See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 05.11.2013 - Nordmenn mer lunkne til bistand











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De fattige utelukkes i økende grad fra politisk makt, også i Europa: Her i Madrids gater
© David/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Verden

Ulikheten i verden eksploderer

Oxfam-leder Winifred Byanyima på World Economic Forum

© Benedikt von Loebell/World Economic Forum/Kureren
Kureren, 20. januar 2014
- Ulikheten øker i rekordfart i verden, viser alle studier, og den truer den sosiale freden. Allerede nå eier den rikeste prosenten av verdensbefolkningen 50 prosent av all formue på kloden, og de 85 rikeste personene eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning til sammen.

Det er utviklingsorganisasjonen Oxfam som i en ny rapport oppsummerer det som er kjent om den økende ulikheten i verden, samtidig som man har intervjuet mennesker om hvordan de oppfatter ulikhetene i seks land i ulike verdensdeler. Tallene er nedslående.

Oxfam legger frem rapporten to dager før verdens politiske og økonomiske elite møtes i Davos, der man årlig diskuterer aktuelle verdensproblemer og søker løsninger.

Organisasjonen minner om at selv det konservative Pengefondet (IMF) i en større rapport fra november omtaler den økte ulikheten som en av de to største risikofaktorene for verdensøkonomien i nærmeste månedene og årene. Ulikheten "har innflytelse på den sosiale stabiliteten innad i landene, og den truer sikkerheten på globalt nivå," konkluderte IMF.

Oxfam ber ikke om et likhetsmakeri. "Noe økonomisk ulikhet er viktige for å fremme vekst og fremskritt, for å belønne dem med talent, hardt ervervet kunnskap og ønsket om nyskapning og som tar entreprenørmessig risiko. Men de ekstreme nivåene av formuekonsentrasjon som viser seg i dag truer med å ekskludere hundrevis av millioner av mennesker fra å smake fruktene av talentet og det harde arbeidet sitt," påpeker Oxfam.

"Det er bemerkelsesverdig at i det 21. århundret, så eier halvparten av befolkningen ikke noe mer enn en bitte liten elite, som antallmessig er så liten at de kunne sittet komfortabelt sammen i en enkel jernbanevogn," påpeker Oxfam-leder Winnie Byanyima i en pressemelding i dag.

I tillegg til at ulikhetene allerede er vokst til et ekstremt nivå, fortsetter avgrunnen å bli større mellom de fattigste og rikeste, både globalt sett og i de fleste land. Syv av ti mennesker bor i land der ulikhetene er blitt større i de siste tre tiårene, viser rapporten.

Den rikeste én-prosenten har økt andelen sin av nasjonalformuen i 24 av de 26 landene som det finnes data for i både 1980 og 2012, og Norge er et av de landene der de rike har økt formueandelen sin raskest. Men aller raskest går det i USA. Der har den rikeste én-prosenten av befolkningen stukket av med hele 95 prosent av den økonomiske veksten siden 2009, mens 90 prosent av den amerikanske befolkningen samtidig er blitt fattigere.

Men det er ikke bare i USA at hele den økonomiske veksten fordeles etter et system der "vinneren tar alt", som det beskrives i Oxfam-rapporten. Også i mange utviklingsland med tilsynelatende eventyrlig økonomisk vekst er dette trenden. For eksempel i Nigeria er det kun den rikeste delen av befolkningen som tar del i veksten, og selv i India er tendensen den samme.

Globalt skattekappløp
Både Oxfam og IMF advarer

De aller rikeste økte sin andel av nasjonaløkonomien i nesten alle land i perioden 1980-2010

© Kureren (Kilde: Oxfam)
spesifikt mot at, når ulikhetene øker, vil den økonomiske eliten få det lettere med å påvirke den politiske makten til å drive en politikk som øker forskjellene enda mer. Dette dreier seg om politikkområder som adgang til sosiale tjenester som helse og utdanning, men også om en skattepolitikk den rikeste prosentdelen har mest å tjene på.

Det påpekes også at de mange skatteparadisene har en svært uheldig virkning på de nasjonale økonomiene, og at det synes å forekomme et kappløp mot bunnen mellom landene hva angår å tilby de mest gunstige skattevilkårene. Særlig har toppskatten sunket raskt i så å si alle land siden 1980, noe kun de rikeste har tjent på, ifølge rapporten.

Oxfam oppfordrer dermed verdenseliten som samles i Davos om å "ikke presse på for skatteletter i sitt eget land eller land der de opererer eller investerer," og å "ikke bruke sin økonomiske makt for å forlange politiske tjenester som undergraver den demokratiske viljen til egne borgere."

Den økte ulikheten møtes nemlig også med en stadig større folkelig skepsis mot den økonomiske og politiske eliten, og har dermed sosial sprengkraft, viser en vid spørreundersøkelse Oxfam har foretatt i seks land. I alle landene - Brasil, India, Spania, Storbritannia, Sør-Afrika og USA - sa de fleste av de spurte at de mener lover og regler stort sett lages med tanke på å favorisere de rike.

Her var det Spania som skilte seg ut: Hele 80 prosent var enig i utsagnet at lovene lages "til fordel for de rike", men også i utsagnet at "de rike har altfor stor innflytelse over politikken i dette landet." I India sa 75 prosent seg enige i disse utsagnene. Men også i tradisjonelt liberalistiske Storbritannia og USA var to av tre enige i at de rike hadde for stor politisk makt.

Og det står realiteter bak den økende misnøyen i befolkningen. "En nylig utført studie presenterer nedslående bevis på at rike amerikanere er sterkt overrepresentert i regjering og parlament, sammenliknet med middelklassen. I kontrast kommer ikke interessene til de fattigste på noen måte frem i stemmegivningen til deres egne folkevalgte. Dersom denne trenden fortsetter, vil politikken trolig skape stadig nye betingelser for økende økonomisk ulikhet og politisk marginalisering," påpekes det i Oxfam-rapporten.

Det største lyspunktet er, ifølge Oxfam-rapporten, Latin-Amerika. "På tross av at dette historisk sett har vært den regionen i verden med størst forskjeller, er det nå den eneste regionen som har oppnådd å minke ulikhetene i løpet av det siste tiåret," står det i rapporten. Særlig i Brasil er det statistisk sett store fremskritt å spore, ifølge Oxfam.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no