See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 25.10.2013 - Xavier Bettel blir ny statsminister i Luxemburg
» 21.10.2013 - Etter 18 år: Mot regjeringsskifte i Luxemburg
» 16.04.2013 - Bankkunder i Luxemburg gis 18 måneder
» 24.03.2013 - Er Luxemburg noe bedre enn Kypros?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Finanskvartalet i Boulevard Royal i Luxemburg-by
© Werneuchen/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Luxemburg

Luxemburg gir opp å forsvare bankhemmeligheten

Den luxemburgske finansministeren, Luc Frieden

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 8. april 2013
- Den luxemburgske finansministeren annonserer at han nå er villig til å lette på hemmeligheten om innskudd i landets banker og tilby informasjon til europeiske skattemyndigheter. Luxemburg har vært under stort press etter Kypros-krisen og "Offshoreleaks".

Finansminister Luc Frieden bøyde av for det som hittil har vært landets doktrine i et intervju med den tyske avisen 'Frankfurter Allgemeine' på søndag. "Vi skal inngå et tettere samarbeid med utenlandske skattemyndigheter," annonserte Frieden.

Ministeren viste til en "internasjonal trend" med automatisk utveksling av skatterelevant informasjon mellom statene. "I motsetning til tidligere, motsetter vi oss ikke lenger denne," sa Frieden, og la til at Luxemburgs bankvesen ikke lenger var ute etter "kunder som vil unngå skatt."

Luxemburg er blant de skatteparadisene som er under økende internasjonalt press for å utveksle informasjon med utenlandske skattemyndigheter. Landet har til nå motsatt seg å oppgi renteinntektene til bankkundene sine. Det er særlig tyske kunder, men også et større antall skandinaviske, som benytter seg av bankhemmeligheten i Luxemburg, til dels for å unngå beskatning.

Finansministerens kunngjøring kommer etter at Luxemburg har blitt satt under sterkt internasjonalt press de siste ukene, særlig fra Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Schäuble kritiserte også indirekte den luxemburgske banknæringen da han gikk til angrep på "den kypriotiske forretningsmodellen" under EU-forhandlingene om en krisepakke for Kypros i mars.

Schäubles beskrivelse av Kypros - som et senter for offshorebanking, lav selskapsskatt og en bankhemmelighet som tiltrekker seg midler unndratt fra skatt i andre EU-land - passer nemlig også godt på Luxemburg. Videre har Luxemburg, i likhet med Kypros en svært oppblåst banksektor som er flere ganger større enn landene BNP. Og mens den kypriotiske banksektoren overgår BNP med en faktor på 7,2, er den luxemburgske til og med 22 ganger større enn BNP, noe som er rekord i eurosonen.

I løpet av mars ble dette forholdet til et diskusjonstema. I den tyske pressen skrev man om "den tvilsomme forretningsmodellen" til nabolandet Luxemburg, og finansminister Schäuble hadde flere utspill med dårlig skjulte henvisninger til Luxemburg.

Luxemburgske myndigheter hadde hittil forsvart seg med at det er vesentlige forskjeller mellom dem og andre skatteparadiser. For det første har Luxemburg et av verdens strengeste lovverk mot hvitevasking av penger og håndhever dette strikt. Videre beskatter de renteinntektene fra bankinnskudd og overfører dette anonymt til skattemyndighetene i kontoeiernes hjemland.

Den 22. mars fant Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn det nødvendig å slå tilbake mot den tyske kritikken, og påpekte at ethvert europeisk land har sin spesifikke forretningsmodell. "Det finnes ikke noen som sier at bilindustrien eller våpenindustrien er overproporsjonert i Tyskland," sa den luxemburgske utenriksministeren, som ba politikerne i Berlin å "passe på at det ikke kommer ytringer som er virkelig sårende."

Les mer om diskusjonen om "Luxemburgs forretningsmodell" i denne artikkelen: "Er Luxemburg noe bedre enn Kypros?".

Men presset har bare økt de siste ukene. Med avsløringene i det såkalte "Offshoreleaks" i forrige uke, har en samlet verden igjen begynt å diskutere skatteparadisenes tvilsomme rolle i verdensøkonomien. Og denne gang er det dokumentert at pengene i offshorebanker først og fremst er midler som er unndratt beskatning eller tjent på ulovlig vis.

Les mer om "Offshoreleaks" i denne artikkelen: "Offshoreleaks avslører tusenvis av skattesnytere".

Riktignok har ikke banknæringen i Luxemburg vært mye i fokus i denne runden av avsløringer, men "Offshoreleaks" har frembrakt en mye mer aggressiv språkbruk mot skatteparadisene og dermed også lille Luxemburg. Og det er noe dette lille landet i lengde ikke kan leve med.

Blant eurolandene er det nå kun Luxemburg og Østerrike som har insistert på å holde på bankhemmeligheten og ikke å utveksle informasjon med utenlandske skattemyndigheter. Men Luxemburgs finansminister Frieden annonserer nå at det går mot slutten for denne virksomheten i landet hans.

Luxemburg er Europas rikeste land målt i BNP per innbygger, og den store finanssektoren bidrar i stor grad, både med skatteinntekter og sysselsetting. En rask nedbygging av sektoren ville dermed ført til en vesentlig nedgang i levestandarden i det lille storfyrstedømmet.

Finansminister Frieden sier han er trygg på at han kan unngå dette, og forklarer i 'Frankfurter Allgemeine' at Luxemburg har en meget bred finanssektor i europeisk målestokk, med et stort antall utenlandske banker, forsikringer og fondsforvaltning. I tillegg åpner landet opp for hedgefond fra og med 2014.

Kundene i dag "setter pris på god rådgivning, internasjonale produkter i formueforvaltningen og et stabilt politisk miljø," sier Frieden, og betviler at det er muligheter for skatteunndragning som trekker kunder til Luxemburg. "Også i fremtiden vil finanssektoren vår utgjøre rundt en tredel av økonomien i Luxemburg," legger en optimistisk finansminister til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no