Vi er fast bestemt på å fortsette med disse reformene," sa Sargsian.

Men den nye tilknytningen til Russland gjennom en tollunion utelukker at frihandelsavtalen med EU kan gjennomføres. Så omfattende frihandelsvilkår som Armenia var blitt tilbudt betinger at partnerlandet ikke er del i noen annen tollunion, og slike avtaler er egentlig tenkt som et forstadium til en fremtidig assosiering eller medlemskapsforhandling.

Putin ønsket Armenia velkommen til et tettere økonomisk og politisk samarbeid med Russland og lovte russisk støtte for å klargjøre armenske institusjoner til å delta i handelsblokken. Opptaket av Armenia må nå også godkjennes av de to andre landene i Den eurasiske union, Hviterussland og Kasakhstan.

Hjemme i Armenia har president Sargsian stor nok politisk tyngde til å presse gjennom avgjørelsen i regjeringen og parlamentet i Jerevan. Sargsian ble gjenvalgt med et stort flertall av stemmene i februar i år, i et valg som var relativt fritt og rettferdig.

Les mer om valget i Armenia i denne artikkelen: "Armenias president gjenvalgt".

Den fragmenterte opposisjonen i landet har imidlertid allerede reagert negativt på Sargsians overraskende annonsering av at Russland ble valgt fremfor EU. De fleste opposisjonspartiene har sett Armenias fremtidshåp i en nærmere tilknytning til EU, ikke minst på grunn av demokratikravene som stilles fra Brussel. Dette presset kan nå være historie.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no