See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Elektrifisering i Vest-Afrika: Strømmen kommer endelig til landsbyen
© Guy Mansfield/Panos/Kureren
Samfunn - Innenriks | Verden

Nordmenn mer lunkne til bistand

Holdning til størrelsen på Norges bistandsbudsjett i perioden 1972-2013

© Kilde: Statistisk sentralbyrå
Kureren, 5. november 2013
- Fire av ti nordmenn mener at bistanden burde reduseres eller sløyfes helt. Dette er den høyeste andelen som har ønsket en reduksjon av statens bistandsutbetalinger siden man begynte å undersøke temaet, i 1972. Jo eldre, jo mer kritiske er nordmenn til bistand.

Helt siden 1972 har det vært et solid flertall av nordmenn, på mellom 70 og 90 prosent, som er for at Norge gir bistand til fattige i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Men etter toppåret 2006, har støtten til den norske bistanden sunket, viser en ny undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Rundt åtte av ti sa i 2013 at de var for bistand til Asia, Afrika og Latin-Amerika. Dette er en nedgang på omtrent 10 prosentpoeng sammenliknet med 2006, melder SSB i dag. Men et klart flertall har uttrykt støtte i hele undersøkelsens historie.

Mens hele 89 prosent av ungdom under 25 år støtter bistanden, faller tilslutningen jevnt med alderen, viser SSB-tallene. Og blant dem over 67 år, er det kun 74 prosent som mener at Norge bør fortsette å yte bistand. Kvinner er generelt noe mer positive til bistand enn menn. Også de med høyere utdanning er mest positive til bistand og bistandsbudsjettets størrelse.

Litt over halve befolkningen mener at bistandsbudsjettet er passe stort eller burde vært større, og omtrent fire av ti mener det burde reduseres eller sløyfes helt. SSB har aldri registrert noen høyere andel av befolkningen som er negative til bistandens størrelse, noe som også er et markant sprang siden forrige måling i 2010.

Respondentene ble også spurt om hvilket parti de ville stemt på om det var valg i morgen, og, ikke hel uventet, var personene som sa de ville stemt på Fremskrittspartiet de mest negative til bistand. De som sa de ville stemt på partiene på venstresiden var mest for bistand.

Flertallet tviler på effekten
SSB-målingen viser også en dramatisk endring i hvordan nordmenn oppfatter effekten av norsk bistand. Tradisjonelt har et flertall svart at bistanden gir ganske eller svært gode resultater. I undersøkelsene fra 2010 og 2006 mente henholdsvis 60 og 70 prosent at bistanden hadde en positiv effekt i utviklingslandene.

Nå er dett

Bistand gjennom organisasjoner: Tobakksarbeidere i Malawi samarbeider med LO

© Terje Kalheim/LO/Kureren
e falt til litt under halvparten, kun 46 prosent. Og det er særlig den langsiktige bistanden flertallet av nordmenn har liten tro på. Kun 34 prosent mener at denne type bistand gir gode resultater, mens 46 prosent tror på effekten av nødhjelpsaksjoner. "Dette er betydelige lavere enn i de to foregående målingene," kommenteres det i SSB-rapporten.

Eldre respondenter er mest kritiske til resultatene av utviklingssamarbeidet. Blant personene i pensjonsalder tror kun tre av ti at Norges bistand gir gode resultater.

Skepsisen er også stigende i forhold til forvalterne av det norske bistandsbudsjettet. Kun 28 prosent mener at Norad forvalter bistandsmidlene effektivt. Velgere på høyresiden er minst entusiastiske overfor Norads pengebruk, men selv blant SVs og Arbeiderpartiets velgere er det kun 36-8 prosent som synes Norad i overveiende grad forvalter midlene effektivt.

Deltakerne i undersøkelsen hadde en klar oppfatning av at frivillige organisasjoner gir den mest effektive bistanden. 44 prosent mente at de frivillige organisasjonene var mest effektive som bistandsgivere. Deretter kommer FN (27 prosent), staten som bistandsgiver (15 prosent) og helt til sist Verdensbanken med beskjedne 4 prosent.

Samtidig viser undersøkelsen at det er relativt lite kunnskap om bistanden Norge yter. Halvparten av de spurte kjente ikke til noen konkrete land Norge gir bistand til. De mest nevnte landene var Tanzania, Kenya og Afghanistan, mens landet som får mest norsk bistand, Brasil, knapt ble nevnt.

Men det er fortsatt en relativt stor befolkningsandel, hele 41 prosent, som sier den er interessert i stoff om utviklingsland og bistand i media. Samtidig øker skepsisen i forhold til medienes dekning av utviklingslandene jevnt fra år til år. Hele 32 prosent mener mediene er for negative i sin dekning av u-landene, mens rekordhøye 16 prosent mener mediene er for positive.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no