See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 21.10.2013 - Etter 18 år: Mot regjeringsskifte i Luxemburg
» 08.04.2013 - Luxemburg gir opp å forsvare bankhemmeligheten
» 24.03.2013 - Er Luxemburg noe bedre enn Kypros?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De liberales partileder Xavier Bettel intervjues etter at han ble gitt i oppdrag å danne Luxemburgs nye regjering
© DP/Kureren
Politikk - Luxemburg

Xavier Bettel blir ny statsminister i Luxemburg

Xavier Bettel intervjues på gaten i Luxemburg-by i dag

© DP/Kureren
Kureren, 25. oktober 2013
- Den liberale partilederen Xavier Bettel (40) har fått i oppdrag å danne Luxemburgs neste regjering, som vil avløse de konservative etter 34 år ved makten. Bettel skal lede en koalisjon med sosialdemokratene og De grønne. Han blir en av Europas første åpent homofile statsministere.

Luxemburgs konservative statsminister Jean-Claude Juncker har sittet ved makten uavbrutt siden 1995, og på tross av en tilbakegang ble partiet hans igjen det største ved valget forrige søndag. Juncker sa seg derfor selvsikker og regnet med at han ville fortsette sitt virke som statsminister.

Men nå har de tre nest største partiene i storhertugdømmet sluttet seg sammen mot Juncker og det som nærmest syntes som et maktmonopol for det konservative partiet i Luxemburg. Denne gangen vil de utelukke Junckers parti fra makten.

Både Junckers parti og sosialdemokratene, som ble landets nest største parti ved valget, fridde til Bettel og hans liberale Demokratiske parti med ønske om å trekke det inn i en koalisjon. "Dersom vi ikke kommer i regjering nå, trenger vi ikke å avholde flere valg i Luxemburg," uttalte Bettel like etter valget, med tanke på at Juncker inviterte flere partier til å danne regjering sammen med seg.

Bettel har i løpet av uken spilt kortene sine godt. Sosialdemokratene fikk 21,5 prosent av stemmene ved valget, mens de liberale fikk 18,3 prosent, noe som egentlig burde ført til at sosialdemokratenes statsministerkandidat Etienne Schneider nå skulle ledet regjeringsforhandlingene. Men begge partiene fikk like mange mandater i det luxemburgske parlamentet.

Dessuten er Bettel, som er ordfører i hovedstaden Luxemburg-by, en av landets desidert mest populære politikere. Det er ikke bare fordi juristen har hatt gode politiske resultater å vise til, men også fordi han har bydd på seg selv i luxemburgske medier.

Allerede i 2008 sto han frem som homofil, og han har siden åpent tatt opp de problemene og fordommene homofile fortsatt møter i Luxemburg.

Xavier Bettel kommer ut på slottsplassen i Luxemburg etter å ha fått i oppdrag å danne ny regjering

© DP/Kureren
Bettel fikk blant annet mye støtte da han tok opp hvordan han selv i parlamentet måtte tåle personlig fornærmelser. En kvinnelig konservativ statssekretær hadde for eksempel tiltalt ham som "frøken" under en av parlamentsdebattene.

Men nå ser alt ut til å gå Bettels vei. I dag fikk han i oppdrag av storhertug Henri å danne ny regjering, ifølge en melding fra slottet i Luxemburg. Regjeringsoppdraget kommer etter at de tre partiene har blitt enig om å forhandle om en regjeringsplattform og om at det vil være Bettel som skal lede regjeringen.

Dersom de tre partiene blir enige om en regjeringsplattform, vil Bettels regjering bli historisk på flere måter. Det vil blant annet være første gang at partiet De grønne kommer i regjering i Luxemburg. Dette selv om De grønne fikk 10,1 prosent av stemmene og dermed mistet ett mandat i forhold til forrige valg.

Videre vil en regjering Bettel markere seg som et stort etterkrigsunntak i Luxemburgs politiske historie. Det er kun i perioden 1974-79 at de konservative ikke har sittet med statsministeren i hertugdømmet. Den gang var det koalisjon mellom de liberale og sosialdemokratene som tok over makten.

Bettels regjering vil fordrive statsminister Juncker fra makten etter 18 sammenhengende år. Juncker hadde måttet utskrive nyvalg etter en regjeringskrise i sommer. Krisen skyldtes statsministerens slepphendte omgang med kontrollen over etterretningstjenesten i landet, som spionerte både på ham selv og storhertugen uten noen som helst parlamentarisk kontroll.

Les mer om bakgrunnen for regjeringskrisen og valgresultatene i denne artikkelen: "Etter 18 år: Mot regjeringsskifte i Luxemburg".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no