See also:
» 23.01.2014 - Verdensøkonomien i vekst, men ledigheten stiger fortsatt
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 07.12.2013 - WTO: Ny global handelsavtale i havn
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.10.2013 - Sukkeret i colaen din kan være stjålet
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 04.09.2013 - Norsk konkurranseevne styrkes raskt
» 03.09.2013 - Veksten bremser opp i Asia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


RBC Banks kontor på Caymanøyene
© John Ken/Flickr/Kureren
Økonomi - Verden

"Offshoreleaks" avslører tusenvis av skattesnytere

Den britiske kanaløya Jersey er et kjent skatteparadis

© KKE227/Kureren
Kureren, 4. april 2013
- En ny lekkasje om innehavere av bankkontoer i skatteparadiser avslører omfanget av dette internasjonale fenomenet. Skandalen rammer 170 land og sporer opp deler av de ca 150 billioner kronene som er på hemmelige kontoer. Det tilsvarer summen av USAs og Japans BNP.

Tusenvis av bedrifter, politikere og næringsdrivende fra hele verden står på en internasjonal liste med antatte skattesnytere som er avdekket av Det internasjonale konsortiet av gravejournalister (ICIJ), et pressebyrå basert i Washington.

ICIJ, som ledes av den australske journalisten Gerard Ryle, fikk for et par måneder siden tilgang til lekkasjer fra to tidligere ansatte i virksomheter som utfører offshoretjenester i skatteparadiser som Singapore, Samoa, Cookøyene og Caymanøyene, sistnevnte under britisk herredømme.

Informasjon som ble stjålet av de tidligere ansattne og lagret på en 200 GB disk, relaterer seg til 170 land og beskriver et gigantisk globalt system av skatteunndragelser og hvitvasking av billioner av kroner (en billion tilsvarer en million millioner).

Ifølge en studie av James S. Henry, tidligere økonom i konsulentfirmaet McKinsey, er det enorme summer som unndras beskatning gjennom plasseringen på hemmelige kontoer i skatteparadiser. Henry har regnet ut at det totale beløpet ligger på mellom 120 og 180 billioner kroner, ifølge 'Le Monde'. Dette tilsvarer summen av bruttonasjonalproduktene til USA og Japan.

Dataene presentert som "Offshoreleak" av ICIJ refererer til en betydelig del av disse enorme midlene, som involverer i alt 120.000 selskaper.

De første lekkasjene har begynt å bli publisert i 36 aviser verden over i dag, blant annet 'The Washington Post' i USA, 'Le Monde' i Frankrike, 'Süddeutsche Zeitung' i Tyskland, 'The Guardian' i Storbritannia og 'Asahi Shimbun' i Japan.

"Offshoreleaks" kommer to og et halvt år etter publiseringen av Wikileaks-dokumentene av Julian Assange, og et og et halvt år etter "Vatileaks", skandalen i Vatikanet. "Offshoreleaks" lover å avsløre en enorm liste av milliardærer, blant dem nåværende statsminister i Georgia, Bidzina Ivanishvili, men også prominente politikere og forretningsmenn i USA, Russland, Pakistan, India, Iran, Thailand og Indonesia.

Listen inkluderer en tidligere minister i den thailandske regjeringen med et forhold til Zimbabwes diktator Robert Mugabe, tidligere store navn i Wall Street (Paul Bilzerain og Raj Rajaratnam), flere østeuropeiske millionærer, våpenhandlere, ledere i Russlands Gazprom, og flere representanter for den greske middelklassen, ifølge 'Le Monde'.

Den parisiske avisen annonserte at den i dagene som kommer vil publisere hvordan bankene BNP og Crédit Agricole har hjulpet kundene sine til å registrere bedrifter og "trusts" i skatteparadiser. Og den kommer med detaljer om de skjulte imperiene av baron Elie de Rothschild og Grosman-familien, eieren av klesmerket Celio. 'Süddeutsche Zeitung' viser derimot hvordan Deutsche Bank er involvert i skattesnusk på Caymanøyene.

'Le Monde' har videre lovet avsløringer omkring hvordan Frankrikes nylig avgåtte budsjettminister Jérôme Cahuzac snøt på skatten og skjulte deler av formuen sin i Genève og Singapore, i tillegg til forretningshemmelighetene til María Imelda Marcos, datteren til Filippinenes tidligere diktator, og den skjulte rikdommen til døtrene til Aserbajdsjans president.

Publiseringen av identiteten til de første involverte har allerede forårsaket politiske jordskjelv i flere land.

Samtidig har avsløringen vekt til live igjen debatten om kampen mot skatteparadiser. I Storbritannia har nå antikorrupsjonsaktivister bedt statsminister David Cameron om å sette en stopper for de mange britiske skatteparadisene, som inkluderer Kanaløyene, Gibraltar, Jomfruøyene og Caymanøyene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no