See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 05.11.2013 - Nordmenn mer lunkne til bistand











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


500 observatører og delegater fra verdens organisasjonsliv forlot i dag klimamøtet i Warszawa
© UNFCCC/Kureren
Samfunn - Verden

Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa

Havarert toppmøte: Miljøbevegelse, fagbevegelse, trossamfunn, urfolks- og bistandsorganisasjoner trekker seg

© UNFCCC/Kureren
Kureren, 21. november 2013
- Klimatoppmøtet viser seg å være "sponset av CO2-verstinger", og land som Australia og Japan har trukket sine klimaforpliktelser. Over 500 observatører og delegater fra verdens miljøbevegelse, fagbevegelse og sivilsamfunn forlot derfor møtet i protest i dag.

Forhandlingsrunden i Warszawa i Polen er blitt den mest mislykkede i den 20-årige historien til forsøkene på å få til en bindende og omfattende internasjonal klimaavtale. De fleste ikke-statlige aktørene forlater derfor møtet i protest i dag.

Allerede tidlig ble det klart at ambisjonsnivået på dette klimatoppmøtet ville ligge langt under det særlig miljøbevegelsen hadde sett for seg. Men det var innflytelsen til sponsorene bak forhandlingene som fikk begeret til å flyte over for mange av delegatene.

Pinlig sponsorliste
I alt 11 store private selskaper er partnere for FNs 19. klimatoppmøte i Warszawa. Selskapene er med på å arrangere og støtte klimatoppmøtet. Men flere på listen beskrives nå som CO2-verstinger. Sponsorene inkluderer blant annet ALSTOM, et fransk energiselskap og den største leverandøren av kullkraft til Polen; ArcelorMittal, et av verdens største metall- og gruveselskaper; og Emirates, stort flyselskap med base i Dubai.

Men de to sponsorene og tilretteleggerne som kanskje provoserer mest BMW og Opel, to store aktører i bilindustrien. Miljøaktivister har særlig General Motors, som produserer Opel, ferskt i minne. Selskapet har aktivt motarbeidet klimalovgivning gjennom lobbygruppen ALEC (American Legislate Exchange Council).

Også Den internasjonale fagorganisasjonskonføderasjonen (ITUC), med 175 millioner arbeidstakere og blant annet norske LO som medlem, er sjokkert over sponsorlisten. ITUCs generalsekretær Sharan Burrow refererer blant annet til dette når han i dag forklarer hvorfor internasjonal fagbevegelse, deriblant LO, trekker seg fra møtet i Warszawa.

"Dominansen av storkonserner som er på utstilling her er ikke akseptabel," beklager Burrow. "Det er de samme selskapene som her markedsfører miljømessig og sosialt ansvar, som utbytter arbeiderne og miljøet gjennom produksjonskjeden sin," legger fagforeningslederen til.

Nestleder i norske LO, Hans Christian Gabrielsen, gir i dag sin fulle støtte til Burrows uttalelser og har også trukket LOs delegater fra møtet i Warszawa. Gabrielsen sier at han nå "håper den kraftfulle markeringen fra organisasjonene kan bidra til ny fart i arbeidet med en forpliktende klimaavtale."

I en felles uttalelse fra de over 500 delegatene som trekker seg fra toppmøtet påpekes også den pinlige sammenblandingen av industrisponsorer og klimaforhandlinger.

"Warszawa-konferansen har satt interessene til den skitne energinæringen fremfor interessene til verdens befolkning. Det avholdes samtidig et 'Kull- og klimatoppmøte', sponsing fra konsernene som forurenser mest er klistret over hele møteplassen, og det polske vertskapet er alliert med kull- og frackingindustrien," heter det i uttalelsen.

Også trossamfunn, urfolks- og bistandsorganisasjoner har sluttet seg til protesten og uttalelsen og trukket seg fra konferansen.

Austr

Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, protesterer mot manglende fremgang i Warszawa

© Fellesforbundet/Kureren
alia og Japan har skiftet side

Men de mange ikke-statlige deltakerne i klimaforhandlingene trekker seg også fordi målsettingene for klimatiltakene har blitt lavere og lavere i løpet av møtet, i stedet for å stige som forventet. Det er særlig Australia og Japan som gis skylden for dette.

"Da Japan annonserte at landet ville gjøre som Canada tidligere hadde gjort, og redusere tidligere fastlagte mål for utslippskutt, og Australia ga en rekke signaler om at landet var fullstendig uvillig til å ta FNs klimaprosess på alvor, da ble forhandlingenes troverdighet ytterligere svekket," heter det i uttalelsen fra organisasjonene som trakk seg fra konferansen.

Australia har tidligere vært en av pådriverne i det internasjonale klimaarbeidet selv om landet har verdens høyeste CO2-utslipp per innbygger. Men med den nye konservative regjeringen, som ble valgt i høst, har blant annet CO2-skatten blitt sløyfet og de australske miljøambisjonene blitt sterkt dempet. Ifølge miljøaktivister var den australske delegasjonen i Warszawa nærmest fiendtlig innstilt til klimaforhandlingene.

Med USA, Canada, Australia og Japan som motstandere av mer ambisiøse klimamål og utslippskutt, er dermed en vesentlig del av verdens gamle industriland ikke villige til å bidra til å løse FNs klimamål. Dermed har også konflikten mellom i-land og u-land økt på konferansen, særlig i spørsmålet om hvem som skal finansiere utslippskuttene og om erstatninger for miljøskader som tilskrives klimaendringene.

"Kappløp mot bunnen"
"Forhandlingene her i Warszawa har vært et kappløp mot bunnen," konkluderer Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom. "Utslippskuttene som ble lovet etter København er svekket og vi går mot en 3-4 graders oppvarming. Vi går for å vise vår avsky mot mangelen på ambisjoner og politisk vilje til å løse klimaproblemet," legger hun til.

Forhandlingene er inne i sine to siste dager. Etter at Australia og Japan har trukket sine klimaforpliktelser, betyr dette at "de samlede målene for kutt i klimagassutslipp er lavere på toppmøtets nest siste dag enn de var da møtet startet," ifølge Lundberg.

Og ikke uventet har dermed også forsøkene på å finansiere nye tiltak som et klimafond mislyktes. Knapt noen nye midler er kommet på bordet, med unntak av midler fra noen EU-land og Norge. Samtalene om et fond som skal betale skadeerstatninger til u-land som rammes av klimaendringer er avlyst fordi de færreste i-landene var interessert i å bidra.

Ifølge de mange organisasjonene som i dag trakk seg fra klimatoppmøtet har forhandlingene i realiteten endt i et sammenbrudd.

Nå ser de frem til neste klimamøte i Lima neste år og Paris i 2015. Der vil forhåpentligvis sponsorene får mindre plass i organiseringen enn i Warszawa. Men om de store industrilandene vil være mer samarbeidsvillige i 2014, er det ingen garanti for.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no