See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 25.10.2013 - Xavier Bettel blir ny statsminister i Luxemburg
» 08.04.2013 - Luxemburg gir opp å forsvare bankhemmeligheten
» 24.03.2013 - Er Luxemburg noe bedre enn Kypros?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Luxemburgs statsminister siden 1995, Jean-Claude Juncker
© CSV/Kureren
Politikk - Luxemburg

Etter 18 år: Mot regjeringsskifte i Luxemburg

Luxemburgs statsminister Jean-Claude Juncker da han i dag leverte regjeringens avskjedssøknad

© Gouvernement luxembourgeois/Kureren
Kureren, 21. oktober 2013
- Ingen i Europa har vært statsminister lengre enn Luxemburgs Jean-Claude Juncker. Men etter en spionskandale, fremskutte nyvalg og et dårlig valgresultat for Junckers konservative parti, synes det som om hans 18 år ved makten nå kan ta slutt.

Til sammen har sosialdemokratene, De grønne og det liberale partiet fått et nytt flertall i parlamentet i Luxemburg-by. Dette forsøker nå sosialdemokratenes statsministerkandidat Etienne Schneider å benytte for å få til et regjeringsskifte i storhertugdømmet.

Statsminister Juncker var i dag hos storhertug Henri, der han søkte avskjed for sin konservative mindretallsregjering. Men Juncker gjorde det klart allerede i går at han akter å be om oppdraget om å danne en ny regjering, muligens i koalisjon med det liberale partiet.

Junckers konservative parti har, med unntak av en femårsperiode på 1970-tallet, hatt statsministeren i Luxemburg nesten uavbrutt siden Andre verdenskrig. Og fra 1984 frem til juli å år, har landet vært styrt av en storkoalisjon mellom Junckers konservative og sosialdemokratene.

Og også ved søndagens fremskutte nyvalg ble de konservative Luxemburgs største parti, med en oppslutning på 33,6 prosent. Men dette representerer en nedgang på 4,4 prosentpoeng i forhold til valget i 2009. Og siden koalisjonsbruddet i juli, er det Schneiders sosialdemokrater som har vært Junckers hovedmotstandere, så det anses som nærmest utelukket at disse to partiene vil danne en ny storkoalisjon denne gangen.

Det er det liberale Demokratiske partiet som både er den store valgvinneren og den store jokeren i forhold til en ny regjeringsdannelse etter søndagens valg i Luxemburg. Partiet hadde en fremgang på 3,3 prosentpoeng og fikk 18,3 prosent av stemmene ved valget. Den populære partilederen, Xavier Bettel, kan nå velge om han vil delta i en regjering med de konservative eller med de rødgrønne.

Statsminister Juncker uttalte i går at han som leder for landets største parti så det som naturlig at han fikk oppdraget fra storhertugen om å danne en ny regjering. Juncker uttalte videre at han først og fremst så for seg en koalisjon med de liberale. De to partiene ville sammen fått et komfortabelt flertall på 36 av de totalt 60 setene i det luxemburgske parlamentet.

Men den liberale partilederen, Bettel, uttalte i dag derimot glede over at det var "matematisk mulig" å få til en trepartiregjering uten Junckers konservative. Sammen med De grønne og sosialdemokratene ville de liberale ha et flertall på 32 av 60 representanter i parlamentet. Sosialdemokratenes leder Schneider søker i dag partiledelsen om klarsignal for å starte

Joker: Partileder Xavier Bettel fra det liberale partiet DP kan utpeke den neste regjeringen

© DP/Kureren
regjeringssonderinger med de to andre partiene.

Både sosialdemokratene og De grønne gikk noe tilbake ved valget, henholdsvis til 21,5 og 10,1 prosent. Schneider har annonsert at sosialdemokratene enten vil bli med i en trepartiregjering eller gå i opposisjon, og at en ny storkoalisjon med Junckers konservative parti ikke er aktuelt.

Etterretningsskandale felte Juncker
Valget i Luxemburg måtte fremskyndes etter at en stor etterretningsskandale rystet landet tidligere i år. De hemmelige tjenestene i storhertugdømmet viste seg å være totalt utenfor parlamentarisk kontroll og uten styring fra regjeringen. Etterretningen hadde operert som et parallelt politivesen som avlyttet hvem de måtte ønske uten noen form for rettsgrunnlag.

I januar 2007 ble selv statsminister Juncker avlyttet av etterretningssjefen personlig, og samtaler om en mulig skandale rundt storhertugen ble tatt opp uten Junckers viten. Da regjeringssjefen i løpet av 2008 fikk greie på hva som hadde skjedd, grep han imidlertid ikke inn og lot etterretningen fortsette sin utenomrettslige virksomhet.

En parlamentarisk granskningskommisjon gikk gjennom regjeringens forhold til etterretningstjenesten, og i sommer kom den frem til konklusjonen at Juncker ikke hadde levd opp til sitt ansvar som regjeringssjef. Juncker prøvde å forsvare seg med at han ikke ville sette samarbeidet med utenlandske etterretningstjenester på spill, men fikk et flertall i parlamentet mot seg.

Da den konservative statsministeren ikke ville ta konsekvensene og trekke seg, gikk sosialdemokratene ut av storkoalisjonen i juli i år. I stedet for å gå av som statsminister, slik mange ventet, utlyste Juncker nyvalg og gjorde det samtidig klart at han ønsket fornyet tillit fra velgerne for å fortsette å lede landet.

Juncker fortsatt populær
Juncker har ikke bare vært Luxemburgs statsminister de siste 18 årene. I 12 av disse årene har han samtidig vært landets finansminister.

Dessuten ledet har fra 2004 til januar i år den såkalte "eurogruppen" i EU, som utviklet seg til den viktigste beslutningstakeren i håndteringen av eurokrisen og hjelpepakkene til de kriserammede landene. Juncker anerkjennes også for å ha gitt lille Luxemburg en svært mye større rolle på den internasjonale scenen enn landets størrelse skulle tilsi. Han forsetter å være landets mest populære politiker.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no